Κωνσταντοπούλου : Η προϋπόθεση για να συμμετάσχει η Πλεύση Ελευθερίας σε μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων
Για την επέλαση της ακροδεξιάς στη Γαλλία, τη Χρυσή Αυγή, την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μετά τις ευρωεκλογές αλλά και για τις προϋποθέσεις ώστε να συμμετάσχει η Πλεύση Ελευθερίας σε μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων μίλησε η πρόεδρος του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά.
«Αυτά που παρακολουθούμε να συμβαίνουν και στη Γαλλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη και στον κόσμο, θα σας έλεγα εγώ γιατί έχουμε και αμερικανικές εκλογές, είναι λίγο είναι προβληματικά» τόνισε η κα Κωνσταντοπούλου για τη νίκη της Λεπέν στη Γαλλία και την άνοδο της ακροδεξιάς. «Το να ενισχύονται αντιδημοκρατικές δυνάμεις, δυνάμεις που αμφισβητούν τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας και εκφράζουν είτε φασιστικές αντιλήψεις είτε ρατσιστικές αντιλήψεις, λειτουργούν με διακρίσεις και με λόγο ξενοφοβικό, με λόγο ομοφοβικό, με λόγο ρατσιστικό. Είναι ένα σύμπτωμα, κατά την άποψή μου, πολυετών παθογενειών των διακυβερνήσεων και σε όλη την Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο. Δεν θα έβρισκε πεδίο η ακροδεξιά για να πατήσει, εάν υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και στους θεσμούς του κράτους δικαίου, εάν οι πολίτες έβλεπαν να λειτουργεί η δημοκρατία και κυρίως αν η δημοκρατία ήταν συμπεριληπτική, αν πράγματι δηλαδή μπορούσε ο κάθε πολίτης, η κάθε γυναίκα, κάθε άνδρας, κάθε παιδί, κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχει στη δημοκρατική λειτουργία».
Στο ερώτημα εάν βλέπει πιθανότητα να υπάρξει και στην Ελλάδα ακροδεξιά με κυβερνητική προοπτική, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε ότι «έχουμε ακροδεξιά στην κυβέρνηση». «Έχουμε υπουργούς οι οποίοι εκφράζουν και έχουν υπάρξει πολιτικοί εκπρόσωποι του φασισμού, του ρατσισμού, των διακρίσεων. Έχουμε τον πρώτο τη τάξει υπουργό σήμερα, τον κύριο Βορίδη, να διαφημίζει τη σχέση του με το κόμμα της Λεπέν. Αρα το πρόβλημα για μένα είναι πιο βαθύ. Δεν είναι τι έπεται, αλλά πού έχουμε φτάσει.
Εγώ ανησυχώ γιατί βλέπω ότι υπάρχει μια διγλωσσία, υπάρχει ένα χάιδεμα κάποιων ακροατηρίων χάριν της ψηφοθηρίας. Το είδαμε και στη νομοθεσία που αφορά τα εργατικά χέρια και τους μετανάστες που έρχονται για να δουλέψουν και στη νομοθεσία που αφορά την ισότητα και τα ομόφυλα ζευγάρια. Βλέπουμε μια πάρα πολύ ενδοτική ρητορική και παρακολουθούμε και έναν πρωθυπουργό, τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι ήταν μάλλον λάθος και το πληρώσαμε το νομοσχέδιο για την ισότητα και βλέπουμε ότι και εσωτερικά το κυβερνών κόμμα έχει μεγάλες αναταράξεις και μεγάλη δυσκολία να δεχθεί κάτι πάρα πολύ κομβικό και θεμελιώδες και κεφαλαιώδες, αλλά και στοιχειώδες, ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι. Είναι φοβερό το 2024 να υπάρχουν πολιτικά κόμματα και πολιτικοί με θεσμικό ρόλο που δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη είναι ίση».
Η κα Κωνσταντοπούλου για την ακροδεξιά στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ανέφερε: «Η ακροδεξιά εξεθράφη πάνω στον ρατσισμό και τον ρατσιστικό λόγο. Αν πάρουμε τη δική μας χώρα, η Χρυσή Αυγή πότε θέριεψε; Το 2011 – 2012 όταν συγκυβερνούσαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ και όταν στη Βουλή κάνανε διαγωνισμό ποιος θα είναι ο πιο ρατσιστής. Και βγήκε βέβαια από ακόμα πιο δεξιά αυτό το μόρφωμα, το οποίο δεν ήτανε άγνωστο και με το οποίο συνέχισαν να συνομιλούν επί κυβερνήσεως του κυρίου Σαμαρά. (…) Ο κύριος Μπαλτάκος, που ήταν γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, συνομιλούσε τότε με τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής και δεν το αποκάλυψε η κυβέρνηση.
Το αποκάλυψε ο υπόδικος τότε βουλευτής τη Χρυσή Αυγή».
