Έκκληση συγγενών Ισραηλινών ομήρων στους διεθνείς διαμεσολαβητές για την απελευθέρωση των ανθρώπων τους

 Έκκληση συγγενών Ισραηλινών ομήρων στους διεθνείς διαμεσολαβητές για την απελευθέρωση των ανθρώπων τους

Χτες Δευτέρα, οι οικογένειες των Ισραηλινών κρατουμένων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν έκκληση στην Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες «να συνεχίσουν να εργάζονται για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους» ως μέρος της αναμενόμενης συμφωνίας με τη Χαμάς για ανταλλαγή αιχμαλώτων και κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα.

Οι οικογένειες των Ισραηλινών κρατουμένων  έστειλαν επιστολή στον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, Abbas Kamel, στον πρωθυπουργό του Κατάρ, Mohammed bin Abdul Rahman Al Thani και στον επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), William Burns , σύμφωνα με όσα ανέφερε η Ισραηλινή ιστοσελίδα «Wala».

Οι οικογένειες των ισραηλινών κρατουμένων κατηγορούν τον πρωθυπουργό τους, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι σπαταλά ευκαιρίες για να καταλήξει σε συμφωνία «λόγω προσωπικών και πολιτικών εκτιμήσεων που αντιπροσωπεύονται από τον φόβο του για την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του».

Στην επιστολή, η οποία δεν εστάλη σε κανένα ισραηλινό μέσο, οι οικογένειες επιβεβαίωσαν ότι «υποστηρίζουν τις προσπάθειες των μεσολαβητών για τον τερματισμό του πολέμου και τυχόν μέτρα που απαιτούνται για την επιστροφή των οικογενειών τους».

Είπαν: «Εκ μέρους της πλειοψηφίας των Ισραηλινών πολιτών που υποστηρίζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των απαχθέντων, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για τις συνεχείς μεσολαβητικές σας προσπάθειες και τη δέσμευσή σας να ολοκληρώσετε τη συμφωνία το συντομότερο δυνατό».

Πρόσθεσαν: «Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην άνευ προηγουμένου εκστρατεία που έλαβε χώρα στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, η οποία δείχνει ευρεία υποστήριξη του κοινού για τη συμφωνία.

Η δημόσια υποστήριξη για τη συμφωνία «αντανακλάται σε τακτικές διαδηλώσεις σε όλο το Ισραήλ και σε δηλώσεις σημαντικών προσωπικοτήτων της ισραηλινής κοινωνίας», ανέφερε η επιστολή.

Οι οικογένειες των Ισραηλινών κρατουμένων συνέχισαν: «Οι προηγούμενες διπλωματικές προσπάθειές σας (διαμεσολαβητές) οδήγησαν στην απελευθέρωση περισσότερων από εκατό απαχθέντων (στην πρώτη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2023) και αυτό δίνει στο ισραηλινό κοινό λόγο αισιοδοξίας σε αυτές τις δύσκολες μέρες ».

Συνέχισαν: «Πιστεύουμε ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα σας μπορούν και πρέπει να επιτύχουν».

Έγραψαν επίσης: «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειές σας να επιστρέψετε όλους τους εναπομείναντες απαχθέντες, να τερματίσετε τον πόλεμο στη Γάζα, να αποτρέψετε την περιφερειακή κλιμάκωση και να ανοίξετε τον διπλωματικό δρόμο προς την ανάκαμψη και την ειρήνη».

Θεώρησαν ότι «μόνο με αυτόν τον τρόπο (η σύναψη συμφωνίας) μπορεί να επιτευχθεί ασφάλεια για όλους, και θα είναι δυνατή η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας και των κοινοτήτων κοντά στα σύνορα, και οι οικογένειες των απαχθέντων θα επανενωθούν με τους αγαπημένους τους».

Τόνισαν ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα ήταν «ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός στην πορεία εξόδου από την τρέχουσα δύσκολη κατάσταση και προς ένα καλύτερο μέλλον».

Είπαν: «Σας καλούμε να συνεχίσετε την καλή δουλειά που κάνετε και να μην διστάσετε να κάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πείσετε και τις δύο πλευρές (Ισραήλ και Χαμάς) να είναι ευέλικτες και να ολοκληρώσουν τη συμφωνία».

Οι οικογένειες των κρατουμένων ολοκλήρωσαν την επιστολή τους προς τους διαμεσολαβητές λέγοντας: «Αν το κάνετε αυτό, θα λάβετε ευρεία υποστήριξη από το ισραηλινό κοινό και θέλαμε να το γνωρίζετε».

Πηγή: Wala

Related post