Ακραία πόλωση και αλλαγή δεδομένων στις ΗΠΑ μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντ. Τραμπ

 Ακραία πόλωση και αλλαγή δεδομένων στις ΗΠΑ μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντ. Τραμπ

«Θα έπρεπε να είμαι νεκρός», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απόπειρα δολοφονίας του.

Φορώντας έναν λευκό επίδεσμο που κάλυπτε το τραύμα του, ο υποψήφιος πρόεδρος χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός ότι η σφαίρα πέρασε ξυστά από το αυτί του, ενώ τόνισε πως αν δεν έχει γυρίσει το κεφάλι του ελαφρώς δεξιά, για να διαβάσει ένα διάγραμμα στη γιγαντοοθόνη, θα είχε δεχτεί θανατηφόρα βολή.

«Αν δεν είχα γυρίσει το κεφάλι λίγο προς τα δεξιά για να κοιτάξω το μόνιτορ θα ήμουν νεκρός» είπε χαρακτηριστικά, ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Δεν θα  έπρεπε να είμαι εδώ, θα μπορούσα να είμαι νεκρός. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι η πιο εμβληματική φωτογραφία που έχουν δει ποτέ. Έχουν δίκιο. Συνήθως πρέπει να πεθάνεις για να έχεις μια εμβληματική εικόνα».

Στο μεταξύ, νέα βίντεο ντοκουμέντα με τα 43 δραματικά δευτερόλεπτα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ οι έρευνες των Αρχών εστιάζουν στα σοβαρά ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας, στη φύλαξη του.

Ενδεικτικά, βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης, δείχνει τον έναν από τους δύο ελεύθερους σκοπευτές που βρίσκονταν στην οροφή του κτιρίου πίσω από τον Τραμπ να διστάζει στιγμιαία να πυροβολήσει τον δράστη.

Η ανάλυση εικόνων από το σημείο δείχνει ότι ο λόγος που άργησε να αντιδράσει πιθανώς ήταν ένα δέντρο που εμπόδιζε το οπτικό του πεδίο.

Αμφισβήτηση μέτρων ασφαλείας

Και ενώ πληθαίνουν τα ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας η Μυστική Υπηρεσία επιμένει το κτίριο που βρισκόταν ο δράστης ανήκε στη δικαιοδοσία των αρχών της Πενσυλβάνια. Ωστόσο ο πρώην πράκτορας Τζον Χάτσον αμφισβήτησε αυτήν την εκδοχή, λέγοντας:

«Είμαι μπερδεμένος σχετικά με το πώς ένα κτίριο που βρίσκεται σε απόσταση 137 μέτρων θα μπορούσε να βρίσκεται εκτός ασφαλούς περιμέτρου. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως υπάρχουν ένστολοι γύρω από τα κτίρια».

Η μυστική υπηρεσία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι δεν ενίσχυσε την ασφάλεια του Τραμπ στο Μπάτλερ, γιατί έπρεπε να παρέχει ασφάλεια και στην πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν που έδινε ομιλία την ίδια στην πολιτεία.

Με το φόβο για νέες επιθέσεις με πολιτικό κίνητρο να αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα βλέμματα στρέφονται στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, όπου θα βρίσκονται 50.000 στελέχη και μέλη του κόμματος. Η μυστική υπηρεσία ότι δεν αλλάζει το σχέδιο ασφαλείας καθώς τα μέτρα που εφαρμόζει είναι ήδη δρακόντεια.

Το Συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη , οπότε ο Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει επίσημα το χρίσμα.

Τα πέντε αναπάντητα ερωτήματα για την απόπειρα δολοφονίας

Γιατί δεν είχε ασφαλιστεί εξ αρχής η οροφή;

Δύο σχεδόν ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας, δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ο δράστης, Τόμας Μάθιου Κρουκς, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στην οροφή του κτηρίου δίπλα στην προεκλογική εκστρατεία – σε απόσταση μόλις 130 μέτρων από τη σκηνή που μιλούσε ο Τραμπ.

Γνωστό ότι ήταν ένα «αδύναμο σημείο» – κάποιος θα έπρεπε να βρίσκεται σε εκείνη την οροφή ή να φυλάει το κτήριο – επίσης θα έπρεπε να είχε μπλοκαριστεί η ευθεία γραμμή βολής προς τον πρώην Πρόεδρο.

