Ιαπωνία: Τα ελάφια που λατρεύουν τους τουρίστες και υποκλίνονται μπροστά τους
Μπορεί τα προβλήματα του υπερτουρισμού να προκαλούν πονοκεφάλους στους κατοίκους πολλών περιοχών της Ιαπωνίας, όμως στην αρχαία πρωτεύουσα Νάρα, υπάρχει ένας πληθυσμός που αισθάνεται όχι μόνο εξοικειωμένος με τη μαζική έλευση τουριστών, αλλά φαίνεται να το διασκεδάζει κιόλας: τα ελάφια.
Η Νάρα βρίσκεται στο μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας, το Χονσού, κοντά στο Κιότο, και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ιαπωνίας τον 8ο αι. μ.Χ., πριν αυτή μεταφερθεί στο Κιότο. Φιλοξενεί μια σειρά από ιστορικά κτίρια που έχουν αναγνωριστεί ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO και χιλιάδες τουρίστες συρρέουν ώστε να την γνωρίσουν από κοντά.
Όμως δεν πηγαίνουν μόνο για να θαυμάσουν αξιοθέατα όπως ο ναός Τονταΐτζι, μια από τις μεγαλύτερες ξύλινες κατασκευές στον κόσμο: η Νάρα είναι διάσημη και για τα ελάφια της που υποκλίνονται, τα οποία είναι τόσο στενά συνδεδεμένα με την πόλη, που τα ζωάκια με το ανοιχτό καφέ χρώμα απεικονίζονται σε τουριστικές διαφημίσεις της πόλης, σε λεωφορεία, εισιτήρια τρένων και πολλά άλλα, ενώ τα τουριστικά καταστήματα είναι γεμάτα αναμνηστικά με θέμα τα ελάφια.
Περισσότερα από χίλια ελάφια κυκλοφορούν ανάμεσα στα μνημεία και σύμφωνα με τις απογραφές των τοπικών αρχών κάθε χρόνο αυξάνονται. Τα χαριτωμένα τετράποδα ξετρελαίνουν τους τουρίστες με τις υποκλίσεις τους όταν αυτοί τους προσφέρουν μια χαρακτηριστική ρυζογκοφρέτα της περιοχής, τη «Σίκα Σενμπέι», την οποία μπορούν να καταναλώσουν άφοβα.
Η υπόκλιση των ελαφιών στη Νάρα είναι μοναδικό φαινόμενο και δεν έχει παρατηρηθεί σε κανένα άλλο είδος ελαφιού. Όπως αναφέρει μια μελέτη του τοπικού πανεπιστημίου, ενδεχομένως πριν από πολύ καιρό, τα ελάφια στη Νάρα να φοβόντουσαν τους ανθρώπους, οπότε μπορεί να άρχισαν να υποκλίνονται ως αποτέλεσμα του στρες. Ωστόσο, η πόλη σταδιακά μετατράπηκε σε αξιοθέατο και τα ελάφια έμαθαν να υποκλίνονται στους ανθρώπους για να παίρνουν ρυζογκοφρέτες Σίκα Σενμπέι.
Οι ντόπιοι αναφέρουν ότι η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης αυτής της λιχουδιάς από τα ελάφια έχει οδηγήσει σε μια έντονη αναπαραγωγή του είδους, καθώς όσο περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται τα αξιοθέατα, τόσο περισσότερες ρυζογκοφρέτες μπορούν να βρουν τα ελάφια. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, 9,3 εκατομμύρια επισκέφτηκαν τη Νάρα μόνο το 2022.
Επίσης, δεν είναι όλες οι αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-ελαφιού θετικές. Καθώς ο αριθμός των ελαφιών και των ανθρώπων συνεχώς αυξάνεται, αυξάνεται και ο αριθμός των προβλημάτων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση των ατυχημάτων με ανθρώπους να σπρώχνονται ή να δαγκώνονται από ένα ελάφι, λένε προβληματισμένοι κάποιοι κάτοικοι της περιοχής.
Πηγή: CNN