Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα διαψεύδει ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα στρέφεται κατά της Τουρκίας
Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς που εκφράζονται στην Τουρκία από μερίδα πολτικών αναλυτών και μέσα ενημέρωσης περί ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα με πρόθεση να στραφούν οι ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.
Σημείωσε ότι έχουν γίνει κάποιες στρατιωτικές ενισχύσεις στην Ελλάδα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ ευνοούν την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας και ότι ενισχύονται για να επιτεθούν στην Τουρκία.
Επίσης, αντέδρασε στον πρόσφατο ισχυρισμό του Αμερικανού απόστρατου συνταγματάρχη και πρώην συμβούλου του Πενταγώνου, Ντάγκλας Μακ Γκρέγκορ, ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την κουρδική οργάνωση YPG στη βόρεια Συρία, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει παρακλάδι του ΡΚΚ, για να επιτεθεί στην Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκεται για «ανοησίες».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και στην πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις του Κογκρέσου για την πώληση, ωστόσο σημείωσε ότι συνεχίζονται ακόμη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Lockheed Martin και άλλων προμηθευτών για τον καθορισμό λεπτομερειών όπως η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής και οι προδιαγραφές παράδοσης.
Ο Τζεφ Φλέικ εξήγησε ότι η τρέχουσα συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά «40 νέων και 79 αναβαθμισμένων F-16» και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την οριστικοποίηση αυτών των θεμάτων.
Όσον αφορά το θέμα το πρόγραμμα των μαχητικώνF-35, από το οποίο αποβλήθηκε η Τουρκία, ο Αμερικανός πρεσβευτής επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον «θέλει η Τουρκία να είναι σε θέση να αγοράσει και πάλι F-35», ενώ τόνισε ότι «πρέπει πρώτα να επιλυθεί το θέμα των S-400» για να συμβεί αυτό.
«Ελπίζουμε ότι θα διεξαχθούν σοβαρές συνομιλίες και αν αυτές οι συνομιλίες αποφέρουν αποτελέσματα, μπορούμε να μιλήσουμε ξανά για τα F-35» κατέληξε ο Τζεφ Φλέικ.