Κ. Καραγκούνης: Σχέδιο επέκτασης ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό – επισιτισμό (video)

 Κ. Καραγκούνης: Σχέδιο επέκτασης ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό – επισιτισμό (video)

Με κύρια αναφορά στην μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% για πρώτη φορά μετά το 2009, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στις πρώτες αυξήσεις σε συντάξεις και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά τα χρόνια των μνημονίων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κώστας Καραγκούνης προχώρησε σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του, την προηγούμενη Παρασκευή 2/8/24, στη Χίο.

Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματος, σημείωσε, λέγοντας πως το υπουργείο έχει εγκαινιάσει μία περίοδο επικοινωνίας με πολίτες, εκπροσώπους εργαζόμενους και παραγωγικούς φορείς σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Καραγκούνης είχε συνάντηση με εκπροσώπους θεσμικών φορέων (Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος ενοικιαζομένων δωματίων κ.α.) αλλά και μη θεσμικών (Φορέας Τουρισμού Χίου) στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Χίου. Στις δηλώσεις του, τόνισε επίσης ότι θα υπάρξει επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε επισιτισμό και τουρισμό. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, όπως είπε, προστατεύει τους εργαζόμενους αλλά και τις επιχειρήσεις, και αυτό που παρατηρείται είναι αύξηση της καταγραφής των υπερωριών, δείγμα ότι λειτουργούν τα ψηφιακά εργαλεία.

Στην ερώτησή μας αν εκτός της ψηφιακής κάρτας το υπουργείο κινείται και σε άλλους τομείς για την προστασία της εργασίας, αναφέρθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή, πλέον, Επιθεώρησης Εργασίας που στόχος είναι να ενισχυθεί σε προσωπικό, αναφέροντας ότι σήμερα υπάρχει φθάνει στο 87% η κάλυψη των οργανικών της θέσεων, ενώ έχει σημειωθεί και αύξηση των ελέγχων σύμφωνα με τα στοιχεία των 3 τελευταίων χρόνων.

«Όσο γίνεται να πατάξουμε την αδήλωτη εργασία», κατέληξε ο κ. Καραγκούνης που το απόγευμα της Παρασκευής είχε συνάντηση και με το Εργατικό Κέντρο Χίου. Πάντως με την Παγχιακή Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικών που διαμαρτύρεται συνεχώς για την αδικία σε ότι αφορά την περικοπή συντάξεων των μελών της, δεν υπήρξε συνάντηση. «Ούτε καν ενημέρωση», όπως μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Στέλιος Κουμπιάς.

Ο κ. Καραγκούνης στάθηκε επίσης σε δύο σημεία, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του. Ότι στόχος είναι να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και επίσης πως βρίσκονται στη διαδικασία προετοιμασίας ρυθμίσεων που θα θωρακίζουν την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κ. Καραγκούνης είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου όπως και με το δήμαρχο Χίου.

 

Related post