Στ. Κασσελάκης: Επιμένει στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για προτάσεις νόμων

 Στ. Κασσελάκης: Επιμένει στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για προτάσεις νόμων

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ενώ αναφέρθηκε και πάλι, στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Με φόντο τις εξελίξεις στη γαλλική πολιτική σκηνή ο Στέφανος Κασσελακης κάνοντας αναφορά στη διαφορές του γαλλικού εκλογικού σύστηματος με το ελληνικό, έκανε λόγο για ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων και κεντροαριστερών δυνάμεων στη χώρα μας, στη βάση προγραμμάτων και σταδιακά επαναλαμβάνοντας το άνοιγμα και την πρόσκλησή του προς το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο επί προτάσεων νόμου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε λόγο για κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν το επόμενο διάστημα.

Για τις προτάσεις που παρουσίασε για ριζικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία των οργάνων του κόμματος τόνισε ότι αποτελούν ακόμη ιδέες προ συζήτηση με ορίζοντα το Καταστατικό Συνέδριο. Δεν είπα ότι αυτό πρέπει να κάνουμε αλλά πρέπει να συζητήσουμε, ανέφερε ο κ. Κασσελάκης.

Απαντώντας για τη συχνότητα συνεδριάσεων των οργάνων του κόμματος τόνισε ότι έχουν συνεδριάσει περισσότερα από κάθε άλλο κόμμα κι επανέλαβε ότι θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν πολύ συχνά, ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Κι έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος ότι δεν μπορεί κάποιος στις δημόσιες τοποθετήσεις του να μην αναφέρεται στην επίσημη γραμμή του κόμματος,αφήνοντας απολύτως ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για όσους το πράττουν.

Εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για τα οικονομικά της, σημειώνοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο το κυβερνών κόμμα να μην παρουσιάζει τη δική του ρύθμιση χρέους και το χρέος να αυξάνεται κάθε χρόνο ενώ την ίδια ώρα χάνονται τόσα σπίτια να χάνονται από κόκκινα δάνεια.

Διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί πώλησης ή ενοικίασης του κτιρίου στην Κουμουνδούρου. Δεν πουλάμε την Κουμουνδούρου, δεν την νοικιάζουμε ανέφερε.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κασσελάκης

Α. Βούλγαρη: Καλημέρα κ. Κασσελάκη, είστε κουρασμένος από το Σαββατοκύριακο;

Στ. Κασσελάκης: Όχι ιδιαίτερα. Εντάξει είμαι.

Α. Βούλγαρη: Εντάξει, ωραία. Λοιπόν, χαιρόμαστε πάρα πολύ που είστε εδώ κοντά μας γιατί έχουμε την ευκαιρία αυτά που σκεφτόμαστε και αυτά που …

Στ. Κασσελάκης: Γελάω για τη λέξη τιμή. Πολλές φορές όταν πηγαίνω σ’ ένα εστιατόριο ή σε ένα καφέ, μου λένε «τιμή που σας έχουμε εδώ» και πάντα λέω «μην λέτε τιμή σε πολιτικούς», διότι η τιμή είναι στους πολιτικούς να μπορούν να έχουν στα χέρια τους την δυνατότητα να αλλάξουν την ζωή των άλλων, την δυνατότητα δηλαδή να έχουν την ευθύνη των ζωών των συμπολιτών μας στα χέρια τους. Αυτό είναι η ύψιστη τιμή και η ευθύνη, η αλήθεια. Άσε που πολλοί πολιτικοί δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στα εστιατόρια αλλά άλλη συζήτηση αυτή.

Α. Βούλγαρη: Καλέ και οι δημοσιογράφοι το κάνουν αυτό, δεν είναι μόνο προνόμιο των πολιτικών.

Ι. Χασαπόπουλος: Απλώς το λέμε γιατί όταν υποδέχεσαι στο σπίτι σου έναν άνθρωπο, λες τιμή μου που ήρθες στο σπίτι και γι’ αυτό το λέμε και για εσάς.

Α. Βούλγαρη: Θέλουμε να σας ρωτήσουμε πολλά πράγματα που σκεφτόμαστε και που συζητάμε εδώ με τον Ιορδάνη, που μας ρωτάνε οι φίλοι και να κάνουμε έτσι μια ωραία κουβέντα. Νομίζω ότι σας πετυχαίνουμε και σε μια περίοδο που έχει και πολλές εξελίξεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ι. Χασαπόπουλος: Χθες είχατε Κεντρική Επιτροπή, είχαμε και το αποτέλεσμα στη Γαλλία, να τα σχολιάσουμε ένα – ένα;  Καταρχήν να ξεκινήσουμε από τη Γαλλία. Τι σημαίνει η νίκη Μελανσόν; Γιατί σας είδαμε ότι βγάλατε και μια ανακοίνωση που λέτε και στην Ελλάδα μπορεί να γίνουν θαύματα.

Στ. Κασσελάκης: Κατ’ αρχάς έχουμε πάρα πολύ δρόμο για να δούμε τι ακριβώς θα γίνει στη Γαλλία στο τέλος. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας στην οποία προφανώς η Αριστερά, και να τονίσω όχι η Κεντροαριστερά, έχει πλέον τη μεγαλύτερη επιρροή από τις άλλες παρατάξεις σε αυτή τη διαδικασία και αυτό είναι βεβαίως θετικό. Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ποιο ακριβώς είναι το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας; Γιατί υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Εδώ μιλάμε για 577 περιφέρειες μονοεδρικές. Με άλλα λόγια, αν κάποιος το κάνει αυτό αναλογικά με τον πληθυσμό της Γαλλίας στην Ελλάδα θα είχαμε 89 περιφέρειες στην Ελλάδα. Με 89 μονοεδρικές περιφέρειες, πιστεύετε ότι δεν θα αναγκαζόμασταν με δύο γύρους να είχαμε σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων; Τότε να δείτε πόσο δύσκολο θα ήταν για τον κ. Μητσοτάκη να πάρει 41% συν μπόνους και να μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει ό, τι θέλει στη χώρα.

Ι. Χασαπόπουλος: Αυτό ισχύει και για τον το ΣΥΡΙΖΑ όμως.

