Μαρινάκης: Κορυφαία προτεραιότητα το Κυπριακό – Ο δρόμος της Β. Μακεδονίας για την Ευρώπη, περνά από την Ελλάδα
«Ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας για την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τα ελληντοτουρκικά , το Κυπριακό, αλλά και το ΕΣΥ.
«Η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η νήσος Ζουράφα είναι δικό της έδαφος. Το ελληνικό Λιμενικό εντόπισε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος σε ελληνικά χωρικά ύδατα και ακολούθησε ό,τι προβλέπει η διαδικασία», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αξιολογώντας το «επεισόδιο» αυτό ως κάτι όχι και τόσο σημαντικό.
Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» και στους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Το γεγονός ότι υπάρχει θετικό κλίμα στις τελευταίες συναντήσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί αυτομάτως όλες μας οι διαφορές με την Τουρκία, οι οποίες συμπυκνώνονται στον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», υπενθύμισε δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρχει διάλογος.
Μάλιστα, απέκλεισε κάθε υπόνοια συζήτησης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, υπογραμμίζοντας ότι «για να πάμε στη Χάγη, προϋποθέτει να υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ και των δύο μερών». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχωρήσει σπιθαμή σε όσα διεκδικεί, με τη λογική «να κερδίζουμε προς όφελος της χώρας μας».
«Το γεγονός ότι έχουμε μια παρατεταμένη -και επιδιώκουμε να συνεχιστεί και νομίζω επιδιώκουν και οι δύο πλευρές- φάση διαλόγου, δεν σημαίνει ότι λύθηκαν οι διαφωνίες και η μοναδική διαφωνία που έχουμε με την Τουρκία, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Το δεδομένο είναι ότι εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο γιατί μέσα από τον διάλογο αναδεικνύονται οι θέσεις, που πολλές φορές είναι διαφορετικές, και με έναν τρόπο ξεκάθαρο από την ελληνική πλευρά. Δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα. Όλα αυτά που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για αποστρατικοποίηση για παράδειγμα των νησιών, όλα αυτά ούτε καν τίθενται ούτε πρόκειται να τεθούν από κανέναν Πρωθυπουργό ούτε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε ο κ. Μαρινάκης.
«Κορυφαία προτεραιότητα το Κυπριακό»
«Ο πρωθυπουργός θα πάει στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση, χωρίς καμία διάθεση φιέστας, αλλά με σεβασμό στην ιστορία. Η Λευκωσία είναι η μοναδική διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώνει τον Ελληνισμό η Κύπρος».
«Στόχος είναι να προχωρήσει ο διάλογος και όσα έχουν συμφωνηθεί από την πρώτη συνάντηση, η οποία έγινε και σε ανώτατο επίπεδο και σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, να έχει την αντίστοιχη εξέλιξη. Θα έχουμε ένα φθινόπωρο, όπου επίκειται και η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών πέραν της κατ΄ ιδίαν συνάντησης που θα έχουν, δηλαδή της συνάντησης με πιο μικρή σύνθεση, θα έχουμε και την επόμενη συνάντηση. Θα δούμε το ακριβές του χρόνου. Προφανώς η διάθεση και των δύο πλευρών είναι να υπάρχει εξέλιξη στις συζητήσεις. Αλλά εμείς κρατάμε μικρό καλάθι.
«Εμείς δεν είμαστε εδώ για να ερμηνεύσουμε τον Ερντογάν, εμείς είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τις διαθέσεις μας και να περιγράψουμε την πολιτική μας. Στις 20 Ιουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο, τον κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, θα διατυπώσει την ελληνική, την κυπριακή, τη δίκαιη θεωρώ θέση, η οποία διατυπώνεται όλα αυτά τα χρόνια σε μία εκδήλωση μ’ έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, που θ’ αποδοθεί φόρος τιμής, χωρίς καμία διάθεση φιέστας, αλλά σεβασμού στην ιστορία και σε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι ακόμα δεν έχουν βρει τους δικούς τους ανθρώπους. Είπε ένας ομιλητής ότι «ο αγνοούμενος είναι ο νεκρός που συνεχίζει και ζει ζωντανός μέσα στο σπίτι του».
Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε, στην ίδια πρόταση Ευρώπη και Β. Μακεδονία, αν δεν αλλάξουν στρατηγική
«Υπάρχουν ζητήματα που διαχρονικά είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα, αλλά υπάρχουν και ζητήματα, όπως το ζήτημα της Β. Μακεδονίας που δεν είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Είναι μια δικαίωση αυτό τα οποίο συμβαίνει τώρα για την στρατηγική Μητσοτάκη. Η πρώτη δικαίωση έχει να κάνει με το ότι όταν μιλάμε για Β. Μακεδονία και ΝΑΤΟ η απάντηση είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, που η Νέα Δημοκρατία δεν την ψήφισε. Πάμε στο δεύτερο σημείο. Όταν είχαμε τις πρώτες δηλώσεις της Προέδρου της Β. Μακεδονίας και στη συνέχεια και του Πρωθυπουργού, τι είχε πει η αντιπολίτευση που είχε την αντίστοιχη στάση που είχε όταν ήταν κυβέρνηση. Ψηφίστε τα όλα. Ψηφίστε τα Μνημόνια, κυρώστε τα όλα, γιατί δεν τα έχετε ψηφίσει… ένα εκ των Μνημονίων, ξέρετε που αναφέρεται; Αναφέρεται στην ευρωπαϊκή, ενταξιακή προοπτική της Β. Μακεδονίας. Τι είπε τότε ο Κ. Μητσοτάκης; Ότι όχι, συνειδητά, στρατηγικά δεν τα ψηφίζουμε για να μην απωλέσουμε και αυτό το διαπραγματευτικό μας όπλο. Τι έρχεται και λέει εκ των υστέρων δύο μήνες μετά ο ΣΥΡΙΖΑ; Το θέμα μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η δικαίωση της δικής μας πολιτικής. Βάλτε μπλόκο, λέει, στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Σοβαρά μιλάμε;», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Το δια ταύτα είναι ότι αν θέλουν οι γείτονες μας να μιλάνε για Ευρώπη, τότε πρέπει να αλλάξουν στρατηγική, να αλλάξουν ρότα», τόνισε προσθέτοντας ότι «ο δρόμος της Β. Μακεδονίας για την Ευρώπη, περνά από την Ελλάδα»
«Το ΕΣΥ ήταν απωθητικό για μια σειρά από νέους επιστήμονες»
«Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές όπως μας ενημερώνει το υπουργείο Υγείας, που ενώ έχουν προκηρυχθεί μια σειρά από θέσεις, κυρίως παθολογικών ειδικοτήτων, με μάλιστα πολύ αυξημένα χρήματα. Ας πούμε στην Σαντορίνη, είναι 5000 καθαρά, 5200, 9000 μικτά και σπίτι από τον Δήμο. Παρόλα αυτά επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις θέσεων βγαίνουν άγονες. Εδώ λοιπόν έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο σε κάποιες περιπτώσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι για περιοχές που είναι στα «κόκκινα» το Υπουργείο θα προσπαθήσει να βρει μια προσωρινή λύση της χρησιμοποίησης γιατρών ιδιωτών για δύο μέρες τον μήνα στην πραγματικότητα.
«Η μόνιμη λύση και η μεγάλη εικόνα είναι να κάνουμε πιο θελκτική μια θέση του ΕΣΥ για έναν γιατρό για να μπει», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε ήδη αυξήσει κατά 10%, συν ένα 20% σε συγκεκριμένες ειδικότητες ή σε ζητήματα εφημεριών, το μισθολόγιο ευρύτερα των γιατρών του ΕΣΥ».
Πάνω από 80 νοσοκομεία και 150 Κέντρα Υγείας ανακαινίζονται, είπε ο Παύλος Μαρινάκης και σχετικά με την πρόταση της αντιπολίτευσης, είπε ότι «παίρνουμε στα σοβαρά μετρημένες και κοστολογημένες προτάσεις των φορέων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών. Η αντιπολίτευση όταν ήταν Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για το ΕΣΥ. Είχε πολύ λιγότερες ΜΕΘ. Τις μισές. Είχε πολύ λιγότερο προσωπικό στη δημόσια υγεία και βέβαια έχει ένα Πρόεδρο, που αγνοεί πόσες δαπάνες έχουμε για το ΕΣΥ».
Υπάρχουν και περιπτώσεις που το Υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει την ίδια θέση μέχρι και πέντε και έξι φορές, πρόσθεσε.