Ιταλία: Καταργείται το αδίκημα της κατάχρησης αξιώματος – Ένα διάταγμα αφιερωμένο στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Με 199 ψήφους υπέρ στην Αίθουσα των Αντιπροσώπων και την «ευλογία» του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κάρλο Νόρντιο, στην Ιταλία περνά ένα πολυσυζητημένο διάταγμα για τη μεταρρύθμιση της Ιταλικής δικαιοσύνης.
Το κύριο σημείο που προκαλεί αντιδράσεις είναι αυτό της κατάργησης του εγκλήματος της κατάχρησης εξουσίας, το λεγόμενο άρθρο 323, το οποίο με την ψήφο της 10/07 διαγράφεται από τον Ιταλικό ποινικό κώδικα. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης μιλάνε για διαγραφή ενός αδικήματος-δείκτη σημαντικότερων παρανομιών, ενώ οι υποστηρικτές του νέου μέτρου τονίζουν πως το αδίκημα κατέληγε σε αθώωση σε εννέα στις δέκα περιπτώσεις.
Η μεταρρύθμιση, ευρέως γνωστή στην Ιταλία ως διάταγμα Νόρντιο, όπως ο υπουργός δικαιοσύνης, θεσπίζει επίσης την απαγόρευση δημοσίευσης του περιεχομένου των υποκλοπών που δεν αναπαράγονται από τον δικαστή – “στο σκεπτικό της απόφασης ή δεν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της δίκης”, όπως μεταδίδει η Corriere della Sera.
Επίσης, το διάταγμα προβλέπει έναν εγγυητικό κανόνα, σύμφωνα με το οποίο ένα ένταλμα προφυλάκισης θα αποφασίζεται από εδώ και στο εξής από τριμελή επιτροπή δικαστών, κάτι το οποίο έως σήμερα ήταν μονομερή απόφαση του εισαγγελέα προκαταρκτικών ερευνών. Παράλληλα, εάν υπάρχει πρόθεση από πλευρά ενός δικαστή να συλλάβει έναν ύποπτο, ο δικαστής οφείλει να τον ανακρίνει πριν και όχι μετά τη σύλληψή του.
Τέλος, όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, ένα άλλο μέτρο που χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι η απαγόρευση στην εισαγγελία “να ασκήσει έφεση κατά αθωωτικών αποφάσεων για αδικήματα παραβάσεις ή εγκλήματα που προβλέπουν άμεση κλήση σε δίκη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μέγιστη ποινή τεσσάρων ετών, με την προσθήκη ενδεχόμενης χρηματικής ποινής”.
Οι αντιδράσεις ποικίλουν. Ο Υπ. Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο, ‘πατέρας’ του διατάγματος, πιστεύει πως αυτό “θα έχει ευεργετική επίδραση στην αποδοτικότητα” της δικαιοσύνης. Η Ιταλική κυβέρνηση χαιρετά το μέτρο, υφυπουργός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια μάλιστα το αφιερώνει στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που για χρόνια έδωσε μάχη με τη δικαιοσύνη, μιλώντας για “αρχή ενός new deal με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη” ενώ η αντιπολίτευση αλλά και διάφοροι δημόσιοι λειτουργοί κατακρίνουν την μεταρρύθμιση.
Η εφημερίδα La Repubblica σχολιάζει επικριτικά το διάταγμα, και ιδιαίτερα το αδίκημα της κατάχρησης αξιώματος, λέγοντας ουσιαστικά πως έτσι η Ιταλία “αποφάσισε να είναι, στην πραγματικότητα, η μόνη νομικά προηγμένη δημοκρατία που δεν διαθέτει ειδικό αδίκημα για την τιμωρία δημόσιου λειτουργού ο οποίος “με πρόθεση εξασφαλίζει στον εαυτό του ή σε άλλους αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα και προκαλεί άδικη ζημία σε άλλους”.
Σε παρόμοιο μοτίβο και ο εθνικός εισαγγελέας κατά της μαφίας, Τζιοβάνι Μελίλο, ο οποίος – σύμφωνα πάντα με την Ιταλική εφημερίδα – μίλησε για την κατάργηση ως “σοβαρό λάθος” εφόσον “καταργείται μια εγγύηση της νομιμότητας της συμπεριφοράς των δημόσιων εξουσιών, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής εξουσίας” και τόνισε πως “η κατάργηση της δυνατότητας επιβολής κυρώσεων για καταχρηστική συμπεριφορά θα αποτελούσε παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων που έχει υπογράψει η Ιταλία για το θέμα της διαφθοράς με τη Σύμβαση του Στρασβούργου”.
Πηγή: ertnews.gr