Αυγενάκης: «Εχω ασυλία», είπε στον αστυνομικό που κάλεσε ο 22χρονος υπάλληλος στο αεροδρόμιο
«Εχω ασυλία»: Με αυτές τις δύο λέξεις , επικαλούμενος τη βουλευτική του ιδιότητα, αντέδρασε ο Λευτέρης Αυγενάκης μπροστά στον αστυνομικό που εκλήθη από τον 22χρονο υπάλληλο στο αεροδρόμιο, λίγα λεπτά μετά το επεισόδιο με τον διαγραφέντα, πλέον από τη ΝΔ, βουλευτή Ηρακλείου.
Ο υπάλληλος, στον οποίο είχε ξεσπάσει το μένος του ο πρώην υπουργός για το γεγονός ότι είχε χάσει την πτήση του, περίμενε την αστυνομία μαζί με δύο αυτόπτες μάρτυρες του επεισοδίου.
ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ! #ΥΠΟΥΡΓΟΣ #ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ #ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣΒΕΝΙΖΕΛΟΣ pic.twitter.com/i2OC02jZ1c
— Voice News (@apokalyptikodel) July 2, 2024
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την επίσημη αναφορά της αστυνομίας για το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στις 10.15 το πρωί της περασμένης Παρασκευής, αστυνομικός του τμήματος Ασφαλείας του αεροδρομίου ενημερώθηκε από υπάλληλο security ότι είχε δημιουργηθεί επεισόδιο ανάμεσα σε επιβάτη και υπαλλήλων εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης σε πύλη αναχώρησης.
Οταν έφθασε ο αστυνομικός, ο Λευτέρης Αυγενάκης του είπε «έχω ασυλία». Ο αστυνομικός κάλεσε συναδέλφους του και τότε ο 22χρονος υπάλληλος- θύμα του επεισοδίου ενημέρωσε ότι είχε προηγηθεί έντονο φραστικό επεισόδιο με τον πρώην υπουργό, όταν του είπε ότι δεν μπορούσε να επιβιβασθεί στο αεροπλάνο γιοα το Ηράκλειο, αφού είχε καθυστερήσει να πάει στην πύλη αναχώρησης. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τον 22χρονο υπάλληλο ότι έχει δικαίωμα να υποβάλει μήνυση, με εκείνον να επιφυλάσσεται του δικαιώματός του. Σημειώνεται ότι το θύμα του επεισοδίου έχει δικαίωμα να υποβάλει μήνυση εντός τριών μηνών από την τέλεση του αδικήματος, το οποίο ήδη έχει καταγραφεί ως συμβάν.
Διαγραφή Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ
Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τέθηκε και επισήμως ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Λευτέρης Αυγενάκης μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την βιαιοπραγία του εναντίον υπαλλήλου του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.
Με επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι ο βουλευτής Ηρακλείου τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Η επιστολή αναγνώστηκε από το προεδρείο της Βουλής.
Ο κ. Μητσοτάκης το πρωί, κατά πληροφορίες, ήταν οργισμένος με τη συμπεριφορά του βουλευτή και επί σειρά ετών συνεργάτη του, καθώς ο ίδιος ήθελε να δώσει το στίγμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας με την επίσκεψη στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, όμως, το μήνυμα «θόλωσε» με τα όσα έγιναν. Παράλληλα, ο ίδιος έχει μηδενική ανοχή για αλαζονικές συμπεριφορές. Όλα αυτά προδιέγραφαν τις εξελίξεις, παραπέμποντας τον κ. Αυγενάκη τελικώς στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος, με αίτημα διαγραφής του, το οποίο και έγινε αποδεκτό.
Σημειώνεται πάντως πως ο κ. Αυγενάκης με δήλωσή του μετά τη γνωστοποίηση της διαγραφής του είπε πως αποδέχεται την απόφαση του Πρωθυπουργού, ωστόσο θα παραμείνει βουλευτής, δείχνοντας έτσι πως δεν θα παραδώσει την έδρα του.
Η ανάρτηση:
«Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου απο την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή. Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη.
Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος. Ανήκω στη Νεα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας».
Ο κ. Αυγενάκης νωρίτερα είχε δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό και την συμπεριφορά του τόσο στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα όσο και στον διευθυντή της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη.
Πειθαρχική ποινή από τη Βουλή
Στις 13:40 σχετικές ανακοινώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας λέγοντας πως πρόκειται για ανακοινώσεις που γίνονται για την προστασία του ήθους του κοινοβουλίου διαβάζοντας παράλληλα τον κώδικα δεοντολογίας της Βουλής. Η συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη στον χώρο του αεροδρομίου ήταν απαράδεκτη. Ζήτησα και τον είδα, καταλαβαίνω πως ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ τέτοια συμπεριφορά από άνθρωπο που υπηρετεί το κοινοβούλιο είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τασούλας. Εφαρμόζοντας τις αρχές της Βουλής και το άρθρο 77 του κανονισμού της Βουλής περί καταφρόνησης πολιτειακού θεσμού για ένα περιστατικό που είδε και αποδοκίμασε όλη η Ελλάδα, «είμαι αναγκασμένος να επιβάλλω την ποινή της μομφής» στον κ. Αυγενάκη είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής.
Πρόκειται για ποινή μομφής και αποκλεισμός 15 ημερών από κάθε συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Η διαγραφή του από την ΚΟ θα διαβιβαστεί στην Βουλή μετά την επικύρωση της σχετικής απόφασης της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος από τον Μητσοτάκη.
Οι δηλώσεις Αυγενάκη μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο
«Είναι αυτονόητο ότι δέχομαι να υπάρξει άρση ασυλίας για να αναλάβω τις ευθύνες μου» πρόσθεσε το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στο MEGA όπου επέμεινε ότι δεν υπήρξε χειροδικία αλλά ζήτησε να πάρει το τηλέφωνο για να μιλήσει με κάποιον υπεύθυνο. Παράλληλα μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε πει ότι δεν σκεφτόταν να παραιτηθεί από τη θέση του.
Νωρίτερα ερωτηθείς για το θέμα, πριν τη δήλωσή του βουλευτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι ζητήθηκαν εξηγήσεις διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι «συμπεριφορές του τύπου “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;” δεν γίνονται ανεκτές». «Θα σας πω ότι μπορεί για τις περιπτώσεις της απόδοσης του κυβερνητικού έργου να δίνεται χρόνος, αλλά συμπεριφορές κρίνονται ακαριαια και συμπεριφορές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ”» δεν είναι αποδεκτές» είπε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αφού, δε, ενημερώθηκε για την δήλωση του κ. Αυγενάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε «νομίζω θα επανέλθουμε».
Η δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη
Λυπάμαι ξεκάθαρα και ζητω συγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας, στην προσπάθεια μου να μπορέσω να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Ηράκλειο.
Την ίδια στιγμή όμως, είμαι έκπληκτος από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό «άγριου ξυλοδαρμού», «λιποθυμιών», «χειροδικιών» απο μέρους μου.
Πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας καθώς δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ επικαλούμενος ότι είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση, ενώ όπως με τα μάτια μου διαπίστωνα οι επιβάτες ήταν στη φισούνα επιβίβασης.
Τέλος αρνείτο κατ’ επανάληψη να μου επιτρέψει την δυνατότητα επικοινωνίας με προϊστάμενό του ή άλλο υπεύθυνο της αεροπορικής εταιρείας ως ύστατη προσπάθεια να καταφέρω να ταξιδέψω στην ώρα μου, κάτι που με οδήγησε να προσπαθήσω να πάρω το τηλέφωνο από τα χέρια του για να μιλήσω ο ίδιος.