Σεούλ και Ουάσιγκτον ξεκινούν στρατιωτικά γυμνάσια σε μια περίοδο μεγάλης έντασης με την Πιονγκγιάνγκ

 Σεούλ και Ουάσιγκτον ξεκινούν στρατιωτικά γυμνάσια σε μια περίοδο μεγάλης έντασης με την Πιονγκγιάνγκ

Οι στρατοί της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησαν σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από κακές σχέσεις με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, βυθισμένο σε μια διαδικασία στρατιωτικής προσέγγισης με τη Ρωσία.

Αυτές οι ασκήσεις, που ονομάζονται ασπίδα της ελευθερίας Ulchi και θα διαρκέσουν έως τις 29 Αυγούστου, περιλαμβάνουν άσκηση διοικητικού σταθμού (CPX) βασισμένη σε προσομοιώσεις υπολογιστή, εκτός από ελιγμούς με ζωντανά πυρά στο έδαφος, και ασκήσεις πολιτικής άμυνας.

Η ασπίδα ελευθερίας Ulchi θα έχει παρόμοια κλίμακα με αυτήν που διεξήχθη πέρυσι, με τη συμμετοχή περίπου 19.000 Νοτιοκορεατών στρατιωτών, αν και θα περιλαμβάνει 48 ασκήσεις πεδίου συνολικά, από 38 το 2023.

Με τη σειρά τους, οι ασκήσεις πολιτικής άμυνας θα προσομοιώσουν μια πυρηνική επίθεση της Βόρειας Κορέας για πρώτη φορά φέτος, εξήγησε στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο Yonhap.

Τα γυμνάσια συμβαίνουν σε μια εποχή κακών διασυνοριακών σχέσεων, ειδικά από τη στιγμή που ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε στις αρχές του έτους ότι ο Νότος είναι ο «κύριος εθνικός εχθρός».

Με τη σειρά της, η Πιονγκγιάνγκ, η οποία ενίσχυσε τη στρατιωτική της συνεργασία με τη Μόσχα τον τελευταίο χρόνο, στέλνει χιλιάδες μπαλόνια με απορρίμματα στον Νότο από τον Μάιο ως απάντηση στα μπαλόνια που στέλνουν ακτιβιστές στο Βορρά με αντικαθεστωτική προπαγάνδα.

Όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο, η Βόρεια Κορέα καταδίκασε σκληρά αυτές τις ασκήσεις, θεωρώντας τις ως πρόβα εισβολής στο έδαφός της.

Το Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας θεώρησε αυτούς τους ελιγμούς «τα πιο προσβλητικά και προκλητικά πολεμικά παιχνίδια» σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιοκ προέτρεψε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σεούλ με την ευκαιρία της έναρξης στρατιωτικών ελιγμών να βελτιωθεί η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των διαφορετικών απειλών που θέτει η Βόρεια Κορέα.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ετοιμότητά μας να απαντήσουμε σε επιθέσεις της γκρίζας ζώνης της Βόρειας Κορέας, όπως η διάδοση ψευδών πληροφοριών, ψεύτικων ειδήσεων ή επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», είπε ο Γιουν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γιουν πρόσφερε για άλλη μια φορά διάλογο στην Πιονγκγιάνγκ, αλλά τόνισε την ανάγκη να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η προσέγγιση όχι μόνο θα προκαλέσει απόρριψη στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει τις εχθρικές του ενέργειες εναντίον του Νότου.

Πηγή: EFE

 

Related post