Σέρρες: Το “θείο δώρο” της φύσης και ο περιπατητικός τουρισμός στο φαράγγι του Τιμίου Προδρόμου
Ο περιπατητικός τουρισμός αποτελεί μορφή ενεργούς κινητικά εναλλακτικού τουρισμού και ως εκ τούτου συνδυάζεται με την ανάδειξη των πολιτιστικών, ιστορικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων γνωστών ή άγνωστων προορισμών σε όλη τη χώρα.
Ένας τέτοιος προορισμός που ευνοεί τον περιπατητικό τουρισμό, είναι τα μονοπάτια του Μενοίκιου Όρους, στα σύνορα των νομών Δράμας και Σερρών.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Κάκκανο, μαθηματικό – περιπατητή, στο βορειοδυτικό τμήμα του Μενοικίου εκεί που άπτεται με τα όρη της Βροντούς, ονομάζεται Φαράγγι του Τιμίου Προδρόμου. Η πεζοπορία σε αυτό χαρίζει συναρπαστικές στιγμές και αξίζει κανείς να το εξερευνήσει. O ίδιος, όπως λέει, μετά τα μαθήματα, χαράζει απίστευτα μονοπάτια, η πρόσβαση είναι εύκολη, ενώ κάποιος, ανάλογα με τις δυνατότητές του μπορεί να επιλέξει τη διαδρομή που θέλει μέσα σε μία πανέμορφη φύση που αποτελεί θείο δώρο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η είσοδος στο φαράγγι με τα οχτώ πέτρινα γεφύρια, γίνεται στα 280 μέτρα υψόμετρο από τη Μονή Τιμίου Προδρόμου και ύστερα από 6 χιλιόμετρα καταλήγει στην Οινούσα στα 110 μέτρα υψόμετρο.
Μετά την άμεση είσοδο κάτω από τη μονή, το φαράγγι παρουσιάζει δύο απανωτούς καταρράκτες, 5 και 10 μέτρων, ενώ στη συνέχεια εμφανίζεται μία ρεματιά για πέντε χιλιόμετρα με το νερό να χάνεται, να εμφανίζεται και να ξαναχάνεται. Λίγο πριν το τέλος του φαραγγιού η υπερχείλιση μίας δεξαμενής δημιουργεί ένα καταρράκτη που πέφτει από τα τοιχώματα γεμίζοντας το φαράγγι νερό.