Ανά εξάμηνο το “σκανάρισμα” για τα ανασφάλιστα και το ΚΤΕΟ- Αυτά είναι τα πρόστιμα που περιμένουν τους παραβάτες

 Ανά εξάμηνο το “σκανάρισμα” για τα ανασφάλιστα και το ΚΤΕΟ- Αυτά είναι τα πρόστιμα που περιμένουν τους παραβάτες

Ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων υπολογίζεται πως είναι κοντά στο μισό εκατομμύριο, οπότε και με την έναρξη της λειτουργίας του νέου μηχανισμού -επισήμως- από το Σεπτέμβριο, θα εντοπιστούν και οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να… πληρώσουν “το μάρμαρο”. Η εφορία σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές, θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν άμεσα τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς και εκείνα που δεν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει σχεδιάσει ένα νέο μηχανισμό διασταύρωσης στοιχείων, μέσω του οποίου τα στοιχεία των παρανομούντων οχημάτων και των ιδιοκτητών τους, θα φτάνουν άμεσα στην ΑΑΔΕ και στο Υπoυργείο Μεταφορών για τα περαιτέρω. Και ποια είναι αυτά; Μα, φυσικά, νέα, ακόμα υψηλότερα πρόστιμα και αυστηρότερες ποινές που θα αφορούν τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων.

Από το νέο αυτό σύστημα, προκύπτει πως θα υπάρχει πρόσβαση στα στοιχεία, ακόμα και από τα tablet που θα έχουν μαζί τους τα κλιμάκια των ελέγχων της τροχαίας στους δρόμους, προκειμένου να γίνεται επί τόπου η κάθε διασταύρωση. Με ένα σκανάρισμα της πινακίδας, οι αρχές θα μπορούν να δουν αν το όχημα είναι ασφαλισμένο, έχει περάσει ΚΤΕΟ και είναι πληρωμένα τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Από τον Οκτώβριο λοιπόν θα πρέπει να περιμένουμε τα πρώτα “ραβασάκια” να φτάνουν στους παραβάτες, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι τόσο με αυξημένα χρηματικά πρόστιμα, όσο και με επιβολή ποινών που φτάνουν ακόμα και στην αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης. Πιο συγκεκριμένα, για τα ανασφάλιστα, προβλέπεται από το νέο ΚΟΚ πως για τα δίκυκλα το πρόστιμο είναι 250 ευρώ, ενώ για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα φορτηγά- λεωφορεία, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν από 500 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.

Όταν εντοπίζεται όχημα που δεν έχει περάσει από τον υποχρεωτικό τεχνικό έλεγχο των ΚΤΕΟ, το πρόστιμο είναι 400 ευρώ, ενώ στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, το πρόστιμο είναι ισόποσο με εκείνο των Τελών Κυκλοφορίας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής, ενώ αφαιρείται τόσο η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες.

Εξίσου σημαντικοί είναι και οι έλεγχοι που αφορούν στα οχήματα που έχουν δηλωθεί σε ακινησία και δεν είναι με ευθύνη του κατόχου τους. Στην περίπτωση που εντοπιστεί όχημα σε κυκλοφορία ή σε άλλο σημείο από αυτό που έχει δηλωθεί από τον κάτοχο ως “αποθηκευμένο”, ο κάτοχος επιβαρύνεται με τα Τέλη Κυκλοφορίας που χρωστάει το αυτοκίνητο, συν το όποιο πρόστιμο προβλέπεται για την καθυστερημένη πληρωμή τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο που φτάνει τα 10.000 ευρώ.

Όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις, έτσι και για την παράνομη κίνηση αυτοκινήτου που έχει δηλωθεί σε ακινησία, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και φτάνει τα 30.000 ευρώ, ενώ η περίπτωση αυτή επισύρει και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης του ιδιοκτήτη του οχήματος για τρία χρόνια.

Πηγή: Sport24.gr

Related post