Η. Μόσιαλος για Βρετανία: Οι κακές κυβερνητικές επιδόσεις των Συντηρητικών οδηγούν τους Βρετανούς σε αλλαγή εξουσίας (audio)

 Η. Μόσιαλος για Βρετανία: Οι κακές κυβερνητικές επιδόσεις των Συντηρητικών οδηγούν τους Βρετανούς σε αλλαγή εξουσίας (audio)

Τις εκλογές στη Βρετανία-μιας και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανοίξει ήδη οι κάλπες-αλλά και το πώς προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό από εδώ και πέρα-κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν, Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics.

Όπως και σημείωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο, αναφορικά με το ποιοι είναι τελικά οι λόγοι που οδηγούν τους Βρετανούς πολίτες σε μια που από ότι φαίνεται βέβαιη αλλαγή σελίδας (όπως όλα δείχνουν, οι Εργατικοί επιστρέφουν στην εξουσία μετά από 14 χρόνια) αλλά και το που οφείλεται όλη αυτή η κόπωσή τους, «Καταρχήν, η κόπωση από 14 χρόνια διακυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος και ιδιαίτερα οι κακές επιδόσεις που έχουν τα τελευταία 3-4 χρόνια. Ως ένα βαθμό συνδέονται με το Brexit, αλλά ως ένα άλλο βαθμό συνδέονται με τις δικές τους επιλογές. Μεσολάβησε η καταστροφική σύντομη πρωθυπουργία της Λιζ Τρας, η οποία νομίζω άλλαξε πάρα πολλά. Ήταν το κομβικό σημείο για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, διότι, υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει το ίδιο επίπεδο δημόσιων δαπανών χωρίς να αυξήσει τη φορολογία. Μάλιστα είχε πει ότι πιθανώς να μειώσει και τη φορολογία, αλλά αυξάνοντας τον διεθνή δανεισμό. Οι διεθνείς δανειστές προφανώς δεν ήταν πάρα πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό το σενάριο, όπου οι δημόσιες δαπάνες θα συνεχίσουν να είναι σε υψηλά επίπεδα, οι φόροι θα μειωθούν, αλλά η Μεγάλη Βρετανία θα εξαρτάται από μεγαλύτερο δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς επικράτησε αυτός ο πανικός τότε, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ο οποίος όμως είχε δυσμενείς επιπτώσεις όσον αφορά το βρετανικό τραπεζικό σύστημα, όπου τα επιτόκια εκτοξεύτηκαν».

Εν συνεχεία, είπε «Παράλληλα, η ακρίβεια είναι εκτός ελέγχου. Έχουν αυξηθεί οι τιμές, ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας. Δεν υπάρχει έλεγχος, Δεν μπορούν να συγκρατηθούν. Επίσης, Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πηγαίνει καλά. Υπάρχουν περίπου 7 εκατομμύρια Βρετανοί που περιμένουν να δουν γενικό γιατρό ή να κάνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε λάβει τόσο πολύ μεγάλες λίστες αναμονής. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης του συστήματος υγείας επί διακυβέρνησης των Συντηρητικών, δηλαδή επί Εργατικού Κόμματος, όπου κάθε χρόνο είχαμε αυξήσεις δαπανών για την υγεία της τάξης του 6%. Επί Συντηρητικών υπήρχε αύξηση κάθε χρόνο, αλλά ήταν της τάξης μόνο του 2%. Μετά βλέπουμε και τις επιπτώσεις του Brexit. Η Ευρώπη ήταν η μεγαλύτερη αγορά και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αγορά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά παράλληλα, όντας έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουμε τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης όπως είχαμε πριν από μερικά χρόνια, δηλαδή πριν το 2020 που βγήκε τελικά η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, ο κ. Μόσιαλος δεν παρέλειψε να προσθέσει το εξής, αναφερόμενος στο κόμμα των Συντηρητικών «Όταν κυβερνάς μια χώρα για 14 χρόνια, δεν μπορείς να τους πεις 14 χρόνια μετά μπορώ να τα καταφέρω καλύτερα. Η απάντηση είναι γιατί δεν το έχεις κάνει δεκατέσσερα χρόνια τώρα. Επομένως ήταν πολύ δύσκολη η θέση τους: ή θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο να κάνουν εκλογές με την ελπίδα να δουν μια ανάκαμψη στην βρετανική οικονομία, μείωση των επιτοκίων και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης στην Μεγάλη Βρετανία-δύσκολο βέβαια να γίνει αυτό μέσα σε έξι μήνες-ή θα πήγαιναν τώρα στις εκλογές μήπως μετριάσουν την πιθανότητα της καθίζησης, αλλά παράλληλα δεν υπολόγισαν σωστά το κόμμα του κ. Φάρατζ, που από ότι φαίνεται θα έχει πολύ ικανοποιητικά ποσοστά, που πιθανώς να προσεγγίσουν και το 15%. Αυτά αφαιρούνται από το Συντηρητικό Κόμμα. Θα είναι κοντά στο 20%. Μάλιστα, αυτό τους κάνει πολύ μεγάλη ζημιά και θα τους μειώσει και τις έδρες τις οποίες θα πάρουν. Διότι, εδώ έχουμε ένα ιδιόμορφο εκλογικό σύστημα, έχουμε μονοεδρικές (…). Οι Συντηρητικοί επειδή έχουν κάποια συγκεντρωμένη δύναμη σε πιο εύπορες περιοχές της Αγγλίας, πιθανώς θα εκλέξουν γύρω στις 100 έδρες και οι εκτιμήσεις είναι για 60 με 120».

 

Related post