Όλγα Κεφαλογιάννη: Στρατηγική μας είναι να προσελκύσουμε επισκέπτες στη χώρα μας σε όλη τη διάρκεια του έτους

 Όλγα Κεφαλογιάννη: Στρατηγική μας είναι να προσελκύσουμε επισκέπτες στη χώρα μας σε όλη τη διάρκεια του έτους

Η στρατηγική μας στο Υπουργείο Τουρισμού είναι να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες στη χώρα μας σε όλη τη διάρκεια του έτους, τόνισε η Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Η υπουργός Τουρισμού εξήγησε ότι « η αλήθεια είναι ότι έχοντας σεζόν και μάλιστα σχετικά περιορισμένη στο χρόνο, βλέπουμε αυτό που διαπιστώνει κανείς κάθε μέρα, Ότι δηλαδή η υπερσυγκέντρωση επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες σε συγκεκριμένα κυρίως μέρη στη χώρα, σίγουρα πλέον έχει φτάσει σε ένα σημείο που μας δημιουργεί ζητήματα και στις υποδομές μας και ασκεί πολύ μεγάλη πίεση στις τοπικές κοινότητες.

»Άρα εμείς ερχόμαστε και λέμε ότι αυτή η δεκαετής ανάπτυξη, ο κύκλος της δεκαετούς ανάπτυξης του τουρισμού όπως τον είχαμε δει μέχρι τώρα, έχει ολοκληρωθεί και ότι ο νέος κύκλος που έχει ανοίξει θέλει μέτρο, θέλει ισορροπία, θέλει προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, θέλει μέριμνα για τις τοπικές κοινωνίες, Θέλει η βιωσιμότητα του τουρισμού να περνάει μέσα από στρατηγικές οι οποίες ουσιαστικά θα φέρουν αυτή την ισορροπία.

»Γιατί προφανώς και το είδαμε, ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα που ενισχύει πάρα πολύ τις τοπικές κοινωνίες και ενισχύει βεβαίως και την εθνική οικονομία. Στήριξε πάρα πολύ την Ελλάδα και την εθνική οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης, δημιουργεί θέσεις εργασίας, δημιουργεί δυνατότητες για επιχειρείν στον τουρισμό. Ειδικά τώρα με τις νέες τεχνολογίες έρχονται και καινούργια εργαλεία και καινούργιες ιδέες στον τουρισμό, άρα και νέα παιδιά βλέπουμε ότι επιχειρούν και έτσι μέσα από τις νέες τεχνολογίες, εκτός από τα παραδοσιακά προϊόντα[…]».

Σε άλλο σημείο για τις θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται στον Τουρισμό ανέφερε «λοιπόν, αυτό θέλω να σας πω, ότι εντυπωσιακά το άκουσα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το λέω γιατί είχαμε στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες τη συνάντηση του Executive Committee της HOTREC. Είναι ο Έλληνας πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, πρόεδρος της ΗΟΤREC, οπότε ήταν εδώ όλοι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών. Το πρώτο πράγμα που είπαν όλοι είναι το θέμα της έλλειψης του εργατικού δυναμικού. Άρα θέλω να πω ότι δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα.

«Το αντιμετωπίζουν και όλες οι χώρες, ανεξάρτητα αν έχουν, όπως είπαμε πριν σεζόν πιο πολύ έμφαση στο καλοκαίρι, πιο πολύ μέσα στον χειμώνα. Θα σας πω γιατί αυτό έχει σημασία. Νομίζω ότι έχει διαπιστωθεί ότι η πανδημία έφερε πολλές αλλαγές στο χώρο της εργασίας, δηλαδή πάρα πολλοί, που λόγω της πανδημίας ας το πούμε, βγήκαν εκτός για τα δύο χρόνια, δεν αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τουρισμό ή αρκετοί βλέπουν τον τουρισμό ως πιο πολύ μια απασχόληση για το καλοκαίρι και όχι, όπως είπατε πριν, ως μια καριέρα.

»Γι’ αυτό εμείς αφενόςαπό την πλευρά μας είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, να αναβαθμίσουμε την τουριστική εκπαίδευση. Γιατί βεβαίως καταλαβαίνετε ότι η τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση θα είναι εκείνη που θα δώσει τα εργαλεία και την κατεύθυνση στον νέο ότι αυτό είναι μια επιλογή καριέρας. Από την άλλη, με όλη τη στρατηγική μας για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, για νέα τουριστικά προϊόντα, για τη διάχυση των ευκαιριών σε όλη τη χώρα, προσπαθούμε με έναν τρόπο, αν θέλετε, ο τουρισμός να μην είναι μια εποχική δραστηριότητα[…]».

«Νομίζω ότι αυτό που μας ξεχωρίζει και μας έχει βάλει τελικά στους 10 κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, είναι αυτή η αίσθηση που έχει ο επισκέπτης στη χώρα μας ότι επισκέπτεται ένα τόπο που έχει μεν τις απίστευτες ομορφιές, φυσικές, πολιτιστικές κλπ, αλλά έχει και τη φιλοξενία, που είναι ας το πούμε κάτι που βγαίνει από μέσα μας» υπογράμμισε σε άλλο σημείο η υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε «για μας έχει πιο μεγάλη σημασία πώς θα ενεργοποιήσουμε όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στην Ελλάδα».

Επίσης τόνισε ότι «θα είμαστε και φέτος πολύ αυστηροί στην τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας, γιατί αυτό ενδεχομένως όντως είναι ένας λόγος που στο τέλος της μέρας αποτρέπει πολλούς από το να εργαστούν στον τουρισμό».

Σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «όπως έχετε ακούσει ήδη, ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι έρχονται και κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις σε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο» ενώ είπε «ήμουν η πρώτη που είχε πει το 2014 ότι πρέπει να μπει ένα πλαίσιο στη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Είχαμε δει από τότε πόλεις στο εξωτερικό που το είχαν αφήσει ελεύθερο και αναγκάστηκαν να έρθουν εκ των υστέρων να περιορίσουν το πλαίσιο».

Σε άλλο σημείο είπε « Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό είχε ολοκληρωθεί και πριν από 10 χρόνια.
δυστυχώς έπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τυπικούς λόγους. Έκανε πολλά χρόνια για να επανέλθει. Τώρα είμαστε στη διαδικασία που το υπουργείο Περιβάλλοντος θα το βγάλει στη δημόσια διαβούλευση. Αυτό δίνει κάποιες βασικές κατευθύνσεις για την τουριστική ανάπτυξη και οι κατευθύνσεις αυτές μετά είναι εκείνες που θα οδηγήσουν και τα τοπικά σχέδια».

Για την πτώχευση του FTI ανέφερε «προσπαθούμε να περιορίσουμε τις όποιες απώλειες. Θεωρούμε ότι στο τέλος της χρονιάς δεν θα επηρεάσει το συνολικό αποτέλεσμα. Προφανώς σε κάποια συγκεκριμένα σημεία ή σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, έχει δημιουργήσει μια ανισορροπία, αλλά φαίνεται ότι θα μπορέσουμε να το καλύψουμε αυτό. Θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους κραδασμούς».

 

Related post