Μπαγκλαντές: Γιατί ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές
Κλιμακώνεται ανησυχητικά η βία στους δρόμους του Μπαγκλαντές, όπου τουλάχιστον 32 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλα έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων αυτής της εβδομάδας, απαιτώντας μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ποσοστώσεων που διέπει την κατανομή των προσλήψεων σε κυβερνητικές θέσεις.
Οι διαμαρτυρίες έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επανέφερε ένα σύστημα ποσοστώσεων για προσλήψεις σε κρατικές θέσεις, ανατρέποντας απόφαση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, που χρονολογείται από το 2018, να το καταργήσει.
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή λέει ότι το 30% των θέσεων εργασίας που ανοίγουν στο Δημόσιο θα προορίζονται για μέλη οικογενειών μαχητών της ελευθερίας στον πόλεμο για την ανεξαρτησία του 1971 από το Πακιστάν. Μετά από προσφυγή της κυβέρνησης, το Ανώτατο Δικαστήριο θα επανεξετάσει το θέμα στη συνεδρίαση της 7ης Αυγούστου.
Αυτό το σύστημα θεσπίστηκε στο Μπαγκλαντές το 1972 και μέχρι το 2018 που καταργήθηκε, υπολογίζεται ότι το 56% των κρατικών θέσεων εργασίας είχε κατανεμηθεί βάσει των ποσοστώσεων.
Ο κύριος όγκος των προσλήψεων αφορούσε μέλη των οικογενειών των αγωνιστών της ελευθερίας, με τις γυναίκες και άτομα από υπανάπτυκτες περιοχές να έχουν προτεραιότητα, ενώ το 5% των θέσεων μπορεί να διατίθεται σε αυτόχθονες κοινότητες και 1% σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Οι διαδηλωτές φοιτητές θέλουν να καταργηθεί η προνομιακή αυτή μεταχείριση, εκτός από τις περιπτώσεις των αυτόχθονων και των ΑμΕΑ. Θεωρούν ότι το σύστημα αυτό ευνοεί τις πελατειακές σχέσεις της κυβέρνησης με μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων.
Οι διαδηλώσεις αυτή την εβδομάδα έγιναν εξαιρετικά βίαιες με τις συγκρούσεις μεταξύ χιλιάδων φοιτητών και διαμαρτυρόμενων κατά των ποσοστώσεων από τη μία πλευρά και μελών της φοιτητικής νεολαίας του κυβερνητικού κόμματος Αγουάμι Λιγκ της Χασίνα.
Η αστυνομία έκανε χρήση λαστιχένιων σφαιρών, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποκλείσει σιδηροδρομικές γραμμές και κεντρικές οδικές αρτηρίες.
Αναλυτές αποδίδουν τις ταραχές κατά μεγάλο μέρος στη στασιμότητα της αύξησης των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, καθιστώντας τις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο πολύ ελκυστικές, συνυπολογιζόμενων και των τακτικών αυξήσεων των μισθών και τα προνομίων που απολαμβάνουν.
Πολλοί φοιτητές δηλώνουν οργισμένοι εξαιτίας της υψηλής νεανικής ανεργίας, καθώς σχεδόν 32 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι ή χωρίς εκπαίδευση σε έναν πληθυσμό 170 εκατομμυρίων.
Η οικονομία του Μπαγκλαντές, που κάποτε ήταν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων στον κόσμο, έχει μείνει στάσιμη, ενώ ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 10% και τα αποθέματα σε δολάρια διαρκώς συρρικνώνονται.
Πηγή: Reuters
Πηγή: ertnews.gr