«Εγκληματικές οργανώσεις ενδύονται το μανδύα του πολιτικού κόμματος ή της μετριοπαθούς πολιτικής έκφρασης σε πάρα πολλές περιπτώσεις» διευκρίνισε η κα Κωνσταντοπούλου. «Και εκεί πρέπει να είμαστε πάρα πολύ υποψιασμένοι και όταν δημοσιογράφοι βγαίνουν και λένε αν θα μπορούσε να υπάρξει σύμπραξη με μια σοβαρή Χρυσή Αυγή, τα θυμόμαστε αυτά. Και όταν υπάρχει μια επένδυση του πολιτικού συστήματος σε φασιστικές και ρατσιστικές πρακτικές και αντιλήψεις και στην συγκάλυψη μιας εγκληματικής δράσης. Γιατί μέχρι να φτάσουμε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, συγκαλυπτόταν η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν ξεκίνησε το 2013 με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Είχε ρίζες δεκαετίες προηγουμένως. Εγώ την έζησα ως φοιτήτρια και τη ζήσαμε ως φοιτητές και άλλοι πολύ νωρίτερα. Τις επιθέσεις στα σκοτάδια, τις επιθέσεις σε αντιφρονούντες φοιτητές, στνο Δημήτρη Κουσουρή που κόντεψαν να τον σκοτώσουν, σε μετανάστες. Επομένως, τα λέω όλα αυτά, όχι για να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν, αλλά για να πούμε ότι έχουμε ευθύνη κάθε φορά, σε κάθε στάση της ιστορίας, να φωτογραφίζουμε την αλήθεια και να μην την καλλωπίζουμε».
Σχετικά με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας σημείωσε αρχικά ότι παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον όσα συμβαίνουν. «Πιστεύω πάρα πολύ ότι η ελληνική κοινωνία και η χώρα μας θα ευημερήσουν πραγματικά όταν απελευθερωθούν από τα κόμματα εξουσίας, από αυτά τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει δηλαδή τον τόπο, έχουν αμαρτίες στην πλάτη τους, έχουν σκελετούς στην ντουλάπα τους και δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να καλυτερέψουν τη ζωή των ανθρώπων. Ενδιαφέρονται για το πως θα ξαναπάρουν την εξουσία.
Και αυτό που αποτελεί τη θρυαλλίδα και το κοινό στοιχείο στα κόμματα που παρακολουθούμε να σφάζονται στο εσωτερικό τους, είναι το πώς θα πάρουν ή πώς θα κρατήσουν την εξουσία και το δεύτερο, πώς θα γίνει μια αναδιάταξη εσωτερικής εξουσίας. Παρακολουθούμε δηλαδή μια μάχη για την καρέκλα, η οποία είναι ίδιον χαρακτηριστικό των κομμάτων εξουσίας στην Ελλάδα».
Η κα Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι η μάχη των κομμάτων για την «καρέκλα» είναι αυτή «που μας έφτασε ως εδώ. Είναι και ο λόγος που πήρα την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε την Πλεύση Ελευθερίας που δεν είναι τέτοιο κόμμα. (…) Είναι κόμματα που κυβέρνησαν, δεν είναι κόμματα που έχουν τα χαρακτηριστικά του κυβερνητικού κόμματος. Άλλωστε δεν τα θεωρώ άξια για να κυβερνούν. Γι’ αυτό και βρίσκομαι στην αντιπολίτευση. Και φυσικά το να έχεις πρόταση διακυβέρνησης δεν σημαίνει καθόλου να γίνεις σαν κι αυτούς, να γίνεις σαν τα μούτρα τους».
«Η δική μας θέση είναι τι νόημα έχει να έχεις την εξουσία αν δεν έχεις τους πολίτες και την κοινωνία μαζί σου. Άρα εμάς η προτεραιότητά μας είναι να φέρουμε την κοινωνία μαζί μας και οι τρόποι με τους οποίους το προσπαθούμε είναι ορατοί. Το κάνουμε μέσα στη Βουλή, φέρνοντας τους πολίτες μέσα στη Βουλή και στην ακρόαση φορέων και στα θεωρεία. Το κάνουμε δίνοντας υπόδειγμα παρουσίας. Το Ζωή στη Βουλή, σημαίνει παρουσία και κοινοβουλευτική αγωνιστική δράση και πράξη. Το κάνουμε με παρουσία στα κινήματα σε όλη την Ελλάδα και με αγωνιστική και ακτιβιστική παρέμβαση, είτε μιλάμε για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, είτε μιλάμε για τους αγωνιζόμενους για το περιβάλλον, στις Σταγιάτες, στο Βόλο, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο, στην Αιγιάλεια, είτε μιλάμε για τις οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών».
«Υπάρχουν κάποια κόμματα που έχουν πάρει διαζύγιο με την κοινωνία. Δεν τους ενδιαφέρει η κοινωνία», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. (…) Εγώ δεν αγαπώ τα κόμματα. Και αν η μορφή η κομματική δεν ήταν προϋπόθεση του Συντάγματος για να συμμετέχει κανείς στις εκλογές, δεν θα παίρναμε την πρωτοβουλία να γίνει κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας. Πιστεύουμε πολύ περισσότερο στην κινηματική δράση και στη δράση της κοινωνίας».