Στ. Κασσελάκης: Αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα, απλώς τώρα μιλάμε για βουλευτικές εκλογές. Σε ένα σύστημα το οποίο είναι προεδρικό ή ημι-προεδρικό, στη Γαλλία με μονοεδρικές περιφέρειες στο άλλο μισό του πολιτεύματος ενώ εμείς έχουμε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που βασίζεται καθαρά στη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή. Άρα λοιπόν δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, παρόλα αυτά…

Ι. Χασαπόπουλος: Όχι πολιτικά λέμε τώρα, στη Βρετανία βγήκαν οι κόκκινοι, οι Εργατικοί…

Στ. Κασσελάκης: Επειδή μιλάμε πολιτικά, αν πάρει κάποιος τα ποσοστά του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα που ήταν 41, 14, 13 και βάλει αυτά τα ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα για τη Βουλή, καταλαβαίνετε, μιλάμε για μια τεράστια διαφορά του πρώτου κόμματος και δυνατότητα αυτοδυναμίας κοκ. Με αυτά τα ποσοστά όμως στον δεύτερο γύρο εδώ στην Αθήνα, όντως με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τον πρώτο γύρο, σε οποιοδήποτε θα ήταν προοδευτικός υποψήφιος καταφέραμε να νικήσουμε τον κ. Μπακογιάννη. Άρα λοιπόν πρέπει να καταλαβαίνουμε λίγο το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούμε. Η σύγκλιση στο τωρινό σύστημα, το βουλευτικό, προφανώς είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι υπάρχει και η ενισχυμένη αναλογική, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά στη βάση προγραμμάτων. Δεν είναι το ίδιο με μονοεδρικές περιφέρειες ή με μια θέση ενός τοπικού άρχοντα, άλλη έκφραση που σιχαίνομαι στα ελληνικά η λέξη τοπικός άρχοντας, αλλά πάμε παρακάτω.

Α. Βούλγαρη: Άρα καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ώρα για συγκλίσεις. Αυτό καταλαβαίνω από αυτά που μας λέτε…

Στ. Κασσελάκης: Καθόλου δεν είναι αυτό το οποίο λέω. Αντιθέτως, λέω να αρχίσουμε τη συζήτηση της σύγκλισης, εγώ ο ίδιος στην ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή που είχαμε το Σάββατο είπα ότι στις επόμενες τροπολογίες, προτάσεις νόμου που θα έχουμε στη Βουλή στο ζήτημα των τραπεζών, το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα για τους Έλληνες πολίτες και μια κοροϊδία που βιώνουμε στη χώρα μας αυτά τα υπερκέρδη των τραπεζών μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν ζημιώσει τον Έλληνα πολίτη 40 δισεκατομμύρια ευρώ, εκεί θα απευθυνθώ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όταν αυτές οι προτάσεις είναι έτοιμες, όποια και να είναι αυτή η ηγεσία, για να συνεργαστούμε στο να τις βελτιώσουμε. Και αν είναι ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί να έχει συναίνεση, να το υποστηρίξουμε μαζί, από την πλευρά μας, αν όντως κάνει μια σημαντική αλλαγή στο σύστημα, τότε έχει καλώς. Θα το στηρίξουμε.Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κανένα απολύτως κώλυμα να έχουμε πολύ φιλολαϊκή μεταρρύθμιση στις τράπεζες, στις προμήθειες, στα υπερκέρδη τους…

Α. Βούλγαρη: Μα γίνεται αυτό; Γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα; Γιατί κάποιοι λένε ότι ο Κασσελάκης λέει πράγματα που δε γίνονται.

Στ. Κασσελάκης: Ρωτήστε τον κ. Χατζηδάκη. Ο κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δυστυχώς και δεν το εννοώ ως προσωπική μομφή, αλλά δεν έχει δουλέψει στην πραγματική οικονομία, στο επιχειρείν. Κατά τη γνώμη μου, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας, όποιος έχει ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο πρέπει να έχει εμπειρία στην οικονομία, στον πραγματικό κόσμο της οικονομίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσεις τι πάει να πει να παίρνεις ρίσκο, να πρέπει να ισοσκελίζεις ισολογισμούς κ.ο.κ. Δεν μπορεί να είναι θεωρητική η εμπειρία ενός πολιτικού, ενός υπουργού.

Ι. Χασαπόπουλος: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει αυτό το βαρίδι με τις τράπεζες και τα επιτόκια και δεν θέλει να τα ρίξει;

Στ. Κασσελάκης: Μα ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης…

Ι. Χασαπόπουλος: Δεν ακούν οι Τράπεζες…

Στ. Κασσελάκης: Τι πάει να πει δεν ακούνε οι τράπεζες; Λέει αν δεν τα αλλάξετε θα αναγκαστούμε να παρέμβουμε, να ρυθμίσουμε. Άρα τι κάνετε τόσα χρόνια;

Ι. Χασαπόπουλος: Ξέρετε οι τράπεζες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στ. Κασσελάκης: Αυτό δεν ισχύει. Οι τράπεζες ρυθμίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, θυμάστε από τα «μπινελίκια»;, τώρα πάμε στο «αν δεν κάνετε κάτι θα έρθει νόμος, θα έρθει ρύθμιση». Ε, λοιπόν, τι ισχύει από τα δύο τελικά; Αν έχει τη δυνατότητα ο υπουργός να κάνει κάτι, γιατί δεν το κάνουν; Αυτή την ερώτηση δεν μπορώ να την απαντήσω εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή την ερώτηση οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση και υπουργός.

Α. Βούλγαρη: Μισό λεπτάκι. Αν ήσασταν εσείς κυβέρνηση ή αν είστε κυβέρνηση, τι θα κάνετε γι’ αυτό; Γιατί αυτό με τις τράπεζες πραγματικά είναι ένας βραχνάς και για τα νοικοκυριά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που η αλήθεια είναι ότι ακούμε τον τελευταίο καιρό ότι κλείνει η μία μετά την άλλη.

Στ. Κασσελάκης: Όσο οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρεκόρ κερδών. Και να είμαι ξεκάθαρος, δεν το κατηγορώ αυτό. Μακάρι όλες οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδη. Θέλουμε να έχουμε πλούτο με βιώσιμη, συμπεριληπτική ανάπτυξη στη χώρα μας, αλλά δεν είναι δυνατόν, όπως λέτε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην μπορούν να περάσουν το κατώφλι των τραπεζών και συγχρόνως όσες έχουν πρόσβαση και στο σύστημα και στο τραπεζικό σύστημα και στο πολιτικό σύστημα και σε όλα τα συστήματα που υπάρχουν να μπορούν να έχουν ρεκόρ κερδών. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά στην οικονομία.

Ι. Χασαπόπουλος: Εσείς το ξέρετε πάρα πολύ καλά, απλώς το θέμα είναι πως το λέμε στον κόσμο ότι οι μικρές επιχειρήσεις ότι οι είναι η ευρωπαϊκή οδηγία ότι δεν δανείζονται από τις τράπεζες. Οι τράπεζες δεν μπορούν να στηρίξουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Το ξέρετε πολύ καλά.

