Οδηγούμε το νέο Mitsubishi ASX στην έκδοση PHEV που θέλει το στέμμα στα B-SUV
Για όσους δεν το ξέρουν, η συγκεκριμένη “πορεία” από τη γκάμα μιας εταιρείας σε εκείνη κάποιας άλλης, δεν είναι κάτι νέο. Συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια, μια και πολλές εταιρείες, για τους δικούς της λόγους η κάθε μια, το βρίσκουν πιο συμφέρον να “αποκτήσουν” ένα μοντέλο από κάποια άλλη, έτοιμο, δουλεμένο, από το να εξελίξουν το δικό τους- κάποιες φορές και από λευκό χαρτί.
Ένα από τα πλέον ακραία παραδείγματα αυτής της διαδικασίας, είναι -για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι- το iQ που είχε παρουσιάσει η Toyota το 2010. Το μικρό αστικό μοντέλο, ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του με το σήμα της Ιαπωνικής mega μάρκας, λανσαρίστηκε με τα σήματα της… Aston Martin, με το όνομα Cygnet. Εκείνη την εποχή, για πολλούς η απόφαση της Aston ήταν αψυχολόγητη.
Οι πιο ψύχραιμοι όμως, “είδαν” τα ψιλά γράμματα πίσω από μια συμφωνία που αν δεν γινόταν, το κόστος για την Aston μπορεί να ήταν έως και οικονομικά καταδικαστικό για τη συνέχειά της. Οι τότε νόρμες περί ρύπων, εκτός των μοντέλων κατά μόνας, αφορούσαν (και εξακολουθούν) και το μέσο όρο της γκάμας της κάθε μάρκας. Με την “ένταξη” του Cygnet στην ακριβοθώρητη γκάμα της, η Aston Martin πετύχαινε με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, το στόχο των εκπομπών ρύπων.
Τα υπόλοιπα για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ανήκουν στην ιστορία και αξίζει να κρατήσουμε πως από τα δύο χρόνια της παραγωγής του Cygnet (2011- 2013) πωλήθηκαν μόλις 600 αυτοκίνητα σε όλη την Ευρώπη- μια και εκτός των άλλων, ήταν και πανάκριβο σε όλες τις αγορές όπου διατέθηκε. Κάπως έτσι, βρισκόμαστε και στη σημερινή περίπτωση με την οποία ασχολούμαστε.
Η Mitsubishi μη έχοντας κάποια μηχανικά σύνολα στα “ράφια” της που θα της εξασφάλιζαν την πράσινη κάρτα για παραμονή στην Ευρώπη και μπροστά στο οικονομικό πλήγμα μιας “άτακτης” αποχώρησης από τις αγορές της “Γηραιάς Ηπείρου”, αποφάσισε να προχωρήσει στην επέκταση των συμφωνιών που είχε με τη Renault και να αποκτήσει “έτοιμα” προϊόντα που θα την κρατούσαν στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο.
Κάπως έτσι μας προέκυψε το ζεύγος μοντέλων, Colt και ASX, που δεν σας γελούν τα μάτια σας, είναι τα Clio και Captur αντίστοιχα αλλά με σήματα και κάποιες μικρές επεμβάσεις της Mitsubishi. Αυτό έχει ως φυσική συνέπεια το να μην έχουμε και πολλά να πούμε σχετικά με τη συνολική αξία του αυτοκινήτου που έχουμε τώρα στα χέρια μας. Η PHEV έκδοση είναι κάτι το νέο και από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε.
Το σύνολο με τον 1.600άρη ατμοσφαιρικό κινητήρα και τους δύο ηλεκτροκινητήρες, δεν είναι μόνο πως εκσυγχρονίζει απόλυτα το σύνολο. Είναι αξιοσημείωτο και το γεγονός πως του “πάει” πολύ. Δίνει ένα πολύ συγκεκριμένο “βάθος” στην απόδοση του αυτοκινήτου, με έναν τρόπο πολύ ταιριαστό ως προς το υπόλοιπο σύνολο ανάρτησης- πλαισίου. Φυσικά, όπως συνηθίζεται σε αυτού του είδους τα μηχανικά σύνολα, έχουμε να κάνουμε με λειτουργία κύκλου Atkinson.
Κι αν “μόνος” του ο βενζινοκινητήρας δεν θα πει και πολλά με την απόδοσή του (92 ίπποι), εκείνη του συνόλου κάνει το ASX πραγματικά ισχυρό στο δρόμο, μια και συνδυαστικά με τους δύο ηλεκτροκινητήρες, η απόδοση διαμορφώνεται στους 160 ίππους. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες υποστηρίζονται ενεργειακά από συστοιχία μπαταριών χωρητικότητας 10,5 kWh.