Υπήρξαν προειδοποιήσεις για το δράστη;

Αυτόπτες μάρτυρες έχουν δηλώσει σε διεθνή ΜΜΕ ότι είδαν το δράστη να σέρνεται στην οροφή στην οροφή με ένα τουφέκι. Είπαν ότι ειδοποίησαν την αστυνομία πριν αρχίσει να πυροβολεί. Πράκτορες του FBI δήλωναν έκπληκτοι που δεν εντοπίστηκε πριν ανοίξει πυρ. Η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι τον εντόπισε ένας αστυνομικός, όμως ο δράστης τον απείλησε οπότε δεν κατάφερε να τον σταματήσει.

Μήπως οι μυστικές υπηρεσίες βασίστηκαν υπερβολικά στην τοπική αστυνομία;

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο δράστης πυροβόλησε από την αποκαλούμενη «δεύτερη περίμετρο», την οποία επιτηρούσαν οι τοπικές αρχές. Όμως, όπως λένε, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών η συνεργασία Ομοσπονδιακών και τοπικών αρχών λειτουργεί όταν το σχέδιο διαχείρισης μίας απειλής είναι ξεκάθαρο. Ο σερίφης παραδέχτηκε «αποτυχία», όμως πρόσθεσε ότι δε φταίει κανείς γι’ αυτό.

Ήταν αρκετές οι δυνάμεις ασφαλείας για τη συγκέντρωση;

Κάποιοι λένε ότι οι πράκτορες δεν ήταν αρκετοί και οι τοπικοί αστυνομικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι στη φύλαξη υψηλών προσώπων. Επίσης, οι μυστικές υπηρεσίες διέψευσαν δημοσιεύματα, που έλεγαν ότι η ομάδα του Τραμπ είχε ζητήσει αυξημένη φύλαξη, αλλά τους την αρνήθηκαν. Ωστόσο, τα ρεπορτάζ επιμένουν: οι πόροι ήταν περιορισμένοι…

Έφυγε αρκετά γρήγορα ο Τραμπ από τη σκηνή;

Όλοι έσπευσαν να συγχαρούν τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που έσπευσαν να προστατεύσουν τον Τραμπ τα δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς, όμως το ερώτημα παραμένει: έδρασαν αρκετά γρήγορα; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο για τέτοια περίπτωση. Οι πράκτορες εκτιμούν την κατάσταση και δρουν αναλόγως. Όμως, αρκετοί επισημαίνουν ότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι να φτάσει ο Τραμπ στο αυτοκίνητό του.

Προσπάθεια να πέσουν οι προεκλογικοί τόνοι

Όπως μετέδωσε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στις 18:00 η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια υπάρχουν εκκλήσεις για ενότητα και ψυχραιμία, ενώ και τα δύο κόμματα υποστηρίζουν την πολιτική βία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ήπια μέχρι στιγμής στάση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως είπε, θα κάνει την Πέμπτη μια τελείως διαφορετική ομιλία στο συνέδριο.

Σε άλλο τόνο είπε από αυτή που ήδη είχε προετοιμάσει, η οποία προφανώς θα είχε διχαστικά στοιχεία αν δεν είχε μεσολαβήσει η επίθεση εναντίον του. Όσον αφορά στο πόσο θα κρατήσει αυτό το κλίμα, ουδείς δεν μπορεί να το προβλέψει.

Σίγουρα, όμως, ευνοεί τους Ρεπουμπλικάνους. Η δε ανακοίνωση για το Χρίσμα θα καταδείξει και τι είδους διοίκηση θα αποφασίσει να ασκήσει ο Τραμπ.

Από την άλλη πλευρά, στο Δημοκρατικό Κόμμα, εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι θα μειωθούν οι φωνές που ζητούν από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα.

Πάντως, όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές, δεν θα αποσυρθεί πλέον, διότι επικρατεί ηττοπάθεια. Στο Δημοκρατικό Κόμμα όμως θεωρούν δεδομένη την ήττα και δεν θέλουν να «κάψουν» άλλα στελέχη, ανέφερε η Λένα Αργύρη.

Επομένως, θεωρούν ότι αφού είναι «χαμένο» το παιχνίδι, «αςπάρει πάνω του την ενδεχόμενη ήττα ο σημερινός πρόεδρος».

