Όταν ο Αλέν Ντελόν μίλησε στην ΕΡΤ: Το αφιέρωμα του Αρχείου στον θρύλο του κινηματογράφου (video)

 Όταν ο Αλέν Ντελόν μίλησε στην ΕΡΤ: Το αφιέρωμα του Αρχείου στον θρύλο του κινηματογράφου (video)

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αλέν Ντελόν, ο θρυλικός ηθοποιός που έπαιξε σε περισσότερες από 90 ταινίες κατακτώντας μία ξεχωριστή θέση στο γαλλικό κινηματογράφο με το ταλέντο του και την ομορφιά του.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή ΕΓΩ Ο ΑΛΕΝ ΝΤΕΛΟΝ. Η εκπομπή γυρίστηκε το 1992 κατά την επίσκεψη του Αλέν Ντελόν στην Αθήνα. Ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός μίλησε στη Δάφνη Μπόκοτα για τους σημαντικούς σταθμούς της προσωπικής και επαγγελματικής του πορείας, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ζωής του.

Θυμήθηκε τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, αλλά και το διάστημα που υπηρέτησε ως πεζοναύτης στον Πρώτο Πόλεμο της Ινδοκίνας, ενώ αποκάλυψε ότι έγινε ηθοποιός για την αγάπη μιας γυναίκας. «Δεν ήξερα ποτέ τί ήθελα να κάνω στη ζωή μου, αλλά εκείνο που ήξερα ήταν ότι ήθελα να είμαι ο πρώτος», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στην πρώτη του κινηματογραφική παραγωγή, που ήταν η ταινία «Ανυπότακτος» (1964), η οποία δεν γνώρισε επιτυχία, με αποτέλεσμα να χρειαστούν πέντε ολόκληρα χρόνια για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Κι αυτό έγινε με την ταινία «Μπορσαλίνο» (1970), η οποία έγινε παγκόσμια επιτυχία. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, ήταν δική του ιδέα να γυριστεί η συγκεκριμένη ταινία επειδή ήθελε πολύ να συνεργαστεί με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό.

Μίλησε ακόμη για τη συνεργασία του με μεγάλες σταρ του κινηματογράφου, όπως: Κατρίν Ντενέβ, Σιμόν Σινιορέ, Τζέιν Φόντα, Σίρλεϊ Μακ Λέιν, αλλά και την συνάντησή του με την Κατίνα Παξινού, που ήταν πρώτη κινηματογραφική του μητέρα. Παράλληλα, εξηγεί γιατί δεν θέλησε ποτέ να κάνει καριέρα στο θέατρο: «Από τη φύση μου βρίσκομαι σε αντίθεση με τον θεατρικό χώρο, γιατί αισθάνομαι πολύ ελεύθερος. Παθαίνω κλειστοφοβία στο θέατρο. Δεν θέλω από σήμερα να ξέρω τι θα κάνω αύριο».

Ο Αλέν Ντελόν μίλησε, ακόμη, για τον σύγχρονο κινηματογράφο και την τηλεόραση, για τους ρόλους που ονειρευόταν να ερμηνεύσει, για την ταινία που ετοίμαζε εκείνο το διάστημα «Η επιστροφή του Καζανόβα», αλλά και για την καθημερινότητα του πίσω από τα φώτα και τη λάμψη.

Τέλος, μαζί με τη Δάφνη Μπόκοτα επισκέφθηκαν την Ακρόπολη για την οποία τόνισε: «Είναι η ιστορία όλων των πολιτισμών, ένας μαγικός και μοναδικός χώρος. Εγώ ζήτησα να έρθουμε εδώ, ήθελα να δω την Ακρόπολη. Είναι εντυπωσιακό να βρίσκεσαι στην κοιτίδα του πολιτισμού».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες του και φωτογραφικό υλικό από την προσωπική και καλλιτεχνική του πορεία.

Συνέντευξη: Δάφνη Μπόκοτα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γ. Παπαδόπουλος
Παραγωγός: Ανθή Τούμπη
Έτος παραγωγής: 1992

 

 

 

Related post