Διπλωματικές πρωτοβουλίες του Λιβάνου για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Λίβανου έστειλε έγγραφο της υπηρεσιακής κυβέρνησης σε όλες τις διπλωματικές αποστολές του Λιβάνου στο εξωτερικό σχετικά με τους κανόνες για την επίτευξη μακροπρόθεσμης σταθερότητας στο νότιο Λίβανο.
Ζήτησε από τις διπλωματικές αποστολές να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες επαφές στις χώρες διαπίστευσής τους σε διμερές επίπεδο, καθώς και στα συμβούλια των Αράβων πρεσβευτών, για να διευκρινιστεί η θέση του Λιβάνου με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο.
Στο εγγύς μέλλον, η πρόταση του Λιβάνου περιελάβανε τη μείωση της κλιμάκωσης και την παύση των προκλητικών ενεργειών, και ανέφερε ότι «η συνεχιζόμενη κλιμάκωση στην τρέχουσα σύγκρουση, η βάση της οποίας βρίσκεται στο νότιο Λίβανο, θα οδηγούσε στην ανάφλεξη μιας συνολικής σύγκρουσης με μια σοβαρή πιθανότητα να επεκταθεί στην περιοχή.
Ο Λίβανος παραμένει προσηλωμένος στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου Μέχρι την πλήρη και ισότιμη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Λίβανος διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών Άμεση αποκλιμάκωση/παύση προκλητικών ενεργειών για τον μετριασμό των κινδύνων και την προστασία των αμάχων και οποιαδήποτε δραστηριότητα σε αυτό το μονοπάτι δεν πρέπει να εμποδίζει την πλήρη εκ νέου δέσμευση στο ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας ή να αυξάνει τον κίνδυνο συνολικής σύγκρουσης. Η κυβέρνηση του Λιβάνου πιστεύει ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ηρεμία των εντάσεων στο νότιο Λίβανο, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για μακροπρόθεσμη βιώσιμη σταθερότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση του Λιβάνου υποστηρίζει τη συμφωνία του Προέδρου Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ζητά την άμεση εφαρμογή της σύμφωνα με το ψήφισμα 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα ανοίγει την πόρτα σε μια διπλωματική οδό που η κυβέρνηση θα υποστηρίξει πλήρως. Αυτός ο δρόμος στοχεύει στην αντιμετώπιση ανησυχιών για την ασφάλεια κατά μήκος των νότιων συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, και θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή της Απόφασης 1701.»
Όσον αφορά μεσοπρόθεσμα, οι λιβανικές αρχές ανέφεραν «την πλήρη και ισότιμη εφαρμογή του ψηφίσματος αριθ 1701, παρά τις ισραηλινές παραβιάσεις, για τη διατήρηση της σχετικής ηρεμίας στην περιοχή για περισσότερα από 17 χρόνια, το Ισραήλ συνέχισε να παραβιάζει τις διατάξεις του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας από την έγκρισή του μέσω της συνεχιζόμενης κατοχής του λιβανικού εδάφους, των παραβιάσεων του λιβανικού εναέριου χώρου και των επιθετικών και απειλητικών.
Ο στρατός του Λιβάνου και οι δυνάμεις της UNIFIL θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, με στόχο τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των απαραίτητων συνθηκών για την εφαρμογή της απόφασης αριθ. 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας. αύξηση του προσωπικού του λιβανικού στρατού μέσω μιας νέας εκστρατείας στρατολόγησης.
Η πρόταση ανέφερε επίσης ότι «ο Λίβανος έχει αποδειχθεί σταθερά εποικοδομητικός και αξιόπιστος συνομιλητής στην περιοχή. και έδειξε την προθυμία του Λιβάνου να συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο με έντιμους διαμεσολαβητές, την επόμενη περίοδο, η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι έτοιμη να αλληλεπιδράσει ξανά και να παίξει το ρόλο της με στόχο τη μείωση της κλιμάκωσης, ενώ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ασφάλεια των πολιτών και την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου .
Η υπόσχεση της λιβανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία στρατολόγησης επιπλέον Λιβανέζων στρατιωτών είναι σύμφωνη με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η απόφαση στρατολόγησης αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ικανότητας των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων να διατηρήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ωστόσο, η επιτυχής εφαρμογή αυτής της δέσμευσης θα απαιτήσει την υποστήριξη και τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής υποστήριξης, της εκπαίδευσης και της τεχνικής βοήθειας για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία πρόσληψης πραγματοποιείται αποτελεσματικά και αποδοτικά.»
Οι λιβανικές αρχές δήλωσαν ότι «το αίτημα για διεθνή υποστήριξη όχι μόνο αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της λιβανικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της απόφασης 1701, αλλά καταδεικνύει επίσης τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης με τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας Η διεθνής κοινότητα θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των Λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων και την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».
Πηγή: ertnews.gr