H Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα στην 41η Marche de la Poesie στο Παρίσι
Η Ελλάδα, ήταν τιμώμενη χώρα στην 41η Αγορά της Ποίησης (Marché de la Poésie) στο Παρίσι (19-23 Ιουνίου 2024), ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ποίησης, στην Ευρώπη
Το Φεστιβάλ υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες ποιητές, εκδότες και αναγνώστες. Φέτος, προσκεκλημένη και τιμώμενη χώρα ήταν η Ελλάδα, που συμμετείχε δυναμικά, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, με Έλληνες ποιητές και ποιήτριες, που παρουσίασαν το έργο τους στο γαλλικό κοινό. Τους επισκέπτες του φεστιβάλ υποδέχτηκε, ένας χώρος αφιερωμένος στην ελληνική ποίηση- το περίπτερο 415- οργανωμένος από το ελληνικό βιβλιοπωλείο-εκδοτικό οίκο «Δεσμός» (Librairie-éditions grecque “Desmos”).
Την εθνική συμμετοχή της χώρας προετοίμασαν το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Centre Culturel Hellénique) η Ελληνική Πρεσβεία, ο «Δεσμός», και το Ελληνικό Σπίτι (Fondation Hellénique) στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού. Η επιλογή και το πρόγραμμα καταρτίστηκε με την επιμέλεια των διοργανωτών του φεστιβάλ, Yves Boudier και Vincent Gimeno-Pons, με τη συνεργασία ομάδας μεταφραστών και κριτικών και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, που ενημέρωσε την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ για όλες τις γαλλικές μεταφράσεις έργων Ελλήνων ποιητών που πραγματοποιήθηκαν για τη γαλλική αγορά τα τελευταία χρόνια.
Από την Ελλάδα συμμετείχαν οι ποιητές/τριες Δημήτρης Αγγελής, Άννα Γρίβα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λένα Καλλέργη, Ευτυχία Παναγιώτου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Γιάννης Στίγκας, Θανάσης Χατζόπουλος, Δήμητρα Χριστοδούλου, και η Τιτίκα Δημητρούλια, καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια, ο Σταμάτης Ζωχιός, ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής στην École Pratique des Hautes Études του Παρισιού, συγγραφέας, μεταφραστής, η Κλειώ Μαυροειδάκου, διευθύντρια της ποιητικής σειράς των εκδ. «Δεσμός», μεταφράστρια και η Σίσσυ Παπαθανασίου, συγγραφέας, μεταφράστρια, διευθύντρια της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας.
Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονταν αναγνώσεις ποιημάτων στην ελληνική και γαλλική γλώσσα, αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, παρουσιάσεις και συζητήσεις για την ελληνική ποιητική σκηνή και συναντήσεις με τους Έλληνες ποιητές, καθώς και συναυλίες μελοποιημένης ελληνικής ποίησης και μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε έργα Ελλήνων ποιητών.
Πηγή: ertnews.gr