Στ. Κασσελάκης: Εάν 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, τότε έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα με την οικονομία μας και όλο αυτό το αφήγημα περί πρώτης χώρας στον Economist και ανάπτυξης δεν ισχύει. Δεν μπορούμε να λέμε ότι όλες οι επιχειρήσεις δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές σε αυτό, όπως υπάρχουν και για το ιδιωτικό χρέος που είναι άλλη μια μάστιγα που θα βρούμε μπροστά μας και θεωρώ ανεπίτρεπτο το κυβερνών κόμμα να μην παρουσιάζει τη δική του ρύθμιση χρέους, το δικό του χρέος να αυξάνεται κυριολεκτικά κάθε χρονιά, να τοκίζεται και αυξάνεται το χρέος της Νέας Δημοκρατίας και μέσα σε δύο χρόνια θα δούμε τόσα σπίτια να χάνονται στα κόκκινα δάνεια από πολίτες, είναι μια τεράστια υποκρισία.

Α. Βούλγαρη: Είναι ένα θέμα. Εσείς το ΣΥΡΙΖΑ έχετε χρέη ως κόμμα;

Στ. Κασσελάκης: Τραπεζικά χρέη όχι. Χρέη σε προμηθευτές έχουμε ναι. Απλά αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες μας με τα έσοδά μας, στα νέα ποσοστά στα οποία είμαστε αυτή τη στιγμή, διότι η χρηματοδότησή μας έχει μειωθεί στο ήμισυ, για να μπορούμε να λέμε στον κόσμο με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια ότι μπορούμε να φτιάξουμε το σπίτι μας και συνεπώς μπορούμε να φτιάξουμε τη χώρα μας. Αυτό θεωρώ ότι είναι σημαντικό. Και επαναλαμβάνω για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία δεν παρουσιάζει τη ρύθμιση χρέους που έχει στο κόμμα της, είναι μια ρύθμιση χρέους που δεν μπορεί να έχει ένας πολίτης τα δικά του χρέη; Και επίσης τις ρυθμίσεις χρεών των πολιτικών στο πόθεν έσχες τους. Εμείς κάναμε τροπολογία γι’ αυτό. Θα πρέπει να ξέρουμε πώς πληρώνουν, τι πληρώνουν, από πού, ποιος τους αλλάζει τους όρους όταν τους βολεύει;

Ι. Χασαπόπουλος: Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Στη ΝΔ βέβαια, εξακολουθούν να παίρνουν μεγάλη αποζημίωση, εννοώ σαν κόμμα να παίρνει αποζημίωση, εσάς έχει περιοριστεί η αποζημίωση σας και για να έρθουμε στην ουσία του πράγματος, τώρα ξαφνικά ο Στέφανος βρέθηκε στο οικονομικό αδιέξοδο κι έχει να διαχειριστεί τα οικονομικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ; Γι’ αυτό γιατί είδαμε αντιδράσεις;

Α. Βούλγαρη: Είδαμε και αυτό με την, Αυγή ένα μεγάλο θέμα.

Στ. Κασσελάκης: Μην αποπροσανατολίζουμε όμως από την ουσία του κυβερνώντος κόμματος.

Α. Βούλγαρη: Όλα θα τα πούμε κ. Κασσελάκη

Στ. Κασσελάκης: Επαναλαμβάνω, εμείς θέλουμε οι ρυθμίσεις των πολιτικών προσώπων να είναι δημόσιες, των χρεών τους. Και η Νέα Δημοκρατία το απορρίπτει αυτό. Κι αυτό πρέπει να καταγραφεί. Τώρα, όσον αφορά στο δικό μας θέμα, προφανώς είναι κάτι το οποίο εδώ και μήνες το έχουμε βρει μπροστά μας, γι αυτό το λόγο αναγκάστηκα, αν θυμάστε και να δανείσω στα μέσα για το δώρο Χριστουγέννων πριν από μερικούς μήνες και αυτή την στιγμή το πλαίσιο αυτό έχει γίνει πλέον ασφυκτικό. Δηλαδή από την επιχορήγηση που πήραμε για τις ευρωεκλογές, ένα μεγάλο κομμάτι πήγε στα μέσα του κόμματος αντί να πάει σε ψηφοδέλτια, εκτυπώσεις, καμπάνιες, διαδικτυακές κοκ. Αυτή είναι αλήθεια, τι να κάνουμε;

Ι. Χασαπόπουλος: Λύση βρήκατε με τους εργαζόμενους προχθές στην Αυγή που πήγατε;

Στ. Κασσελάκης: Λύση δεν έχουμε βρει ακόμα, αλλά έχουμε βρει έναν τρόπο επικοινωνίας και μια σχέση ειλικρίνειας η οποία πρέπει να είναι η σχέση που θα διέπει μια τέτοια κατάσταση. Το κομμάτι αυτό πλέον το έχει αναλάβει η Οικονομική Επιτροπή που ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή και η οποία θα παρουσιάσει μερικές προτάσεις, μια εισήγηση, μια ανάλυση, στην επόμενη Πολιτική Γραμματεία, την οποία την έχουμε ήδη ανακοινώσει για την Πέμπτη.

Α. Βούλγαρη: Ο τρόπος που το ανακοινώσατε θεωρείτε τελικά ότι ήταν λάθος; Θέλω να πω, ήσασταν στην Αμερική, βγήκε μια ανακοίνωση, πολλά από τα στελέχη σας είπαν δεν το ξέραμε, κάποιοι άλλοι είπαν το είχαμε συζητήσει, αλλά δεν ξέραμε ότι θα βγει τώρα η ανακοίνωση. Τελικά θεωρείτε ότι ήταν λάθος ο τρόπος;

Στ. Κασσελάκης: Το ζήτημα αυτό έχει συζητηθεί με τις διοικήσεις των μέσων αρκετές φορές εδώ και μήνες και γι’ αυτό το λόγο την πρώτη μέρα που γύρισα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Ιανουάριο μετά τα Χριστούγεννα, είχα πάει πάλι στην Αυγή για συνάντηση.

Α. Βούλγαρη: Άρα το είχατε συζητήσει με τη διοίκηση.

