Παραίτηση Βρετανού ανώτερου διπλωμάτη για τις πωλήσεις βρετανικών όπλων στο Ισραήλ

 Παραίτηση Βρετανού ανώτερου διπλωμάτη για τις πωλήσεις βρετανικών όπλων στο Ισραήλ

Αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου παραιτήθηκε επειδή η κυβέρνηση δεν απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ. Ο Mark Smith λέει ότι ενώ υπάρχουν σαφή στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, οι καταγγελίες του παραμερίστηκαν.

Ο Mark Smith που υπηρετούσε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία με έδρα τη βρετανική πρεσβεία στο Δουβλίνο, δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον «με καλή συνείδηση να συνεχίσει να συνεργάζεται με μια κυβέρνηση που είναι συνένοχη σε εγκλήματα πολέμου».

Στην επιστολή παραίτησης του, που δημοσιοποιήθηκε ευρέως την Κυριακή, ο κ. Smith γράφει ότι είχε εργαστεί ως σύμβουλος πολιτικής στο τμήμα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Υπουργείου Εξωτερικών (FCDO) για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Ο ίδιος, στο παρελθόν είχε υποβάλει πολυάριθμες εσωτερικές καταγγελίες όπως λέει,  αλλά ελάμβανε μόνο απαντήσεις pro-forma (προκατασκευασμένες), παρόλο που «κάθε μέρα» οι συνάδελφοί του γίνονταν μάρτυρες «σαφών και αδιαμφισβήτητων παραδειγμάτων» εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα.

«Ανώτατα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού έχουν εκφράσει ανοιχτή πρόθεση γενοκτονίας, ισραηλινοί στρατιώτες τραβούν βίντεο καίγοντας, καταστρέφοντας και λεηλατώντας σκόπιμα περιουσίες αμάχων», έγραψε. «Πάνω από τα μισά σπίτια της Γάζας και πάνω από το 80% των εμπορικών ακινήτων της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.»

Εκπρόσωπος του FCDO δήλωσε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν θα εξάγουμε αντικείμενα εάν αυτά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρής παραβίασης του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

«Υπάρχει μια συνεχής διαδικασία επανεξέτασης για να αξιολογηθεί κατά πόσον το Ισραήλ συμμορφώνεται με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, την οποία ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών από την πρώτη ημέρα της θητείας του. Θα παράσχουμε ενημέρωση μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία επανεξέτασης».

Η παραίτηση του Mark Smith αποκαλύφθηκε αρχικά από τη δημοσιογράφο Hind Hassan, η οποία δημοσίευσε την επιστολή παραίτησης του κ. Smith στο X, πρώην Twitter, την Παρασκευή.

Την είδηση κατόπιν επιβεβαίωσαν και δημοσίευσαν όλα τα έγκυρα βρετανικά μέσα.

Προεκλογικά, ο Σερ Κιρ Στάρμερ είχε πει ότι η κυβέρνηση του θα επανεξετάσει τις νομικές συμβουλές αναφορικά με τις πωλήσεις όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ.

Στις αρχές Ιουνίου περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες και διάσημοι κάλεσαν τον ηγέτη των Εργατικών να ανακαλέσει τις βρετανικές άδειες εξαγωγής προς το Ισραήλ, εάν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές.

 

Related post