Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Τοποθετήσεις, εγκλήσεις και αντεγκλήσεις με το βλέμμα στο Συνέδριο – Μικροεπεισόδιο για τα οικονομικά
Εκ βάθρων αλλαγές και αντικατάσταση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αναφερόμενος στην προοπτική συμπράξεων στην Kεντροαριστερά είπε «ναι» στις συγκλίσεις, όχι στις «ανήθικες συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες». Υποστήριξε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «κανονικό κόμμα εξουσίας» και άσκησε δριμεία κριτική στην «κομματική νομενκλατούρα που έδινε μάχη χαρακωμάτων» τα προηγούμενα χρόνια.
Σε εξέλιξη βρίσκεται μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για όλα τα κρίσιμα ζητήματα από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, τις συνεργασίες, τις στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας και τις προτάσεις του για ριζικές τομές στις δομές και στη λειτουργία των κομματικών οργάνων. Με κόντρα τοποθετήσεις, εγκλήσεις και αντεγκλήσεις. Σε γενικές γραμμές πάντως, οι τόνοι παραμένουν χαμηλά. Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι όλες οι εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ – πιθανώς και οι μεγαλύτερες συγκρούσεις θέσεων – να γίνουν το Σεπτέμβριο στην Κεντρική Επιτροπή που θα αναλάβει να προετοιμάσει τη διοργάνωση του συνεδρίου και στο Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος.
Νωρίτερα σημειώθηκε ένα μικροεπεισόδιο όταν ο πρώην οικονομικός διευθυντής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Θύμιος Γεωργόπουλος συζητούσε με τους δημοσιογράφους για θέσεις που διατυπώθηκαν για τα οικονομικά του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης του είπε ότι αυτό που κάνει παραβιάζει το καταστατικό, με τον κ. Γεωργόπουλο να απαντά ότι μιλά ακριβώς για τα σημεία της ομιλίας του μέσα στη συνεδρίαση.
Σαρωτικές αλλαγές στη δομή του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο Κασσελάκης
Σαρωτικές αλλαγές στη δομή του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο κ. Κασσελάκης εν όψει του καταστατικού συνεδρίου το Φθινόπωρο, ανοίγοντας ένα νέο δύσκολο κύκλο συζητήσεων εντός του κόμματος.
«Με όρους καθαρούς και ισότιμους. Με όρους σεβασμού προς το κόμμα και την πορεία του προς τη νίκη. Αυτοί θα συμμετέχουν στην Βουλή και στα ανώτερα και ανώτατα κομματικά όργανα. (…) Με τη θέσπιση ασυμβίβαστων, ώστε να τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής των θολών διαχωριστικών γραμμών και των ισορροπιών. (…) Χωρίς φράξιες και επετηρίδες».
Οι 5 προτάσεις για αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης προβλέπουν:
- Ενεργοποίηση δημοτικών επιτροπών.
- Κατάργηση νομαρχιακών επιτροπών, ενεργοποίηση περιφερειακών επιτροπών μελών.
- Αντικατάσταση της κεντρικής επιτροπής με το εθνικό συμβούλιο μελών με 201 μέλη – Θα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο.
- Αντικατάσταση πολιτικής γραμματείας με το πολιτικό συμβούλιο μελών, με τη συμμετοχή 21 μελών.
- Εθνική συνέλευση μελών (τακτικό συνέδριο) που θα σε καλείται κάθε 3 χρόνια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την πρόταση «87» μελών για τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων τον Οκτώβριο για τις αλλαγές στο καταστατικό και τη δημιουργία μεγάλου φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Ωστόσο, μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο μπορούν να εγκριθούν αλλαγές στο ισχύον καταστατικό, και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53.
Με κείμενο – παρέμβαση οι «87» ζητούσαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του Καταστατικού, με το ερώτημα:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως πρωταγωνιστής στις διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη – χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν – δημιουργία μεγάλου φορέα του προοδευτικού κόσμου, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ;».
Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι το κόμμα πάσχει συνολικά και χρειάζεται, όπως είπε, εξορθολογισμό και ανανέωση.
Οι προωθούμενες αλλαγές στις δομές και τα όργανα, το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η πορεία του κόμματος κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των στελεχών.
«Να κάνουμε όσα οραματιζόμαστε για να βρει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία τη χαμένη αξιοπρέπειά της. Προϋπόθεση, όμως για να τα καταφέρουμε είναι να μη χάσουμε τη δική μας αξιοπρέπεια» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.
Ο Νίκος Παππάς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο».
Ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε: «Θα κινηθούν οι διεργασίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου; Ναι ή Όχι σε μια τέτοια προοπτική μόνον τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να το πουν».
«Θα καλέσουμε τις κοινωνικές και πολίτικες δυνάμεις για συνεργασία! Αλλιώς η λογική να ενωθούμε όπως-όπως με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε, είναι γραμμή που οδηγεί σε καταστροφή» τόνισε ο Παύλος Πολάκης.
«Χωρίς ανασφάλειες να δώσουμε τον λόγο στα μέλη και φίλους του κόμματος. Το ζητάμε δεκάδες μέλη της Κ.Ε. του κόμματος» σημείωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Ο Στ. Κασσελάκης πρότεινε το καταστατικό συνέδριο να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.