Στ. Κασσελάκης: Είχαμε συζητήσει για τις επιλογές που πρέπει να είναι εκεί. Δεν είναι έκπληξη σε κανέναν ότι είχαμε τέτοιο ζήτημα και είχαμε συζητήσει στο Εκτελεστικό Γραφείο τον Απρίλιο για το αν έπρεπε να αναστέλλαμε το καθημερινό φύλλο άμεσα ή μετά τις ευρωεκλογές. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές σε πάρα πολλές φορές και είχαν βγει και δημοσιεύματα ότι θα ανασταλεί το καθημερινό φύλλο και απλά δεν εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη ηγεσία οι σκέψεις τις οποίες αποφάσισε.

Ι. Χασαπόπουλος: Και επί Τσίπρα είχαν συζητηθεί αυτά. Επειδή το ξέρω πριν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, υπήρχαν σενάρια για κλείσιμο της Αυγής και τότε είχαν βρει κάτι ευρωπαϊκά κονδύλια και την κράτησαν.

Α. Βούλγαρη: Απλά κατηγορήθηκε και ο κ. Άλλαξε τον τρόπο που έγινε.

Στ. Κασσελάκης: Ο κ. Κασσελάκης κατηγορείται για ότι κάνει, άρα αυτό να το θεωρείται δεδομένο, όπως και για ότι δεν κάνω. Αλλά το ζήτημα είναι ότι εκπροσωπώ τον βασικό μέτοχο των δύο αυτών μέσων που είναι ανεξάρτητες εταιρείες και ως βασικός μέτοχος δεν είναι εξ ολοκλήρου δική μου ευθύνη, όπως λέτε, «ήσουν στην Αμερική γιατί δεν ενημέρωσες», δεν είμαι προσωπικά ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας ή του ραδιοφωνικού σταθμού, υπάρχει ένα οργανόγραμμα μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς εμείς είμαστε μέτοχος και αυτοί οι ρόλοι είναι διακριτοί. Από κει και πέρα, επειδή καταλαβαίνω και τον πολιτικό, ιστορικό, παράγοντα αλλά και τον ανθρώπινο παράγοντα, πήγα δια ζώσης, έχω καλλιεργήσει μια καλή σχέση με τους εργαζόμενους και θα ξέρουν ακριβώς τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Και είναι και είναι και στο δικό τους κομμάτι αυτή τη στιγμή από δω και πέρα να μας δώσουν προτάσεις για το πώς τα μέσα θα γίνουν πιο ελκυστικά στον κόσμο.

Ι. Χασαπόπουλος: Πριν πάμε σε διάλειμμα να σας ρωτήσω και αυτό μια που συζητήσαμε που φτάσαμε σε αυτό το σημείο να συζητάμε τα οικονομικά για τα μέσα, όταν απλώθηκε αυτή η βεντάλια για τα οικονομικά που δίνετε στα μέσα, χρήματα, επειδή έχει γίνει πολλή κουβέντα, σας ρωτάω και θα ήθελα πολύ καιρό να το ρωτήσω πολλά στελέχη και το έχω ρωτήσει και απάντηση δεν έχω πάρει. Έχετε βρει χρήματα που δίνονταν σε τρολ;

Στ. Κασσελάκης: Προσωπικά όχι, δεν έχω βρει. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο γνωρίζω εγώ, που είναι ο από τις 24 Σεπτεμβρίου και μετά, σας εγγυώμαι ότι δεν υπάρχουν κονδύλια τα οποία πάνε σε τρολ. Εδώ δεν έχουμε κονδύλια να πληρώσουμε, δυστυχώς αυτή τη στιγμή, τους μισθούς στους ανθρώπους του κόμματος και μέχρι να καταβληθεί το επόμενο ΦΕΚ από την κυβέρνηση η επόμενη επιχορήγηση. Και πραγματικά θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την υπομονή των ανθρώπων του κόμματος, επειδή ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή αυτό που αντιμετωπίζουν και αισθάνομαι βαθιά μέσα μου την ευθύνη να τους κάνουμε υπερήφανους στην παραγωγή πολιτικής από εδώ και πέρα.

Ι. Χασαπόπουλος: Ρώτησα γιατί χθες ο Αρβανίτης ο ευρωβουλευτής σας στην Κεντρική Επιτροπή είπε ότι όταν ανέλαβε το κόκκινο, παλιά ήταν αυτό επί Τσίπρα, είχε βρει διάφορους οι οποίοι ήταν μέσα εκεί ακτιβιστές που έπαιρναν μαύρα χρήματα. Γι’ αυτό ρωτάω.

Στ. Κασσελάκης: Δεν μπορώ να σχολιάσω δημόσια ότι διατυπώνεται μέσα σε κλειστά όργανα. Αυτή την ερώτηση θα πρέπει να την απευθύνετε σε εκείνον και στην ηγεσία της εποχής. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα το οποίο προσωπικά έχω παρατηρήσει.

Α. Βούλγαρη: Επί των ημερών σας. Θα σας πω κάτι, νομίζω ότι το πήγαμε πολύ λάου λάου. Τώρα λίγο πρέπει να ανέβουν οι τόνοι, πρέπει να τον στριμώξουμε.

Ι. Χασαπόπουλος: Στρίμωξε τον…

Α. Βούλγαρη: Κύριε Κασσελάκη τι θα γίνει; Θα λείπετε τόσο καιρό, όλο το χρόνο, συνέχεια σε ταξίδια;

Στ. Κασσελάκης: Δεν κατάλαβα ακριβώς τι υπονοείτε;

Α. Βούλγαρη: Πότε θα είστε εδώ πέρα; Θέλω να πω ότι…

Στ. Κασσελάκης: Νομίζω έχω υπάρξει στην Ελλάδα, έχω αλωνίσει τη χώρα πάνω κάτω από τον περασμένο Απρίλιο, όταν αφίχθην στην πατρίδα μας εν αναμονή της ανακοίνωσης το Επικρατείας. Άρα είναι πάνω από 1 χρόνο.

Α. Βούλγαρη: Ναι αλλά τα όργανα παραπονιούνται ότι δεν είναι εδώ ο κ. Κασελάκης. Πότε θα συνεδριάσουμε, τι θα κάνουμε;

Στ. Κασσελάκης: Τα όργανα έχουν συνεδριάσει: η Κεντρική Επιτροπή έξι φορές από τότε που εξελέγην πρόεδρος, περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα, και η Πολιτική Γραμματεία περισσότερες φορές, έχω συναντηθεί με τους βουλευτές μας πάρα πολλές φορές δια ζώσης, τετ α τετ, συν να θυμίσω ότι κάναμε και την συγκέντρωση που είχαμε στις Σπέτσες τον Γενάρη αν θυμάστε για τρεις μέρες που ήταν πάρα πολύ παραγωγική, την οποία δεν την έχουν βιώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ή γενικά νομίζω σε οποιοδήποτε κόμμα εδώ και πάρα πολύ καιρό, αν όχι ποτέ. Άρα λοιπόν, η προσωπική επαφή με τα στελέχη και τα όργανα και τους βουλευτές έχει υπάρξει πολύ έντονη και πολύ στενή. Αυτό είναι λοιπόν ένα στερεότυπο, μια προκατάληψη…

Α. Βούλγαρη: Τότε γιατί παραπονιούνται;

Στ. Κασσελάκης: Δεν ξέρω, ρωτήστε τους ίδιους να σας πουν. Αλλά το θέμα είναι ότι προφανώς υπάρχουν διαδικασίες που μπορούν να γίνουν πιο συχνές, γι’ αυτό και είπα ότι θα σας ταράξω στη συλλογικότητα και το εννοώ, διότι είναι κρίσιμες οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε από εδώ και πέρα και πρέπει όλοι να είμαστε προ των ευθυνών μας, ειδικά όταν υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες λίμναζαν στο κόμμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τις οποίες πρέπει τώρα να διαχειριστούμε.

Ι. Χασαπόπουλος: Αυτό θα σας έλυνε και τα χέρια όμως. Αν συνεδρίαζαν τα συλλογικά όργανα, δεν θα αναγκαζόταν να παίρνετε και δυσάρεστες αποφάσεις…

Στ. Κασσελάκης: Επαναλαμβάνω, συνεδρίαζαν και συνεδρίασαν και θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν και πολύ, πιο συχνά. Αλλά πρέπει λίγο να σκεφτούμε τι έχει περάσει όλη αυτή την περίοδο που είμαι πρόεδρος, πέρα από τις δύο διασπάσεις, την ανάγκη να βρούμε τρόπο για το χριστουγεννιάτικο δώρο το Δεκέμβρη αμέσως μετά, τη διαδικασία για το συνέδριο, που πάλι συνεδριάζουμε όλη την ώρα και κάναμε και δύο τοπικά συνέδρια στη Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία, μετά είχαμε το συνέδριο, κάναμε το προγραμματικό μας συνέδριο, αμέσως μετά είχαμε πάλι συνεδρίαση, μετά εκτελεστικό γραφείο, ήμουν και στη βασική εκπαίδευση στη θητεία μου για ένα διάστημα και μετά είχαμε δύο μήνες ευρωεκλογές, καμπάνια. Άρα λοιπόν, δεν μιλάμε για μια φυσιολογική ή βαρετή συγκυρία εδώ πέρα και από αυτή την άποψη, πρέπει απλά να θυμόμαστε σε τι πλαίσιο λειτουργούμε.

Ήταν εννιά πάρα πολύ έντονη μήνες, τώρα πάμε μπροστά, είχαμε καταρρακωθεί, είχαμε κατακρημνιστεί στο να είμαστε η τρίτη δύναμη της χώρας, μονοψήφιο, διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν εύκολο αυτό για όλο το σύστημα και για πολλούς να είχανε τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο εξασθενημένο και αντ’ αυτού όχι μόνο αναταχθήκαμε, όχι μόνο στήσαμε ανάστημα, αλλά καταφέραμε να βγούμε και πάλι δεύτεροι με διαφορά πρώτη στους νέους 18 – 35 ετών, πήγαμε πολύ καλά στην Αθήνα και στην ευρύτερη Αττική, και ειδικά στις λαϊκές συνοικίες, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για μας. Από εδώ και πέρα συνεχίζουμε, να μπορέσουμε, στην Αθήνα για παράδειγμα που είμαστε σε απόσταση αναπνοής από τη Νέα Δημοκρατία, να γυρίσουμε πάλι αυτές τις γειτονιές, τις συνοικίες με τη μεριά μας.

Ι. Χασαπόπουλος: Εδώ το νόημα όμως της Κεντρικής Επιτροπής, για να πούμε για αυτό που έγινε το Σάββατο είναι ότι ο Κασσελάκης είναι απέναντι από την παλιά φρουρά του Τσίπρα και βλέπουμε να ξανανοίγει αυτό το μέτωπο, ότι είναι αυτοί οι 87 που κάνανε την επιστολή, μεταξύ των οποίων και βουλευτές κλπ, οι οποίοι σας πρότειναν δύο δημοψηφίσματα, γενικώς έχουν μια άλλη θεώρηση και εισέπραξαν από εσάς ότι να τα λέμε στα όργανα, αλλά βγαίνετε προς τα έξω και τα λέτε αυτά τα πράγματα, θα το σκεφτώ κι εγώ κάπως διαφορετικά. Υπάρχει αυτή η διαμάχη ενόψει και του συνεδρίου;

Στ. Κασσελάκης: Όχι δεν νομίζω ότι υπάρχει μια τέτοια διαμάχη. Μην ξεχνάτε ότι ο ίδιος ήταν που ήμουν που έκανα το ερωτηματολόγιο τον Φεβρουάριο, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις και το πώς τολμούσα να ρωτήσω τα μέλη του κόμματος και προκάλεσε την αμφισβήτησή μου στο συνέδριο. Άρα να μην μπερδεύουμε το ποια είναι η προσέγγισή μου, αλλά το ίδιο το καταστατικό το οποίο έχουμε λέει ότι χρειάζεται καταστατικό συνέδριο για να αλλάξει. Το λέει ξεκάθαρα αυτό είναι μια στενή ερμηνεία. Δεν μπορούμε λοιπόν να παρεκκλίνουμε από το καταστατικό και επίσης επειδή είναι μια διαδικασία όπου χρειάζεται πολλή σκέψη, ανάλυση, ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα και ψηφιακά να συμμετέχει στην ανάλυση των ιδεών στις οποίες επικεντρωνόμαστε.

Αυτά τα οποία παρουσίασα στην ομιλία μου δεν ήταν προτάσεις, ότι προτείνω αυτό, ήταν οι ιδέες. Ας αρχίσουμε να συζητάμε για τέτοιου τύπου ζητήματα. Και είπα μάλιστα ότι μπορεί να αλλάξω την γνώμη μου πάνω σε αυτή την ιδέα. Δεν είμαι αναγκαστικά θετικός, δεν λέω ότι αυτό πρέπει να κάνουμε, αλλά να το συζητήσουμε και είδατε ότι προκάλεσε μια θετική αναστάτωση στην αίθουσα. Ότι κάτι αυτά όντως μπορεί να συζητηθούν. Αυτά χρειαζόμαστε να τα συζητήσουμε, στη σημερινή εποχή τα κόμματα, όπως βλέπετε από την κοινωνία στις ευρωεκλογές υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη αποχή εδώ τώρα, στις γαλλικές εκλογές, για να μπορεί να υπάρχει ανάχωμα στην ακροδεξιά, υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, άρα λοιπόν η κοινωνία δεν είναι ούτε απολιτίκ, ούτε είναι αδιάφορη στα τεκταινόμενα ή με την πολιτική μπορεί να ενεργοποιηθεί. Αλλά για να ενεργοποιηθεί πρέπει να αισθάνεται αξιοπιστία για τον χρόνο που αφιερώνει, δηλαδή ότι πάει κάπου αυτό ή μ ακούει κάποιος.

Α. Βούλγαρη: Διαγραφές θα υπάρξουν αν χρειαστεί, γιατί καταλάβαμε από την ομιλία σας ότι είπατε το εξής:  Ότι θα συζητάμε στα όργανα, θα παίρνουμε αποφάσεις αλλά μην ακούσω μετά στις κοινωνικές πλατφόρμες ή οπουδήποτε να ακούγονται άλλα πράγματα. Τι εννοούσατε με αυτό;

Στ. Κασσελάκης: Εννοώ αυτό το οποίο είπατε ότι θα πάρουμε θέση. Δηλαδή η θέση της Κεντρικής Επιτροπής π.χ. είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν πρόεδρο με κανονική θητεία, όπως λέει το καταστατικό. Άρα, αν κάποιος λέει δημόσια ότι δεν πρέπει ο πρόεδρος την εκάστοτε στιγμή να είναι πρόεδρος του κόμματος, προφανώς αυτό δεν συνάδει με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και των μελών του κόμματος. Άρα; Άρα μιλάμε για απλά πράγματα.

Α. Βούλγαρη: Δεν μπορεί να εκφράσει κάποιος αντίθετη άποψη από αυτό;

Στ. Κασσελάκης: Βεβαίως και μπορεί αλλά αυτό δεν είναι άποψη, αυτό είναι απόφαση. Άποψη θα ήταν π.χ., η προσωπική μου θέση είναι ότι πρέπει να υπάρχει άμεση αναγνώριση από την Ελλάδα του κράτους της Παλαιστίνης, μπορεί ένα στέλεχος να πιστεύει ότι αυτό πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου. Θα μπορούσε θεωρητικά να ήταν εδώ απέναντί σας και να πει η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να γίνει τώρα, πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου για αυτό το λόγο, παρόλα αυτά, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή. Αυτό οφείλει να κάνει.

Α. Βούλγαρη: Είναι αποδεκτό;

Στ. Κασσελάκης: Είναι όχι μόνο αποδεκτό. Αυτό περιγράφεται ξεκάθαρα και στο καταστατικό το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή. Άρα λοιπόν, όταν έχετε καλεσμένους εδώ απέναντί σας, ρωτήστε τους, είναι αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Να δούμε…

Ι. Χασαπόπουλος: Να σας πω κάτι; Πολλά στελέχη το κάνουν αυτό.

Στ. Κασσελάκης: Απολύτως θεμιτό.

Ι. Χασαπόπουλος: Εγώ όμως βλέπω διάφορα στελέχη και νέα στελέχη, τα οποία ξαφνικά έχουν μπει σε ένα στόχαστρο, δεν ξέρω της ομάδας σας, των συνεργατών σας, του στενού κύκλου σας; Ο Ζαχαριάδης που είχε δώσει μια μάχη στην Αθήνα, η Νοτοπούλου που έχει δώσει μια μάχη και ήρθε πρώτη στη Θεσσαλονίκη. Τι φταίνε αυτά τα παιδιά τα νέα που έχουν δώσει μάχες να στοχοποιούνται;

Στ. Κασσελάκης: Δεν ξέρω ποιο είναι το υποκείμενο που τους στοχοποιεί. Πάντως σας δίνω τον λόγο μου ότι δεν είμαι εγώ προσωπικά. Άρα δε γνωρίζω ποιοι τους στοχοποιούν, ούτε είναι ένα κέντρο το οποίο προσωπικά ελέγχω….

Ι. Χασαπόπουλος: Όλα τα δημοσιεύματα εναντίον τους είναι.

Α. Βούλγαρη: Ναι και μάλιστα είχαμε την κ. Νοτοπούλου εδώ, η οποία εξέφρασε κιόλας την απορία της…

Ι. Χασαπόπουλος: Και ο Κώστας. Τώρα για δύο στελέχη, δε λέμε για ανθρώπους οι οποίοι είχαν άλλη πορεία…

Στ. Κασσελάκης: Να θυμίσω ότι τον Κώστα Ζαχαριάδη τον στήριξα από την πρώτη στιγμή που εξελέγην στη θέση του Προέδρου για τη δική του καμπάνια στην Αθήνα και όπως είχα πει τότε θα τρέξουμε πολλά χιλιόμετρα μαζί και έκανα ότι μπορούσα για να είμαι στη διάθεσή του.

Α. Βούλγαρη: Συνεχίζεται να τον υποστηρίζεται;

Στ. Κασσελάκης: Στον ρόλο του στην Αθήνα; Προφανώς

Α. Βούλγαρη: Γενικότερα σαν στέλεχος.

Στ. Κασσελάκης: Στηρίζω όλα τα στελέχη.

Ι. Χασαπόπουλος: Ξέρετε γιατί σας το λέω; Ας πούμε ο κ. Τσίπρας τώρα, ο Γιώργος και ο κ. Θεοχαρόπουλος έφυγαν σαν αργόμισθοι, τους κόλλησε η ρετσινιά ότι είναι αργόμισθοι.

Στ. Κασσελάκης: Λοιπόν, δεν ισχύει αυτό. Στην πρώτη περίπτωση είχε γίνει αλλαγή στο προεδρείο του κόμματος και είχε αλλάξει η διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, άρα αυτό ήταν ένα διαδικαστικό θέμα και στη δεύτερη γενικά ο κάθε βουλευτής και η κάθε βουλεύτρια έχει δικαίωμα να έχει τον επιστημονικό σύμβουλο ή συνεργάτη που επιθυμεί για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Το αφήνω εκεί αυτό. Και είναι λογικό ότι η μικρή κοινοβουλευτική ομάδα που έχουμε αυτή τη στιγμή, σε σχέση με ότι είχαμε στο παρελθόν, πρέπει να μπορεί να αποδώσει και να παράγει προτάσεις νόμου και τροπολογίες κοκ. Δεν έχω κανέναν και καμία. Αντιθέτως, είμαι στη διάθεση όλων να συνεργαστούμε. Και επειδή αναφέρατε την κυρία Νοτοπούλου, να σας πω ότι θα επεξεργαστούμε προτάσεις και για στέγη και για τους συμπολίτες μας με αναπηρία και θα τις δείτε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Α. Βούλγαρη: Μαζί;

Στ. Κασσελάκης: Μαζί

Α. Βούλγαρη: Αυτό είναι είδηση. Δεν υπάρχει θέμα λοιπόν.

Στ. Κασσελάκης: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και γενικά να ξέρετε ότι πιστεύω ακράδαντα ότι το κάθε μέλος του κόμματος, δε λέω μόνο στέλεχος ή η βουλευτής, το κάθε μέλος μπορεί να προσφέρει κάτι και έχει μια γνώση, μια εμπειρία, μια τεχνογνωσία που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Οι ιδέες, οι ιδέες δεν είναι μόνο από αυτούς που έχουν αξιώματα. Αυτό, αν το αξιοποιήσουμε ως ένα σύγχρονο κόμμα, θα είναι μια υπερδύναμη για μας από δω και πέρα.

Α. Βούλγαρη: Τώρα θα ήθελα να μας ξεκαθαρίσετε αν ο κύριος Τσίπρας σας υπονομεύει ή τι εννοούσατε τελοσπάντων με την επιστολή σας ή αν έγινε λάθος εν τη ρύμη του λόγου και τι εννοούσατε με αυτά που γράψατε;

Στ. Κασσελάκης: Δεν υπάρχει ανάγκη να αναφερθώ σε βάθος αυτή τη στιγμή ή από δω και πέρα σε οποιαδήποτε παιχνίδια αναφέρθηκα. Νομίζω αυτά θα φανούν στην πορεία. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για όλους τους βουλευτές, μηδενός εξαιρουμένου, για όλα τα στελέχη, για όλα τα μέλη του κόμματος, να μπορούν να πουν ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για σύγκλιση στην ευρύτερη Αριστερά και φυσικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί οποιασδήποτε συνεννόησης και να στηρίξει τον πρόεδρό του στο να είναι σε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια τέτοια συνεννόηση. Αυτό θεωρώ ότι είναι αυτονόητο για οποιονδήποτε είναι μέλος του κόμματος. Από κει και πέρα να σας πω ότι είμαι ο πρώτος ο οποίος θέτει τον εαυτό του στην κρίση του κόσμου κάθε μέρα και με διαφάνεια. Άρα λοιπόν, με τον ίδιο τρόπο θέλω να κρίνουμε όλοι μας όλους.

Ι. Χασαπόπουλος: Έκανε κάτι ο Αλέξης που σας πείραξε;

Στ. Κασσελάκης: Δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, νομίζω. Νομίζω ότι αυτό που μόλις σας απάντησα ως την αυτονόητη γραμμή τέλος πάντων, για οποιονδήποτε στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει αυτή τη γραμμή να την υποστηρίξουμε όλοι, όλοι.

Ι. Χασαπόπουλος: Να σας ρωτήσω διαφορετικά: στον καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζεστε και θα βγει μέσα από το καταστατικό συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέση;

Στ. Κασσελάκης: Προφανώς και έχει θέση. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Προσέφερε πάρα πολλά θετικά στη χώρα μας και όταν προσωπικά είδα και την κοροϊδία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την οικονομική πολιτική που χωρίς να διορθώνει χρόνιες παθογένειες του κράτους, συγκεντρώνει τον πλούτο σε ελάχιστα ολιγοπώλια και με τις περιφέρειες στις αναπτυξιακές εταιρείες που πρόκειται για το άκρον άωτον της διαπλοκής, σκέφτηκα ότι αυτό είναι μια κοροϊδία και είναι μια αδικία.

Προφανώς είμαι πολιτισμικά προοδευτικός και οικονομικά προοδευτικός άνθρωπος να συστρατεύθηκα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι ακριβώς αυτή τη διαφορά και επίσης επειδή η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας είχε καταστήσει τον Αλέξη σαν τον μπαμπούλα σε κάποιο σημείο και θεωρούσα ότι είναι τελείως ανήθικο αυτό. Άρα λοιπόν, γι’ αυτό συστρατεύθηκα σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Κι εγώ μαζί με τόσους άλλους νέους στο κόμμα, ανθρώπους και νέους σε ηλικία, πολλοί από εμάς μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία όχι για να ψηφίσουμε, με κάθε σεβασμό στην ιστορία του το ΠΑΣΟΚ μέσω μιας συναίνεσης, συγκόλλησης, αναγκαστικής συνεννόησης από τα πάνω ή πλαγίως. Μπήκαμε να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα δυνατό, αυτόνομο κυβερνητικό κόμμα. Και αυτό πιστεύω πρέπει να είναι η αρχική προσέγγιση όλων.

Ι. Χασαπόπουλος: Και ο Ανδρουλάκης το ίδιο λέει θέλει και ο ίδιος την αυτονομία.

Στ. Κασσελάκης: Όπως σας είπα, εάν ένας βουλευτής, ο κύριος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ, επιθυμεί να συνεργαστούμε σε μία πρόταση νόμου, σε μία αλλαγή που θέλουμε να προτείνουμε θα συζητήσουμε εύκολα, χωρίς καμία προκατάληψη. Αλλά συγχρόνως πρέπει και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία επιθυμούν μια τέτοια σύγκλιση και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν μια σύγκλιση να πούμε και ένα συγγνώμη γι’ αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί και από τις δύο πλευρές, η μία προς την άλλη και να επικεντρωθούμε ότι πάμε μπροστά στη βάση προγραμματικής σύγκλισης.

Α. Βούλγαρη: Εσείς είστε διατεθειμένος να ζητήστε συγγνώμη;

Στ. Κασσελάκης: Προσωπικά βεβαίως και είμαι διατεθειμένος ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να πω ότι αυτές οι εκφράσεις από εκείνη την εποχή είχαν πάει σε ένα βαθμό που δεν ταιριάζει στην πραγματικότητα, αλλά συγχρόνως δεν νομίζω ότι το θέμα πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι με εμένα προσωπικά, διότι είμαι νέος σε αυτό το στίβο. Άρα νομίζω είναι πιο πολύ θέμα με την ιστορία που υπάρχει και αν υπάρχει ένα πράγμα το οποίο έχω συνειδητοποιήσει στην πολιτική στην Ελλάδα είναι ότι ο κόσμος που αγωνίζεται στο στίβο της πολιτικής έχει μνήμη. Άρα λοιπόν μπορεί να αναρωτιέμαι τι σου έχω κάνει εγώ; Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι, είναι ότι κάτι είχε ειπωθεί πριν από χρόνια, είχε γίνει κάτι. Ε, αυτό το συνειδητοποιώ και αυτά πρέπει να τα λύσουμε.

Ι. Χασαπόπουλος: Επειδή πάμε σιγά – σιγά προς το κλείσιμο, να παραδώσουμε κι εμείς σκυτάλη. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι το οποίο εγώ το ήξερα εδώ και αρκετές εβδομάδες. Θέλω να σας ρωτήσω, να μου πείτε αν είναι αλήθεια ή όχι. Θα νοικιάσετε την Κουμουνδούρου; Θα φύγετε από εκεί; Θα την πουλήσετε;

Στ. Κασσελάκης: Όχι, δεν είναι αλήθεια.

Ι. Χασαπόπουλος: Α θα μείνετε εκεί, το κόμμα θα μείνει εκεί. Γιατί πληροφορία που υπήρχε, μια φήμη ότι επειδή δεν βγαίνετε οικονομικά, θα δώσετε αυτό το κτίριο για να πάρετε κάποια χρήματα, να βγάλετε τα οικονομικά, να πάτε σε πιο μικρό.

Στ. Κασσελάκης: Κοιτάξτε είναι ένα κόμμα εν κινήσει, θα κάνουμε πάρα πολλά πράγματα από δω και πέρα, τα οποία θα μπορέσουν να μας βάλουν σε μια στέρεα βάση. Και επίσης υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν την οικονομική ανάρρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα δεν πιστεύω ότι τέτοια σενάρια ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Προσωπικά δεν επιθυμώ να φύγω από την Κουμουνδούρου, διότι μου αρέσει αυτή η περιοχή, θεωρώ ότι είναι μια περιοχή που συμβολίζει την πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας, τη δυνατότητα ανάπτυξης και γενικά είναι μια ιστορική περιοχή. Έρχομαι κοντά σε σοβαρά κοινωνικά θέματα όταν βλέπω τοξικοεξαρτημένους συμπολίτες μας περπατώντας στην περιοχή και αυτό με εξοργίζει. Λέω πως είναι δυνατόν τόσα βήματα από το Σύνταγμα, από την Ομόνοια. Συμβαίνει αυτό, χρόνια τώρα και πρέπει αυτά τα ζητήματα να τα παρουσιάζουμε, όπως και την αστεγία που βλέπω.

Α. Βούλγαρη: Έτσι, για να κλείσουμε ευχάριστα τη, την Φάρλι γιατί δεν τη φέρατε;

Στ. Κασσελάκης: Σας απάντησα ήδη.

Α. Βούλγαρη: Για να μη σας κατηγορήσουν για το lifestyle;

Στ. Κασσελάκης:  Ε, προφανώς. Ναι.

Α. Βούλγαρη: Με το γάμο όλα εντάξει, είναι όλα έτοιμα;

Στ. Κασσελάκης: Θα λένε ότι μιλάω για lifestyle…

Α. Βούλγαρη: Ε, εντάξει, θα παντρευτείτε, δεν θα παντρευτείτε;

Στ. Κασσελάκης: Θα προσκαλέσουμε τους φιλοξενούμενους μας από την Αμερική κυρίως και τις οικογένειές μας, οι οποίες να θυμίσω ότι ζουν Αμερική, για να μπορέσουμε να έχουμε μια λιτή τελετή και ένα λιτό Σαββατοκύριακο μαζί.

Α. Βούλγαρη: Άρα βουλευτές δε θα δούμε δικούς σας;

Στ. Κασσελάκης: Όχι.

Α. Βούλγαρη: Δεν θα δούμε δικά σας στελέχη.

Στ. Κασσελάκης: Όχι.

Ι. Χασαπόπουλος: Θα γίνει κανονικά τέλος Αυγούστου;

Στ. Κασσελάκης: Θα γίνει κανονικά τέλος Αυγούστου και θα είναι όπως είπα ένα ευχάριστο αλλά λιτό Σαββατοκύριακο για τους φίλους μας και τις οικογένειές μας που μας έχουν στηρίξει εδώ και χρόνια, γιατί μην ξεχνάτε ότι -και τώρα πάλι μιλάω αυτοαναφορικά- ότι η σχέση μας με τον Τάιλερ άρχισε εν μέσω πανδημίας. Γνωριστήκαμε λίγους μήνες πριν το Lockdown και κατευθείαν ήταν στην πρώτη γραμμή, ήταν στις ΜΕΘ, στο νοσοκομείο στο Μανχάταν, οι φίλοι μου και οι πρώην συνάδελφοί μου από την τράπεζα, την Goldman Sachs, είχαν πάει στα εξοχικά τους κι εμείς πηγαίναμε για τη νυχτερινή του βάρδια στο νοσοκομείο κάθε μέρα. Όταν λέω εμείς εννοώ ότι πηγαίναμε μαζί, τον συνόδευα. Ήταν μια δύσκολη περίοδος και όταν μάλιστα χτυπούσαν τις κατσαρόλες εφτά η ώρα το βράδυ, περπατούσαμε στη γειτονιά πριν πάει στο νοσοκομείο, προσωπικά δάκρυζα, συγκινούμαι. Εκείνος τίποτα. Έλεγε: Αυτός είναι ο ρόλος μας, αυτό είναι το λειτούργημά μας. Το βλέπουν ως λειτούργημα αυτό και πάρα πολλοί υγειονομικοί το βλέπουν έτσι.

Και να αναφέρω ότι πάλι είχαμε μια κατάσταση με καρότσα στο Πήλιο χθες. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Λέει ο κύριος Μητσοτάκης ότι είναι προτεραιότητα η υγεία, πέντε χρόνια κυβερνά. Τι κάνει; Κι αν είναι προτεραιότητα γιατί βάζει το κέρδος μέσα στην υγεία;. Λοιπόν, αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μια τεράστια προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, να δούμε και το ΠΑΣΟΚ να συνεργάζεται μαζί μας σε αυτό, γιατί η υγεία είναι όντως πάνω απ’ όλα. Βέβαια, κύριε.

Ι. Χασαπόπουλος: Νομίζω ότι αυτά τα μεγάλα θέματα θα συζητήσουμε το Σεπτέμβριο.

Α. Βούλγαρη: Λοιπόν κ. Κασσελάκη, σας ευχαριστούμε πολύ.

Στ. Κασσελάκης: Ευχαριστώ κι εγώ πολύ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

Πηγή: ertnews.gr

Related post