Βολιβία: Ανάκληση του πρεσβευτή της στην Αργεντινή – Δεν πάει στη σύνοδο Μercosur ο Αργεντίνος πρόεδρος Μιλέι

 Βολιβία: Ανάκληση του πρεσβευτή της στην Αργεντινή – Δεν πάει στη σύνοδο Μercosur ο Αργεντίνος πρόεδρος Μιλέι

Η Βολιβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αργεντινή τη Δευτέρα για διαβουλεύσεις, μετά από ένα νέο διπλωματικό σκάνδαλο που πυροδότησε ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος δεν θα μεταβεί στη σύνοδο κορυφής της Mercosur, όπου έπρεπε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η προεδρία απορρίπτει την ψευδή καταγγελία ενός πραξικοπήματος από την κυβέρνηση της Βολιβίας, η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα ως ψευδής», αναφέρεται σε δελτίο τύπου από το γραφείο της προεδρίας της Αργεντινής που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα από Κυριακή προς Δευτέρα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κατηγόρησε την Κυριακή τον διάδοχό του Λουίς Αρς ότι «είπε ψέματα» για ένα «αυτοπραξικόπημα» στη Λα Παζ. Ο Λουίς Αρς επέμεινε στο τέλος της εβδομάδας ότι «προφανώς» υπήρξε «ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα» την Τετάρτη.

Σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τη θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος Μιλέι, η Βολιβία ανακάλεσε τη Δευτέρα τον πρεσβευτή της στην Αργεντινή για διαβουλεύσεις.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας κάλεσε τον πρέσβη της Αργεντινής στη Λα Παζ για να τον ενημερώσει για την «μεταβλητή απόρριψη των δηλώσεων» που έκανε το γραφείο του προέδρου Μιλέι.

Ο αρχηγός του κράτους της Αργεντινής έχει ήδη προκαλέσει διπλωματικά σκάνδαλα με τη Βραζιλία και την Ισπανία και τους αριστερούς ηγέτες τους, τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες.

Μεταξύ άλλων, ο Χαβιέρ Μιλέι χαρακτήρισε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του «μικρό αριστερίσκο  με «φλεγόμενο εγώ».

Οι δυο τους επρόκειτο να συναντηθούν στις 8 Ιουλίου στην Ασουνσιόν με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Mercosur. Όμως, τη Δευτέρα, η Αργεντινή Προεδρία ανακοίνωσε ότι, «για λόγους ατζέντας», ο Μιλέι δεν θα πάει στη σύνοδο κορυφής του εμπορικού μπλοκ που σχηματίζουν η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Παραγουάη, η Ουρουγουάη και η Βολιβία.

Στα τέλη Μαΐου, η Ισπανία απέσυρε τον πρεσβευτή της στο Μπουένος Άιρες μετά τη διπλωματική κρίση που πυροδότησε ο Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος είπε για τη σύζυγο του πρωθυπουργού Σάντσες ότι είναι μια «διεφθαρμένη γυναίκα».

Related post