Νέο Δελχί: Τουλάχιστον 121 νεκροί μετά από θρησκευτική τελετή – Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες
Οι ινδικές αρχές αύξησαν τον αριθμό των νεκρών αυτή την Τετάρτη σε 121 σε ταραχή που προκλήθηκε από πλήθος 250.000 ανθρώπων που παρευρέθηκαν σε θρησκευτική τελετή στη βόρεια πολιτεία Ούταρ Πραντές, όπου αναμένονταν 80.000 παρευρισκόμενοι.
Το πλήθος τριπλασίασε τον αναμενόμενο αριθμό σε ένα χωράφι στην περιοχή Χάτρας, που βρίσκεται στη βόρεια πολιτεία του Ούταρ Πραντές, ανέφερε η εφημερίδα Indian Express με βάση την καταγγελία που κατατέθηκε κατά της οργάνωσης.
Σύμφωνα με την ινδική εφημερίδα, η καταγγελία κατονομάζει αρκετούς από τους διοργανωτές, αλλά δεν αναφέρει άμεσα τον τοπικό γκουρού Bhole Baba, τον οποίο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ταξίδεψαν για να δουν αυτοπροσώπως.
Η θρησκευτική τελετή, ένας τύπος προσευχής που οργανώθηκε από τον Bhole Baba, έλαβε χώρα σε ένα μεγάλο ανοιχτό γήπεδο στην περιοχή Hathras, στην κεντρική περιοχή της οποίας είχε ανεγερθεί μια κατασκευή από σκαλωσιές και υφάσματα για να στεγάσει ένα μεγάλο μέρος του απέραντου αριθμού συμμετεχόντων.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ξέσπασε ταραχή που σκότωσε τουλάχιστον 116 ανθρώπους, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης της πολιτείας Ούταρ Πραντές, Manoj Kumar, ο οποίος διευκρίνισε ό,τι περισσότεροι από 100 από τους νεκρούς ήταν γυναίκες.
Τα ακριβή αίτια της ταραχής είναι ακόμα άγνωστα από την Αστυνομία, αν και ο δικαστής της περιοχής Χάτρας, Ασίς Κουμάρ, είπε στα μέσα ενημέρωσης ό,τι το περιστατικό συνέβη λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που προσπάθησαν να φύγουν από το μέρος την ίδια στιγμή.
Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αρκετοί άνθρωποι έπεσαν σε ένα χαντάκι στα περίχωρα του συγκροτήματος, γεγονός που προκάλεσε πτώση αλυσίδας και πολλοί από αυτούς πέθαναν από ασφυξία.
Οι πτώσεις ακολοθούμενες απο ασφυξία των καταπλακωθέντων και οι ταραχές είναι συχνά φαινόμενα στους θρησκευτικούς εορτασμούς της Ινδίας και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε ελλείψεις στη διαχείριση των μαζικών συγκεντρώσεων ή στην επισφάλεια της υποδομής γύρω από τους χώρους λατρείας.
Ωστόσο, για να βρούμε μια αταξία πιο θανατηφόρα από αυτήν της Τρίτης, πρέπει να επιστρέψουμε στον Σεπτέμβριο του 2008, όταν τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εκατό τραυματίστηκαν σε μια μαζική ανθρώπινη πτώση και καταπλακωση στην είσοδο ενός ναού στην πόλη Τζοντπούρ, στη δυτική ινδική πολιτεία του Ρατζαστάν.