25 χρόνια ο Αλμοδόβαρ τα δίνει «Όλα για τη Μητέρα» του 

 25 χρόνια ο Αλμοδόβαρ τα δίνει «Όλα για τη Μητέρα» του 

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ είχε παθολογική αγάπη στη μητέρα του.

Της αφιέρωσε την ταινία «Κίκα» που στην πραγματικότητα, το όνομα του τίτλου, ήταν το υποκοριστικό της μητέρας του, Φρανθίσκα Καμπαγιέρο.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «Όλα για τη Μητέρα μου» 

Στη συγκεκριμένη ταινία της έδωσε και το ρόλο της παρουσιάστριας της εκπομπής «Πρέπει να Διαβάζουμε Περισσότερο», ενός λογοτεχνικού μαγκαζίνο που παρουσίαζε μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν διάβαζε τα βιβλία που παρουσίαζε.

Τις έδωσε και ρόλους στις ταινίες «Μια ζωή Ταλαιπωρία», «Δέσε με», «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης».

Έφυγε από τη ζωή στις 10 Σεπτεμβρίου του 1999, τη χρονιά που το βραβευμένο στις Κάννες «Όλα για τη Μητέρα μου» θα κέρδιζε λίγο καιρό αργότερα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο θάνατός της ήρθε μόλις 15 μέρες πριν τα γενέθλια του Πέδρο, γεγονός που σφράγισε το υπόλοιπο της ζωής του. Μοιάζει δε ειρωνεία, ότι ο ήρωας της ταινίας «Όλα για τη Μητέρα μου», έχει ημερομηνία θανάτου πολύ κοντά στα γενέθλια του σκηνοθέτη,

25 χρόνια μετά, η ταινία που έσπασε ταμεία και στη χώρα μας, βγαίνει ξανά στους κινηματογράφους με αποκατεστημένες κόπιες. Ήδη την τρίτη εβδομάδα προβολών της, το κοινό επιστρέφει για να δει στις μεγάλες οθόνες την οδύσσεια της Μανουέλα που ψάχνει στις σκοτεινές περιοχές της Βαρκελώνης τον πατέρα του γιού της για να του ανακοινώσει τον θάνατό του.

«Ήθελα να κάνω μια ταινία για κάτι ελκυστικό, και αυτό ήταν οι άνθρωποι που παίζουν ρόλους στη ζωή αλλά δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί. Αναφέρομαι στο ρόλο, που υποδύεται η Μανουέλα: τη μητέρα που είναι ο αγγελιοφόρος θανάτου ενός παιδιού ή ενός συζύγου στις προσομοιώσεις που οργανώνει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με όσους οργανώνουν αποχαιρετιστήρια πάρτι εργένηδων και παρουσιάζεται μια κυρία με μια τεράστια κοιλιά και για δύο ώρες πρέπει να παριστάνει ότι αυτή η κοιλιά ανήκει στον γαμπρό. Και πρέπει να παραμείνει συνεπής με αυτό το ρόλο», θα αναφέρει ο σκηνοθέτης. «Υπάρχουν πολλές, περίεργες και πολύ αστείες επαγγελματικές δραστηριότητες όπου κάποιος πρέπει να υποκρίνεται. Ήθελα να κάνω μια ταινία για τους ηθοποιούς, για τις γυναίκες που προσποιείται και αυτοσχεδιάζουν. Αυτές που για όλη τους τη ζωή αυτοσχεδιάζουν. Δεν μιλάω για τις ατάκες, αλλά για αυτές που βρίσκουν ζωτικές λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Πολλές φορές η ζωή σου εξαρτάται από αυτό. Η ζωή ή μερικά σημαντικά πράγματα της ζωής σου».

Η ταινία «Όλα για τη Μητέρα μου» συνεχίζει να προβάλλεται στους θερινούς κινηματογράφους.

Πηγή: ertnews.gr

Related post