Τυφώνας Μπέριλ: Η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ τέτοια εποχή στην Καραϊβική

 Τυφώνας Μπέριλ: Η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ τέτοια εποχή στην Καραϊβική

Ανελέητο το χτύπημα του τυφώνα Μπέριλ σε όλο το νησί της Τζαμάικα χθες Τετάρτη, ο οποίος με τους σφοδρούς ανέμους και τις ισχυρές βροχοπτώσεις που φέρνει μαζί του μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους στη νοτιοανατολική Καραϊβική και έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Ο Μπέριλ πέρασε κυρίως από τη νότια ακτή του νησιού, σφυροκοπώντας τις παράκτιες κοινότητες, όπου μια γυναίκα πέθανε στον οικισμό του Ανόβερου, όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο σπίτι της.

Τα κύρια αεροδρόμια της Τζαμάικα έκλεισαν και υπήρξαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ενώ πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν.

Πρόκειται για την πρώτη τροπική καταιγίδα που εξελίσσεται σε τυφώνα κατηγορίας 5 στον Ατλαντικό τόσο νωρίς τον Ιούλιο λένε οι επιστήμονες, που συνδέουν αδιαμφισβήτητα το γεγονός με την κλιματική αλλαγή.

Το βράδυ της Τετάρτης ο τυφώνας πέρασε νοτίως των νησιών Κεϊμάν, με το κέντρο της καταιγίδας να βρίσκεται περίπου 900 χλμ. ανατολικά-νοτιοανατολικά του Τουλούμ του Μεξικού. Με μέγιστη ταχύτητα ανέμων τα 215 χλμ./ώρα κινείται δυτικά-βορειοδυτικά με ταχύτητα 32 χλμ./ώρα. Ο Μπέριλ προβλέπεται να φτάσει στις ακτές του Μεξικού σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή με λιμνοθάλασσες νότια του Τουλούμ τα ξημερώματα της Παρασκευής, εξασθενημένος όμως ως τροπική καταιγίδα κατηγορίας 2. Στη συνέχεια, αναμένεται να διασχίσει τη χερσόνησο του Γιουκατάν και να ενισχυθεί ξανά πάνω από τα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού για να χτυπήσει και πάλι με ισχύ τη βορειοανατολική ακτή του Μεξικού κοντά στα σύνορα με το Τέξας.

Οι δημοφιλείς τουριστικές ακτές της Καραϊβικής του Μεξικού προετοίμασαν καταφύγια για τους επισκέπτες, εκκένωσαν κάποιες μικρές απομακρυσμένες παράκτιες κοινότητες και μετακίνησαν ακόμη και αυγά θαλάσσιων χελωνών από τις παραλίες που απειλούνταν από την καταιγίδα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας του τυφώνα στα νησιά της Γρενάδας και του Καριακού και άλλος ένας έχασε τη ζωή του στον Άγιο Βικέντιο, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Άλλοι τρεις θάνατοι έχουν αναφερθεί στη βόρεια Βενεζουέλα, ενώ άλλοι πέντε άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Γρενάδας Ντίκον Μίτσελ δήλωσε ότι στο νησί υπάρχουν παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και οι δρόμοι είναι ακόμη αδιάβατοι, ενώ μια πιθανή αύξηση του αριθμού των νεκρών «παραμένει μια ζοφερή πραγματικότητα».

Ο τελευταίος ισχυρός τυφώνας που είχε πλήξει τη νοτιοανατολική Καραϊβική ήταν ο τυφώνας Ιβάν πριν από 20 χρόνια, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στη Γρενάδα.

Πηγές: AP, Reuters

 

Related post