Πού θα «κάτσουν» οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια για τον Αύγουστο

 Πού θα «κάτσουν» οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια για τον Αύγουστο

Πού θα «κάτσουν» οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια για τον Αύγουστο

Στα επίπεδα των 15 λεπτών αναμένεται να πληρώσει την κιλοβατώρα τον Αύγουστο ο οικιακός καταναλωτής. Τα τελικά νούμερα για τα πράσινα τιμολόγια των παρόχων πρόκειται να γίνουν γνωστά μέχρι σήμερα το βράδυ, ωστόσο η μεγάλη εικόνα έχει ήδη προεξοφληθεί.

Το μπαράζ προαναγγελιών και πληροφοριών των τελευταίων ημέρων από τους καθετοποιημένους ομίλους που ελέγχουν το 80% της αγοράς, και είτε έχουν ανακοινώσει τιμή στο πράσινο τιμολόγιο (15,9 λεπτά η Protergia, 15,87 λεπτά η ΗΡΩΝ), είτε την έχουν «φωτογραφίσει», όπως η ΔΕΗ, πηγές της οποίας μιλούν για γενναίες εκπτώσεις όπως το προηγούμενο δίμηνο, παραπέμπουν σε μια μέση χρέωση, ελάχιστα πάνω από τα 16 λεπτά.

Αν σε αυτήν συνυπολογιστεί και η επιδότηση του περίπου ενός – ενάμισι λεπτού που χρειάζεται να δώσει η κυβέρνηση (αύριο οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ) για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 15 λεπτά ή και λίγο πιο χαμηλά. Στα τιμολόγια δηλαδή κάποιων παρόχων οι τιμές θα «κάτσουν» και κάτω από αυτά τα επίπεδα, λίγο πάνω από τα 14 λεπτά / κιλοβατώρα, με τελικές χρεώσεις που είχαμε να δούμε από την άνοιξη, προτού αρχίσει το ανοδικό σπιράλ του καλοκαιριού.

Τώρα το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στο πράσινο τιμολόγιο των παρόχων. Αφενός μένει να φανεί πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες και στις άλλες χρωματικές κατηγορίες, και ειδικά στα μπλε σταθερά 6μηνης διάρκειας, που κερδίζουν συνεχώς πελάτες και οι προμηθευτές θέλουν να κρατήσουν πάσει θυσία στο παιχνίδι, αφετέρου το τι θα συμβεί με τα πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματικά τιμολόγια. Όπως και των επιχειρήσεων, τα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος δεν θα επιδοτηθούν από τη κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη κοινοτική νομοθεσία.

Γενναίες εκπτώσεις στα επαγγελματικά

«Το κλειδί είναι να δούμε πως θα συμπεριφερθούν οι πάροχοι και απέναντι στις επιχειρήσεις», είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία που ψηφίστηκε την ίδια μέρα και αφορά την έκτακτη εισφορά προς τους ηλεκτροπαραγωγούς για το μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΔΕΗ πρόκειται να ανακοινώσει γενναίες εκπτώσεις στο επαγγελματικό της τιμολόγιο, το Γ21, ενώ ανάλογη στάση λέγεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι προμηθευτές. Τα επαγγελματικά τιμολόγια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού σε μια αγορά με τόσο οξύ ανταγωνισμό ειδικά μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων, όπου όλοι προσπαθούν να πάρουν πελάτες από όλους και η κατάσταση θυμίζει συχνά τις προσφορές στα ράφια των σούπερ μαρκετ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελιν, παρά το μικρό της μέγεθος, στην προ ημερών ανακοίνωση της, εκτός από το πάγωμα του πράσινου τιμολογίου για τον Αύγουστο, ανέφερε και ότι θα χορηγήσει έκπτωση 5% στους επαγγελματικούς πελάτες.

Στη σκιά της ανόδου του φυσικού αερίου

Τα παραπάνω συμβαίνουν στη σκιά της ανόδου του φυσικού αερίου διεθνώς με το δείκτη TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο να αυξάνεται χθες για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα και να κλείνει μια ανάσα από τα 36 ευρώ/ MWh, γεγονός που οφείλεται σε περισσότερους από ένα λόγους.

H μια αιτία είναι προφανώς η ανησυχία αναζοπύρωσης της ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή, έπειτα από τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς και οι φόβοι για αντίποινα από τους βεβαιωμένους εχθρούς του Ισραήλ. Το σενάριο μιας τέτοιας ανάφλεξης είναι που ζυγίζουν οι αγορές και οι αναλυτές.

Αν και πολύ νωρίς για συμπεράσματα, το έγκυρο Montel μεταφέρει την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μπορεί να διαταράξει τις ροές φυσικού αερίου του Ισραήλ προς Αίγυπτο και Ιορδανία, οδηγώντας σε νέα σύσφιξη την παγκόσμια αγορά LNG.

Τυχόν δηλαδή έστω και προληπτική διακοπή της παραγωγής φυσικού αερίου του Ισραήλ υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, θα ανάγκαζε την αραβική χώρα των 100 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει τεράστιες ενεργειακές ανάγκες να στραφεί στις διεθνείς αγορές LNG, απορροφώντας ποσότητες που θα λείψουν από αλλού. Σημειωτέον ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία εισήγαγαν πέρυσι περισσότερα από 11,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ισραηλινό αέριο, παρά τη προληπτική διακοπή ενός μηνός στο κοίτασμα Ταμάρ του Ισραήλ, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.

Αν και πρόκειται για σεναριολογία, εντούτοις οι αναλυτές δεν μπορούν να το αποκλείσουν. «Ο κίνδυνος διακοπών ή προληπτικού τερματισμού λειτουργίας των ισραηλινών υπεράκτιων κοιτασμάτων, καθώς και των χερσαίων υποδομών έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε στο Montel ο Jacopo Casadei, αναλυτής φυσικού αερίου στην Energy Aspects, χωρίς να αποκλείει μια «πιθανή διακοπή» των εξαγωγών προς Αίγυπτο και Ιορδανία.

Ο φετινός χειμώνας

Ο δεύτερος λόγος που ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης TTF είναι επειδή οι traders θεωρούν ότι είναι πιο δύσκολο να αυξηθούν τα αποθέματα της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα. Μερικές μέρες πριν τη νέα κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου της Metlen, ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, ερωτηθείς για την εκτίμησή του ως προς την πορεία των τιμών στο φυσικό αέριο, είχε πει ότι πολλά θα κριθούν από το αν ο χειμώνας 2024-2025 θα είναι το ίδιο ήπιος με τους δύο προηγούμενους. «

Αν έχουμε έναν πιο σκληρό χειμώνα από τον προηγούμενο, τότε θα δούμε μετά βεβαιότητας άνοδο των τιμών στο φυσικό αέριο», είχε αναφέρει, επισημαίνοντας ότι διεθνώς το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης στο συγκεκριμένο καύσιμο έχει ισορροπήσει. Και για να προσθέσει πως όταν αυτό συμβαίνει, η εμπειρία έχει δείξει πως οι πιθανότητες για τις τιμές είναι να κινηθούν ανοδικά.

Το τοπίο με άλλα λόγια παραμένει ρευστό, παρά τη συγκράτηση που θα δουν στα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου οι καταναλωτές, μετά τις επιδοτήσεις. Ο μήνας έκανε πρεμιέρα στην αγορά χονδρικής με άνοδο 18% και μέση τιμή στα 128,8 ευρώ, με μέγιστη τα 320 ευρώ. Ανοδικές τάσεις επικρατούν σε όλη τη γειτονιά μας, με τη Βουλγαρία και τη Ρουμάνια στα 125,07 ευρώ, την Αλβανία στα 126,35, το Μαυροβούνιο στα 129 και τη Σερβία στα 115 ευρώ.

Εκτός από το φυσικό αέριο που έκλεισε χθες στα 35,7 ευρώ/ μεγαβατώρα, άνθρωποι του χώρου μεταφέρουν την εικόνα ότι οι εκτιμήσεις για τη θερμοκρασία τον Αύγουστο μιλούν για 3-4 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ότι δεν αναμένονται ισχυροί άνεμοι, ενώ ένας πυρηνικός σταθμός στην Ουγγαρία πρόκειται να τεθεί σε προγραμματισμένη συντήρηση. Είναι μ’ άλλα λόγια περισσότερες οι πιθανότητες η μέση τιμή χονδρικής να κινηθεί ανοδικά, παρά καθοδικά, όπως λένε άνθρωποι που παρακολουθούν χρόνια τώρα τα σκαμπανεβάσματα στα ενεργειακά χρηματιστήρια.

Πηγή: euro2day.gr

Related post