Ενημερώνει αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων ο Γεραπετρίτης – Νέες προκλήσεις από Βόρεια Μακεδονία, στην Κύπρο τα βλέμματα
Καθώς ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει να αγνοεί την πρόβλεψη περί χρήσης του συνταγματικού ονόματος της χώρας έναντι όλων, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλά για συστηματική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ελληνική αντιπροσωπεία ανέδειξε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.
“Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην οφειλόμενη πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας ο πυρήνας παραβιάζεται συστηματικά από τη νέα πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας” τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα ενημερώσει αύριο τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Την ίδια ώρα ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι εγκαλεί την Ελλάδα ότι είναι αυτή που δεν τηρεί τη Συμφωνία: “Όσα συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη Συμφωνία τα σέβομαι. Η συνολική επίσημη, τυπική και θεσμική επικοινωνία διεξάγεται αποκλειστικά με τον επιθετικό προσδιορισμό που αναφέρατε (σ.σ Βόρεια). Το ζητούμενο είναι γιατί η άλλη πλευρά δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και τί έχει κάνει η άλλη πλευρά που αποτελεί μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, εννοώ τον νότιο γείτονά μας, την Ελλάδα“.
Το βλέμμα στην Κύπρο
Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση των 50 ετών από την τουρκική εισβολή, τα βλέμματα στρέφονται στην Κύπρο, όχι μόνο για τη μαύρη επέτειο, αλλά καθώς τα Ηνωμένα Έθνη κινούν τη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλίων.
“Με μια νέα προσέγγιση και μεγαλύτερη έμφαση στη γεωπολιτική διάσταση του Κυπριακού, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λύση αποδεκτή από όλους. Το «κλειδί» είναι επανέναρξη του διαλόγου” σημείωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία πάντως παραμένουν οχυρωμένες πίσω από τις παράνομες θέσεις περί «κυριαρχικής ισότητας», άρα δύο κρατών στην Κύπρο.
Έντονο το ενδιαφέρον και των ξένων Μέσων ειδικά στη Βρετανία, με τον τότε ανταποκριτή του Observer να θυμάται στον Guardian τις ημέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής.