Στο στόχαστρο του Ισραήλ η ηγετική ομάδα της Χαμάς: Ποιους έχει εξοντώσει –Ποιοι αναλαμβάνουν

 Στο στόχαστρο του Ισραήλ η ηγετική ομάδα της Χαμάς: Ποιους έχει εξοντώσει –Ποιοι αναλαμβάνουν

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, οι ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης έχουν γίνει ο κατ’ εξοχήν στόχος των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ, πέρα από τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Κάποιοι από αυτούς έχουν πλέον σκοτωθεί, όπως συνέβη πριν από λίγες ημέρες με τον Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, όμως υπάρχουν άλλοι που συνεχίζουν να κινούν τα νήματα στη Χαμάς ή αναβαθμίζονται στην ιεραρχία της οργάνωσης, αντικαθιστώντας τις απώλειες.

Τι έχει συμβεί λοιπόν με τα πιο σημαντικά μέλη της Χαμάς τους τελευταίους 10 μήνες;

Ισμαήλ Χανίγια

Ο Χανίγια που δολοφονήθηκε πριν από τρεις ημέρες στην Τεχεράνη ήταν ο επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης, όμως θεωρούνταν ευρέως ως ο γενικός ηγέτης της Χαμάς.

Ήταν εξέχον μέλος της Χαμάς από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Συνελήφθη και φυλακίστηκε για τρία χρόνια το 1989, κατά τη διάρκεια της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης.

Το 1992 εξορίστηκε μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, όμως ένα χρόνο μετά κατάφερε να επιστρέψει στη Γάζα, όπου το 1997 διορίστηκε επικεφαλής του γραφείου του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς Γιασίν, ενισχύοντας τη θέση του.

Ο Χανίγια διορίστηκε πρωθυπουργός της Παλαιστίνης το 2006 από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, όταν η Χαμάς κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, εν μέσω των βίαιων ταραχών που συγκλόνισαν τη Γάζα, ο Αμπάς απέσυρε την εμπιστοσύνη του από το πρόσωπο του Χανίγια, με αποτέλεσμα η Χαμάς να εκδιώξει τελικά τη Φάταχ από τη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζοντας να κυβερνά στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το 2017 εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, αναλαμβάνοντας στην ουσία την πρωτοκαθεδρία της ισλαμιστικής οργάνωσης, ενώ τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Κατάρ.

Γιαχία Σινουάρ

Ο Σινουάρ είναι ο ηγέτης του παλαιστινιακού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το Ισραήλ, είναι ο εγκέφαλος της επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Γεννημένος το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιουνίς στη Γάζα, το 1987 ίδρυσε την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της Χαμάς, με κύριο στόχο την αποκάλυψη Παλαιστίνιων συνεργατών του Ισραήλ.

Έχει συλληφθεί τρεις φορές από το Ισραήλ. Το 1988, καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια για τον σχεδιασμό της απαγωγής και της δολοφονίας δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστινίων.

Ωστόσο, το 2011 ήταν ανάμεσα στους 1.027 Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς Άραβες κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για έναν Ισραηλινό στρατιώτη που ήταν αιχμάλωτος της Χαμάς για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Ο Σινουάρ επέστρεψε στη θέση του και το 2017 διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθιστώντας τον επικεφαλής της οργάνωσης στο θύλακα.

Δεν έχει εμφανιστεί καθόλου από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ από το 2015 οι ΗΠΑ τον έχουν συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα των «διεθνών τρομοκρατών».

Μοχάμεντ Ντέιφ

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ ήταν επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς. Για δεκαετίες ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος από το Ισραήλ και σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα σε αεροπορική επιδρομή στη Χαν Γιουνίς. Η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό.

Ο Ντέιφ ήταν μια αινιγματική φιγούρα, με ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις, ο οποίος ήταν γνωστός στους Παλαιστίνιους ως «Ο Εγκέφαλος» και στους Ισραηλινούς ως «Η γάτα με τις εννέα ζωές».

Φυλακίστηκε από τις ισραηλινές αρχές το 1989 κατά την πρώτη παλαιστινιακή ιντιφάντα και αφέθηκε ελεύθερος μετά από ενάμιση χρόνο. Αμέσως μετά σχημάτισε τις Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ και έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην κατασκευή του δικτύου τούνελ που επέτρεψε στους μαχητές της Χαμάς να εισέλθουν στο Ισραήλ.

Ο Ντέιφ έχει κατηγορηθεί για το σχεδιασμό και την επίβλεψη δεκάδων βομβιστικών επιθέσεων και για τη συμμετοχή σε πολυάριθμες δολοφονίες Ισραηλινών στρατιωτών.

Είχε υποστεί πολλές απόπειρες δολοφονίας, με αποτέλεσμα να έχει χάσει ένα μάτι, ενώ το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι είχε χάσει επίσης ένα πόδι και ένα χέρι και ότι με δυσκολία μπορούσε να μιλήσει.

Καλέντ Μεσάλ

Ο Μεσάλ, ο οποίος γεννήθηκε στη Δυτική Όχθη το 1956, θεωρείται από τους ιδρυτές της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια της πρώτης πρωθυπουργικής θητείας του Μπένιαμιν Νετανιάχου το 1997, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν, ενώ ζούσε στην Ιορδανία.

Ο Μεσάλ ζει στο Κατάρ και επισκέφτηκε τη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά το 2012. Ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς μέχρι το 2017, όταν ανέλαβε ο Χανίγια και παρέμεινε υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της οργάνωσης.

Πρόκειται για το πρόσωπο που αναμένεται πλέον να διαδεχθεί τον Χανίγια στην κορυφή της οργάνωσης.

Μαχμούντ Ζαχάρ

Ο Μαχμούντ Ζαχάρ γεννήθηκε στη Γάζα το 1945 από πατέρα Παλαιστίνιο και μητέρα Αιγύπτια. Θεωρείται ένας από τους ιστορικούς ηγέτες της Χαμάς και μέλος της πολιτικής ηγεσίας του κινήματος.

Πήγε σχολείο στη Γάζα και πανεπιστήμιο στο Κάιρο, στη συνέχεια εργάστηκε ως γιατρός στη Γάζα και στην Χαν Γιουνίς, μέχρι που οι ισραηλινές αρχές τον απέλυσαν λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Φυλακίστηκε επίσης στις ισραηλινές φυλακές το 1988, μετά την ίδρυση της Χαμάς και στη συνέχεια εξορίστηκε.

Όταν το 2006, η Χαμάς κέρδισε τις παλαιστινιακές εκλογές, ο Ζαχάρ ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών στη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση του Ισμαήλ Χανίγια, μέχρι τη ρήξη με την Φατάχ.

Το Ισραήλ έχει επιχειρήσει αρκετές φορές να δολοφονήσει τον Ζαχάρ, αφού εκτός των άλλων θεωρείται ο πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης, μετά το θάνατο του Γιασίν το 2004.

Πηγή: BBC

 

Related post