Πάρκινσον: Η πρόληψη της νόσου μπορεί να βρίσκεται στα αντιοξειδωτικά των φυκιών

 Πάρκινσον: Η πρόληψη της νόσου μπορεί να βρίσκεται στα αντιοξειδωτικά των φυκιών

Την ευεργετική επίδραση των αντιοξειδωτικών που περιέχονται σε ένα κοινό καφέ φύκι, στην πρόληψη της νόσου Πάρκινσον επιβεβαιωνει νεα μελέτη. Η μελέτη, που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, αποκαλύπτει ότι οι ενώσεις που βρίσκονται σε ένα καφέ φύκι που ονομάζεται Ecklonia cava θα μπορούσαν ενδεχομένως να προστατεύσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη βλάβη που οδηγεί στη νόσο του Πάρκινσον.

Το Ecklonia cava, ένα φύκι που βρίσκεται στα παράκτια ύδατα της Ιαπωνίας και της Κορέας, είναι πλούσιο σε ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες είναι γνωστές για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτές οι πολυφαινόλες γνωστές ως πολυφαινόλες Ecklonia cava (ECPs), μπορούν να προστατεύσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη βλάβη που οδηγεί στη νόσο του Πάρκινσον.

Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά που προέρχονται από φύκια μπορεί να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη. Η νόσος του Πάρκινσον, που χαρακτηρίζεται από την απώλεια νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Επί του παρόντος, οι θεραπείες αντιμετωπίζουν μόνο συμπτώματα, καθιστώντας την αναζήτηση προληπτικών μέτρων όλο και πιο επείγουσα.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές εστίασαν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, βασικού παράγοντα στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον. Η υπερβολική παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) μπορεί να είναι θανατηφόρα για τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για τον κινητικό έλεγχο και τη γνωστική λειτουργία.

Για να επιβεβαιώσει τις δυνατότητες των πολυφαινολών Ecklonia cava, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια σειρά πειραμάτων τόσο σε ζωικά μοντέλα όσο και σε κυτταρικά συστήματα. Επί μια εβδομάδα, τα ποντίκια τρέφονταν καθημερινά με αντιοξειδωτικά φυκιών και στη συνέχεια έλαβαν ροτενόνη, μια ουσία που είναι γνωστό ότι προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο του Πάρκινσον.

Τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα καθώς έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά Ecklonia cava μπορεί να μειώσουν τη νευρωνική βλάβη. Συγκεκριμένα, τα ποντίκια που έλαβαν τη θεραπεία εμφάνισαν βελτιωμένη κινητική λειτουργία, η οποία είχε μειωθεί από την έκθεση σε ροτενόνη. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν βελτιώσεις στην εντερική κινητική λειτουργία και στη δομή του βλεννογόνου του παχέος εντέρου, υποδηλώνοντας ευρύτερες ευεργετικές επιδράσεις πέρα ​​από τον εγκέφαλο.

Σε κυτταρικό επίπεδο, η ομάδα ανακάλυψε ότι τα αντιοξειδωτικά Ecklonia cava ενεργοποιούν το AMPK (πρωτεϊνική κινάση ενεργοποιημένη από τη μονοφωσφορική αδενοσίνη), ένα ένζυμο που δρα ως αισθητήρας ενδοκυτταρικής ενέργειας. Αυτή η ενεργοποίηση φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο στην αναστολή της παραγωγής επιβλαβών αντιδραστικών ειδών οξυγόνου.

Η νέα μελέτη ανοίγει το δρόμο για την πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον χρησιμοποιώντας φυσικές ενώσεις. Εάν περαιτέρω μελέτες επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα, τα εκχυλίσματα Ecklonia cava θα μπορούσαν να γίνουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, προσφέροντας μια προληπτική προσέγγιση στην υγεία του εγκεφάλου καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά.

Αν και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για μελέτη πρώιμου σταδίου. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό της βέλτιστης δοσολογίας, των μακροπρόθεσμων επιδράσεων και των πιθανών αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα, προτού τα εκχυλίσματα Ecklonia cava μπορούν να συστηθούν ως προληπτικό μέτρο για τη νόσο του Πάρκινσον.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrition.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

 

Related post