Αυτή τη στιγμή το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται σε τέλμα και σε αναζήτηση μιας νέας στρατηγικής, καθώς οι επιθέσεις κατά του Τραμπ και η ανάδειξη των τρωτών σημείων του, σταματούν μέχρι νεοτέρας.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ακυρώνεται η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων, κάτι που λογίζεται ως μεγάλη δικαστική νίκη για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, η οποία μάλιστα έρχεται μερικές ώρες μόλις μετά από την δολοφονική επίθεση σε βάρος του.

Η επόμενη μέρα μετά την επίθεση

Η επόμενη μέρα της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκει τη χώρα «μουδιασμένη» με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να στέλνει μήνυμα αποκλιμάκωσης των πολιτικών εντάσεων και ενότητας της χώρας. «Η βία δεν είναι αποδεκτή, οι διαφορές μας πρέπει να λύνονται στις κάλπες» τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει κανονικότητα αυτή η βία. Ξέρετε, η πολιτική ρητορική σε αυτή τη χώρα έχει θερμανθεί πολύ. Είναι καιρός να ηρεμήσουμε. Η πολιτική δεν πρέπει ποτέ να μετατρέπεται στην κυριολεξία σε πεδίο μάχης
ή, Θεός φυλάξοι, σε πεδίο δολοφονικών ενεργειών. Θα συνεχίσω να μιλώ με σθένος για τη δημοκρατία μας, να υπερασπίζομαι το Σύνταγμά μας, το κράτος δικαίου» αναφέρει.

Για ενότητα μίλησε και ο Ντόναλντ Τραμπ κατευθυνόμενος προς το Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Μιλγουόκι, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι αλλάζει την κεντρική του ομιλία. Ενώ ενδεικτική της κοινής εκτίμησης ότι υπάρχει ανάγκη αποκλιμάκωσης είναι και η επικοινωνία της Τζιλ Μπάιντεν με τη Μελάνια Τραμπ.

«Είναι μια ευκαιρία να ενώσουμε όλη τη χώρα, ακόμη και όλο τον κόσμο. Η ομιλία μου θα είναι πολύ διαφορετική απ΄ ό,τι σχεδίαζα δύο μέρες πριν» είπε μιλώντας στο CNN.

Αν και ο Τραμπ αλλάζει, τουλάχιστον για την ώρα, τόνο, επιδιώκοντας ότι είναι η στιγμή να αξιοποιήσει την εικόνα του ήρωα που έχει αναδειχθεί μετά την επίθεση, εκλεγμένοι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν  να κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για ρητορική μίσους εναντίον του Τραμπ που καλλιεργεί το βίαιο κλίμα.

«Μακάρι να μπορούσα να πω ότι εξεπλάγην αλλά ανησυχούσα για κάτι τέτοιο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ξέρετε, αν νικήσει ο Τραμπ δε θα είναι το τέλος της δημοκρατίας, δε είναι φασίστας» λέει ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής.

«Έρχονται τώρα και λένε ότι πρέπει να ηρεμήσουν τα πράγματα αφού πρώτα έχυσαν αυτό το δηλητήριο συγκρίνοντας τον Τραμπ με τον Χίτλερ. Όλα αυτά  είναι ενδεικτικά του κακού που προκάλεσαν» λέει ο Τιμ Μπέρτσετ, Ρεπουμπλικανός Βουλευτής.

Οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν τις κατηγορίες εναντίον του Μπάιντεν θυμίζοντας την εισβολή στο Καπιτώλιο και την αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων στον περιορισμό της οπλοκατοχής, καλώντας σε γενικότερη αυτοσυγκράτηση.

«Είναι ώρα για όλους μας, και στα δύο κόμματα, για όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους στη χώρα να καταδικάσουμε κατηγορηματικά κάθε είδους πολιτική βία» λέει ο Μπομπ Κέισι, Δημοκρατικός Γερουσιαστής.

Μακριά από τα φώτα της Δημοσιότητας οι Δημοκρατικοί φαίνεται να αγωνιούν για τον αντίκτυπο της επίθεσης στις εκλογές, με ορισμένους να θεωρούν ότι η κούρσα έχει λήξει. Το βέβαιο είναι ότι για την ώρα σταματά η συζήτηση για την ανάγκη αντικατάστασης του Μπάιντεν.

«Προς το παρόν η γενική αίσθηση είναι ότι θα ήταν πραγματικά άκαιρο και άκομψο για έναν Δημοκρατικό να βγει και να πει ότι είναι ώρα να φύγει ο πρόεδρος Μπάιντεν» λέει η Κάρολ Λι, στέλεχος του NBC.

 

Related post