Η φόρτιση από τελείως άδεια έως το 100% της, από οικιακή πρίζα διαρκεί 4,5 ώρες, ενώ με το wallbox που προτείνει η Mitsubishi, ο χρόνος αυτός μπορεί να περιοριστεί έως και τις 3 ώρες. Η μπαταρία αυτή, εξασφαλίζει αμιγώς ηλεκτρική κίνηση στο μοντέλο, που μπορεί κατά WLTP να φτάσει τα 49 χιλιόμετρα, που φτάνουν και περισσεύουν για τις καθημερινές μετακινήσεις από και προς το γραφείο.
Στη χρήση του, το PHEV ASX τώρα, είναι ένα πραγματικά εύκολο και ξεκούραστο αυτοκίνητο που προάγει την οικονομική μετακίνηση, ακόμα και σε μακρινές διαδρομές. Το ASX στην παρούσα μορφή του, αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση οικογενειακών μετακινήσεων. Έχει τη δυνατότητα να κινηθεί οικονομικά, με τα 6 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα να είναι μια «εύκολη» επίδοση κατανάλωσης, ενώ όταν ο οδηγός το επιλέξει, μπορεί να κινηθεί σβέλτα και με ασφάλεια.
Η ελαστικότητα και το πολιτισμένο ύφος του, είναι δύο χαρακτηριστικά που έρχονται σετ με το μοτέρ αυτό που μοιάζει να έχει φτιαχτεί για να ταιριάξει με το ASX. Ο οδηγός και οι επιβάτες του ASX, κάθονται αναπαυτικά στα μεγάλα και μαλακά καθίσματα και μόνο η σχετικά «απότομη» σε απόκριση ανάρτηση, θα ενοχλήσει ιδιαίτερα σε κακοστρωμένους δρόμους.
Ενώ το αυτοκίνητο στέκεται σε αυξημένη απόσταση από το έδαφος, στην πρώτη αντίδραση η ανάρτηση μοιάζει σκληρή- κάτι που αντιστρόφως εκτιμάται όταν ο δρόμος είναι καλοστρωμένος και έχει αρκετές στροφές και ο οδηγός είναι μόνος του (με κέφια για λίγο πιο σπορ οδήγηση). Οι χώροι είναι επαρκείς για τις ανάγκες των πέντε. Ο πίνακας των οργάνων αισθητικά είναι ευχάριστος με τις ψηφιακές ενδείξεις.
Κοντολογίς το ASX με το plug in υβριδικό σύνολο των 1,6 λίτρων που αποδίδει 160 ίππους, είναι ένα αυτοκίνητο που «μασκάρει» την ηλικία του ή απλά σε αναγκάζει να το δεις εσύ έτσι, μια και τα χαρίσματά του είναι πολλά και βοηθούν το να βλέπεις μόνο την καλή του πλευρά. Η τιμή του δεν το βοηθά σε υψηλές πτήσεις στις πωλήσεις αλλά αυτό είναι κάτι που θα αντιμετωπίσει κανείς, όποια PHEV πρόταση της αγοράς και αν κοιτάξει.
Τεχνικά χαρακτηριστικά – Mitsubishi ASX Plug-in Hybrid 160 PS
Κινητήρας (κ.εκ.): 1.598 και δύο ηλεκτροκινητήρες
Ισχύς βενζινοκινητήρα (ίπποις/σ.α.λ.): 92/ 5.600
Ροπή βενζινοκινητήρα (Nm/σ.α.λ.): 144/ 3.200
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα (ίπποι): 67 + 34 (γεννήτρια)
Ροπή ηλεκτροκινητήρα (Nm): 205 + 50 (γεννήτρια)
Συνδυαστική ισχύς (ίπποι): 160
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο, έξι σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (δευτερόλεπτα): 10,1”
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα): 170
Μέση κατανάλωση (εργοστασιακή, λίτρα/100 χλμ.): 1,3
Ηλεκτρική αυτονομία (χιλιόμετρα): 49
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.): 30
Διαστάσεις ΜxΠxΥ (χιλιοστά): 4.228×1.797×1.573
Βάρος (κιλά): 1.616
Χώρος αποσκευών (λίτρα): 261
Τιμή: Από 45.830 ευρώ
Πηγή: Sport24.gr