Βρετανικές εκλογές: Ένα βήμα πριν την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ παραμένει ακόμη μυστήριο για τους Βρετανούς

 Βρετανικές εκλογές: Ένα βήμα πριν την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ παραμένει ακόμη μυστήριο για τους Βρετανούς

Καθώς πλησιάζει η ώρα για τη διαφαινόμενη ιστορική νίκη των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί ψηφοφόροι φαίνεται να γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τον μελλοντικό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

Δημοσκόπηση της Public First που δημοσιοποιήθηκε από στο Politico καθιστά φανερό ότι ο ηγέτης των Εργατικών παραμένει μυστήριο για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις 2.011 ψηφοφόρων, ενώ ελήφθησαν υπόψη και παρόμοιες δημοσκοπήσεις των τελευταίων πέντε ετών.

Παρότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία στους Βρετανούς πολίτες ότι ο πολιτικός άνδρας που αναμένεται να εγκατασταθεί στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο, πολλοί ψηφοφόροι παραδέχονται ότι βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με πτυχές του παρελθόντος του Στάρμερ.

Γι’ αυτό το λόγο, τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές ο Κιρ Στάρμερ κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες να μιλήσει για την οικογένειά του, τις αξίες που αντιπροσωπεύει και τα κίνητρά του με προφανή σκοπό να φανεί πιο οικείος στο εκλογικό σώμα.

Όμως παράλληλα, οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζονται διχασμένοι σχετικά με το τι μπορεί να προσφέρει ο Στάρμερ στη χώρα ως πρωθυπουργός, δείχνοντας ανάγλυφα ότι έχει κάποια βάση η μομφή που τον ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως ηγέτης των Εργατικών ότι δηλαδή δεν έχει παρουσιάσει μια σαφή πολιτική πρόταση και έχει την τάση να παίρνει πίσω ακόμη και τις δικές του αποφάσεις.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια στο Public First, Ντενίς Μπάρον, ανέφερε ότι η έρευνα έδωσε μια εικόνα κάποιου «που το κοινό ελπίζει να κάνει με ησυχία καλύτερη δουλειά» από τους συντηρητικούς πρωθυπουργούς που κυβέρνησαν το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 14 χρόνια, όμως σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κάποιο σπουδαίο κύμα ελπίδας, ούτε αίσθηση ότι έρχεται ριζική αλλαγή».

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων στην έρευνα πίστευαν ότι ο Στάρμερ ασχολείται με την πολιτική όλη του τη ζωή, παρά τη μακρά καριέρα του ως διάσημος δικηγόρος, έχοντας αναλάβει υποθέσεις εναντίον των McDonald’s και της Shell, ενώ έδωσε αγώνα και για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Το 2008 μάλιστα, διορίστηκε επικεφαλής της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος.

Παρά τις προσπάθειες του επικοινωνιακού επιτελείου του Εργατικού Κόμματος να τονίζει τις ταπεινές ρίζες του Στάρμερ – ο οποίος επανειλημμένα έχει μοιραστεί τις παιδικές του εμπειρίες καθώς οι γονείς του δυσκολεύονταν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του σπιτιού -, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Στάρμερ δεν χρειάστηκε ποτέ να ανησυχήσει για τα χρήματα.

Επίσης, ένα 56% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι ο Στάρμερ δεν είναι οπαδός του ποδοσφαίρου, αγνοώντας ότι είναι δηλωμένος φίλαθλος της Άρσεναλ και συχνά παίζει ποδόσφαιρο σάλας 5×5.

Στα θετικά στοιχεία της έρευνας για τον Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών θεωρείται πολύ πιο δημοφιλής από τον συντηρητικό αντίπαλό του, διαθέτοντας θεμελιώδη χαρακτηριστικά που χαίρουν εκτίμησης από τους ψηφοφόρους, όπως ότι είναι σκληρά εργαζόμενος και ικανός.

Οι προσπάθειες του Στάρμερ να μεταμορφώσει το κόμμα στον απόηχο της ηγεσίας του προηγούμενου αριστερού εργατικού ηγέτη, Τζέρεμι Κόρμπιν, φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς, αφού το 44% δηλώνει ότι ο σημερινός αρχηγός βοήθησε στην ένωση του κόμματος και το 40% θεωρεί ότι έπραξε σωστά αποκλείοντας τις ακραίες φωνές από τις τάξεις των Εργατικών.

Για μια σειρά από ενέργειες του Στάρμερ από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, περισσότερο από το 40% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι έκανε καλή δουλειά στην προεκλογική εκστρατεία στις πρόσφατες εκλογές, προσφέροντας μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στους Συντηρητικούς και την κυβέρνηση των Τόρις.

Συνολικά, τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι ίσως δεν έχουν τρελαθεί με την προσωπικότητα του Στάρμερ ή δεν είναι σίγουροι για αυτά που παρουσιάζει, όμως φαίνεται ξεκάθαρα ότι αποζητούν μια αλλαγή και δείχνουν έτοιμοι να δώσουν στους Εργατικούς την ευκαιρία.

Πηγή: Politico

 

Related post