«Φυσικά» απάντησε στη συνέχεια η κα Κωνσταντοπούλου στην ερώτηση εάν θα μπορούσε να αποτελέσουν μέρος ενός μετώπου προοδευτικών δυνάμεων. «Είναι και στην ιδρυτική μας διακήρυξη το μέτωπο των δυνάμεων εκείνων, οι οποίες θα επαναφέρουν και την ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία. Είμαστε 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και ακόμη δεν έχουν εμπεδωθεί βασικές αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας, όπως είναι η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά και το τέλος της ατιμωρησίας για τα πολιτικά πρόσωπα. Αν αυτά δεν τα φέρουμε, δεν μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική δημοκρατία.
Προϋπόθεση πρώτα απ’ όλα είναι η συμμετοχή. Δεν είναι μια υπόθεση των γραφειοκρατών των κομμάτων. Η δημιουργία ενός μετώπου είναι η σύμπραξη με τα ζωντανά κινήματα σε όλη την κοινωνία, είναι η ενεργοποίηση των φοβερά θετικών δυνάμεων που έχει η ελληνική κοινωνία και είναι έξω από την πολιτική και είναι προσωπικό μου στοίχημα και στόχος της Πλεύσης Ελευθερίας να φέρουμε κοντά μας τους ανθρώπους και εκείνες τις δυνάμεις που έχουν να δώσουν στο κοινωνικό σύνολο και όχι κάποιους επαγγελματίες της πολιτικής που ψάχνουνε νέα καρέκλα. Αυτοί δεν μας ενδιαφέρουν».
Εξηγώντας ποια πρόσωπα της έρχονται στο μυαλό όταν μιλάει για επαγγελματίες πολιτικούς που ψάχνουν καρέκλα, είπε: «Εκείνα τα πρόσωπα που κυβέρνησαν, που φέρουν ευθύνες για το πού είμαστε, που πήραν αποφάσεις επιλήψιμες. Και πάρα πολλά από τα οποία φέρουν και ποινικές ευθύνες για το πού βρισκόμαστε. Είτε μιλάμε για την κατάσταση της διαφθοράς στη χώρα, είτε μιλάμε για την κατάσταση της πλήρους ανασφάλειας στην οποία ζουν οι πολίτες. Όχι ανασφάλειας στο δρόμο, ανασφάλειας και στο να πάρουν το τρένο ή το αεροπλάνο».
Για τη συζήτηση σχετικά με το «μαύρο» χρήμα η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε: «Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να καταπολεμηθεί. Μπήκαμε στη νέα περίοδο του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς να έχουμε ουσιαστικά πορίσματα κάθαρσης για το Qatargate. Για πρακτικές των λόμπι που διαφθείρουν τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το ίδιο συμβαίνει και στα εσωτερικά των κρατών. Και τώρα ακούμε ότι θα είναι ένας εκ των επιτελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, που υπό την αποκάλυψη ενός μιας δικαστικής διερεύνησης που μετά είπαν ότι ήταν παρεξήγηση, παραιτήθηκε.
(…) Πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις, κατά τη δική μας θέση, άλλοι μπορούν περιχαρείς να συμπράξουν και να τους χτυπάνε στην πλάτη. Δεν μπορεί αυτά τα πρόσωπα, εκείνοι που τα γυρίσανε από τη μία μέρα στην άλλη και έψαλλαν τα μνημόνια, την ώρα που λέγανε ότι είναι το χειρότερο πράγμα, θα κάνουν το ίδιο στη συνέχεια. Ο κόσμος έχει ανάγκη να πιστέψει και να εμπιστευθεί κάτι αληθινό και προσωπικά δεν πρόκειται να συμβάλω με τίποτα στο να ξανά εξαπατηθεί ο κόσμος».
«Είμαι απολύτως θετική σε όλες τις προσπάθειες κατά της συγκάλυψης», τόνισε στη συνέχεια η κα Κωνσταντοπούλου. «Υπάρχει μια οργιώδης επιχείρηση συγκάλυψης και για το έγκλημα των Τεμπών και για την υπόθεση των υποκλοπών και παρακολουθήσεων και για πάρα πολλά άλλα πράγματα. Για τα Τέμπη βέβαια είναι βοώσα η κατάσταση. (…) Όμως επειδή μου λέτε ότι είναι μια πρόσκληση και μια πρόταση του κ. Κασσελάκη, ο ίδιος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποιους θα πολεμήσει τη συγκάλυψη, διότι αν πάει να πολεμήσει τη συγκάλυψη με τον Πολάκη, με τη Δούρου, με τον Φάμελλο, με πρόσωπα τα οποία ήταν οι επιτετραμμένοι της συγκάλυψης επί Τσίπρα και κάνανε αντίστοιχες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για το έγκλημα στο Μάτι, όπως κάνουν οι σημερινοί για το έγκλημα στα Τέμπη, δεν πρόκειται να έχει καμία τύχη».
«Για μένα η κα Σακελλαροπούλου δεν έπρεπε ποτέ να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. «Η κα Σακελλαροπούλου διορίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας εν μέσω εκδίκασης υποθέσεων τις οποίες πήρε στα χέρια της για να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση και την προήγαγε ο κύριος Μητσοτάκης σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ήταν εν ενεργεία πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας».