Ιράν: Το χιτζάμπ και οι κόρες των υποψηφίων τα προς συζήτηση θέματα κατά την προεκλογική εκστρατεία
Το ισλαμικό πέπλο και οι κόρες αρκετών υποψηφίων για την ιρανική προεδρία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της Παρασκευής, στις οποίες οι γυναίκες μετά βίας παίζουν ρόλο.
Η κατάσταση των γυναικών είναι ένα φλέγον ζήτημα στη χώρα μετά από τον θάνατο της Mahsa Amini το 2022, μετά τη σύλληψη της επειδή δεν φορούσε σωστά το ισλαμικό πέπλο, Το γεγονός προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες με έντονο φεμινιστικό τόνο κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας φωνάζοντας «γυναίκα, ζωή, ελευθερία. ”
Από τότε, πολλές Ιρανές έχουν σταματήσει να φορούν το πέπλο ως χειρονομία πολιτικής ανυπακοής και περιφρόνησης των αρχών της χώρας, υπεύθυνες για μια καταστολή που προκάλεσε 500 θανάτους στις διαδηλώσεις.
Τώρα, το πέπλο έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και συζήτησης μεταξύ των υποψηφίων , ειδικά μεταξύ του συντηρητικού Mohamad Baqer Qalibaf, του υπερσυντηρητικού Saeed Jalili και του μεταρρυθμιστή Masoud Pezeshkian, των τριών φαβορί για τη διαδοχή του προέδρου Ebrahim Raisí, ο οποίος πέθανε σε ατύχημα τον Μάιο.
Οι τέσσερις γυναίκες που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιες αποκλείστηκαν από το Συμβούλιο των Φρουρών, ένα όργανο που ασκεί βέτο στους υποψηφίους για τις εκλογές, όπως συνέβη σε όλες τις προεδρικές εκλογές από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.
Οι συντηρητικοί υπερασπίστηκαν το πέπλο – που απαιτείται από το νόμο στη χώρα – αν και ορισμένοι έχουν αποστασιοποιηθεί από τις επιθετικές τακτικές της λεγόμενης Αστυνομίας Ηθικής μετά την επιστροφή τους στους δρόμους τον Απρίλιο για να επιβάλουν ξανά το ένδυμα.
Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι οι ιρανικές αρχές πραγματοποιούν μια μαζική εκστρατεία καταστολής κατά των γυναικών που δεν φορούν πέπλο, με κατάσχεση χιλιάδων οχημάτων, ποινές φυλάκισης και ακόμη και μαστίγωμα.
Ο μεταρρυθμιστής Pezeshkian είναι αυτός που έχει προχωρήσει παραπέρα και έχει πει ότι δεν θα είναι δυνατό να καλυφθούν οι γυναίκες που έχουν λόγους να «μισούν» τους άνδρες.
«Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ», είπε ο Πεζεσκιάν, βουλευτής από το 2008 και υπουργός Υγείας επί πρώην προέδρου Μοχάμεντ Χατάμι (1997-2005), σε μια συγκέντρωση. Ωστόσο ο συμβιβαστικός του τόνος που δεν πείθει πολλές γυναίκες.
Μόλις πριν από δύο ημέρες, η Αστυνομία Ηθικής συνέλαβε μια ξεναγό επειδή δεν φορούσε πέπλο σε κεντρική πλατεία της Τεχεράνης και την ανάγκασε να μπει σε ένα φορτηγό μετά από έναν αγώνα στον οποίο ο φίλος της κατέληξε με γρατσουνιές στο χέρι.
Αφέθηκε ελεύθερη από το αστυνομικό τμήμα αφού υπέγραψε ένα έγγραφο που συμφωνούσε να καλύψει τα μαλλιά της.
Ίσως για να πείσουν τις γυναίκες για τα φεμινιστικά τους διαπιστευτήρια, οι κόρες των αγαπημένων τους Qalibaf και Pezeshkian παρακολούθησαν το τηλεοπτικό πρόγραμμα «Sincere Dialogue», ντυμένες με ένα τσαντόρ, ένα μαύρο ρούχο που καλύπτει ολόκληρο το σώμα εκτός από το πρόσωπο.
«Μπορεί σίγουρα να είναι ένας καλός πρόεδρος», είπε η Maryam για τον πατέρα της Qalibaf, πρώην δήμαρχο της Τεχεράνης, πρώην στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης, πρώην αρχηγό της αστυνομίας της χώρας, όπου κέρδισε βαριά φήμη.
Η νεαρή γυναίκα υπερασπίστηκε τον εαυτό της και από ένα ταξίδι που έκανε το 2022 στην Τουρκία, από όπου επέστρεψε με δήθεν 300 κιλά αγορές για το μωρό της. Αυτό το σκάνδαλο έχει επηρεάσει τον πατέρα του, σε μια χώρα όπου οι πολιτικοί αναμένεται να είναι λιτότητα.
Η κόρη του Πεζεσκιάν παρουσίασε τον πατέρα της ως φεμινιστή για το πώς συμπεριφερόταν στην αείμνηστη μητέρα της: «Η μητέρα μου σπούδασε ιατρική πριν από περίπου 30 χρόνια με τέσσερα παιδιά και ο πατέρας μου την υποστήριζε», είπε η Ζαχρά.
Πέρα από τη συζήτηση για το πέπλο και τη δημόσια εμφάνιση των θυγατέρων των υποψηφίων, δεν έχουν λυθεί βαθύτερα ζητήματα, όπως οι γυναίκες που χρειάζονται την άδεια του συζύγου τους για να εργαστούν ή έχουν διαβατήριο, δεν έχουν θιγεί.
«Νομίζω ότι οι υποψήφιοι δεν μιλούν πολύ για αυτό το θέμα γιατί είναι πολύ λεπτό», λέει στην EFE η Nilufar, μια 42χρονη γειτόνισσα για την οποία το κύριο ζήτημα είναι η οικονομία, αλλά δυσανασχετεί με το να φοράει το πέπλο.