Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων
Ερευνητές στη Σκωτία δημιούργησαν τεχνητά αιμοφόρα αγγεία χρησιμοποιώντας την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα οποία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις ανθρώπινες και συνθετικές φλέβες που χρησιμοποιούνται σήμερα στην επέμβαση bypass για την ανακατεύθυνση της ροής του αίματος.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δημιούργησε ισχυρούς, εύκαμπτους κυλίνδρους που μοιάζουν με τις ανθρώπινες φλέβες και θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στις επεμβάσεις bypass. Επιπλέον, θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και να αυξήσουν την προσβασιμότητα σε διαδικασίες που σώζουν ζωές.
«Το τρισδιάστατο μόσχευμα μπορεί να έχει πάχος 1- 40 mm σε διάμετρο και να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά εφαρμογών. Χάρη στην ευελιξία του μπορεί εύκολα να εμφυτευτεί στο ανθρώπινο σώμα», αναφέρουν οι ερευνητές.
Η καινοτομία αυτή δίνει λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στον τομέα της μηχανικής των ιστών, την παραγωγή ενός αγωγού με εμβιομηχανικές ιδιότητες παρόμοιες με τις ανθρώπινες φλέβες, σύμφωνα με τον ερευνητή της μελέτης Δρ. Νόρμπερτ Ραντάξι.
Η ανάπτυξη συνθετικών αγγείων θα μπορούσε να συμβάλλει στον περιορισμό των ουλών, του πόνου και του κινδύνουλοίμωξης που συνδέεται με την απομάκρυνση ανθρώπινων φλεβών στις επεμβάσεις bypass. Η βελτιωμένη δυνατότητα εμφύτευσης αυτών των τεχνητών αγγείων θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αυτού του είδους την επέμβαση.
Διαδικασία δύο σταδίων
Η ερευνητική ομάδα πέτυχε αυτό το ορόσημο μέσω μιας διαδικασίας δύο σταδίων. Αρχικά, χρησιμοποίησε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή εξοπλισμένο με έναν περιστρεφόμενο άξονα για την παραγωγή σωληνοειδών μοσχευμάτων. Στη συνέχεια, ενίσχυσαν αυτά τα μοσχεύματα με τη βοήθεια της ηλεκτροϊνοποίησης, μιας τεχνικής που χρησιμοποιεί υψηλή τάση για να εφαρμόσει μια εξαιρετικά λεπτή επίστρωση από βιοδιασπώμενες νανοϊνες πολυεστέρα. Όπως διαπιστώθηκε, τα τεχνητά αγγεία είναι εξίσου ανθεκτικά και ευέλικτα με τα ανθρώπινα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εμφυτευθούν εύκολα στο ανθρώπινο σώμα.
Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να δοκιμάσουν τα τεχνητά αιμοφόρα αγγεία σε ζωικά μοντέλα. Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ενθαρρυντικά, θα προχωρήσουν στη δοκιμή των τρισδιάστατων εκτυπωμένων τεχνητών αγγείων σε ανθρώπους.
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering