Ντόναλντ Τουσκ: «Χαρούμενη» η Βαρσοβία από την ήττα της γαλλικής ακροδεξιάς

 Ντόναλντ Τουσκ: «Χαρούμενη» η Βαρσοβία από την ήττα της γαλλικής ακροδεξιάς

Η ανακοινωθείσα ήττα της γαλλικής ακροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές έκανε τη Βαρσοβία «χαρούμενη» και θα οδηγήσει σε «απογοήτευση» στη Ρωσία και «ανακούφιση» στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

“Ενθουσιασμός στο Παρίσι, απογοήτευση στη Μόσχα, ανακούφιση στο Κίεβο. Αρκετά για να είσαι ευτυχισμένος στη Βαρσοβία”, έγραψε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο X, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τουσκ προειδοποίησε για «μεγάλο κίνδυνο» για τη Γαλλία και την Ευρώπη μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Μίλησε για μια «επικίνδυνη τάση» και για τον φόβο του ότι «η Γαλλία θα μπορούσε σύντομα να γίνει ο άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης, καταδικασμένος σε αντιπαράθεση μεταξύ ριζοσπαστικών δυνάμεων».

Επίσης, ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η «ρωσική επιρροή» είναι παρούσα σε «πολλά ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα στην Ευρώπη».

Επικεφαλής ενός ευρέος κεντρώου και φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού, ο Τουσκ κέρδισε την εξουσία στην Πολωνία έναντι του εθνικιστικού κόμματος PiS τον Οκτώβριο.

Οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών δείχνουν ότι μια συμμαχία αριστερών κομμάτων θα γίνει το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό μπλοκ, νικώντας τον συνασπισμό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά.

Μια αποφασιστική νίκη του ακροδεξιού Rassemblement National (Εθνικός Συναγερμός) του οποίου ηγήθηκε στο παρελθόν η Mαρίν Λεπέν, θα απειλούσε τη δυτική ενότητα ενόψει της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του RN, Τζορντάν Μπαρντελά, θέσπισε συγκεκριμένα «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την αποστολή «πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ή στρατιωτικού εξοπλισμού» που θα μπορούσαν «να πλήξουν απευθείας τις ρωσικές πόλεις».

Ο Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων για την «εξουδετέρωση» στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία που χρησιμοποιούνται για την επίθεση στην Ουκρανία.

Related post