O. Τσάπαλος: Δεν υπάρχει κάποια σκέψη η συζήτηση αυτό το μέτρο για τα διυλιστήρια να διευρυνθεί σε άλλους τομείς της οικονομίας
Σε οικονομικά ζητήματα που έχουν άμεση επίπτωση σε συνταξιούχους και εργαζόμενους, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή UPDATE (Κ. Λασκαράτος)
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το απολύτως χρηστικό είναι ότι ουσιαστικά η εκτίμησή μας είναι ότι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να συγκεντρωθούν από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και αυτά τα χρήματα θα οδηγηθούν προς δύο κατευθύνσεις.
Η μία είναι στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, που εκεί τις χρειαζόμαστε και για τη Θεσσαλία, όχι μόνο για άλλα έργα.
Και το δεύτερο και μεγαλύτερο κομμάτι θα κατευθυνθεί προς τη στήριξη πρωτίστως των συνταξιούχων, με προσωπική διαφορά και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Αυτά δρομολογούνται στο να δοθούν προς τα τέλη του έτους, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Όπως πέρσι για παράδειγμα, που δώσαμε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, αρχές του Δεκεμβρίου, έτσι υπολογίζουμε να δοθεί και φέτος.
Τώρα ως προς το πλήθος, το πόσοι θα το λάβουν εδώ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Γιατί ποιοι παίρνουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς;
Αυτοί οι οποίοι την έχουν την προσωπική διαφορά.
Αυτό λοιπόν το πόσοι την έχουν την προσωπική διαφορά θα το μάθουμε στα τέλη Νοεμβρίου που θα έχουν γίνει έλεγχοι από τον ΕΦΚΑ και θα έχει εφαρμοστεί η αύξηση του 2 – 2,5% που θα προκύψει για όλους τους συνταξιούχους από το 2025 και μετά.
Άρα το πλήθος που θα μείνει αφού υπολογιστεί η αύξηση του 2 – 2,5%, αυτό θα είναι και το τελικό πλήθος των συνταξιούχων που θα λάβουν το επίδομα αυτό».
Ως προς το ύψος του ποσού, ο κ. Τσάπαλος δήλωσε ότι: «Θα κινηθεί το πιθανότερο στα επίπεδα τα οποία ήταν και πέρσι, αλλά δεν ξέρουμε τη μεθοδολογία του πώς θα δοθούν αυτά τα χρήματα, γιατί δεν ξέρουμε πρώτον πόσα χρήματα θα διαθέσουμε, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος από τα διυλιστήρια για να ξέρουμε ακριβώς το ύψος της ενίσχυσης που θα δώσουμε.
Και το δεύτερο δεν ξέρουμε τη βασική μεταβλητή του πλήθους των δικαιούχων που θα λάβουν αυτό το επίδομα.
Πάντως θα είναι μία έκτακτη ενίσχυση, σημαντική κατά τη γνώμη μου, που τη χρειάζονται οι άνθρωποι αυτοί και μας τη ζητάνε οι άνθρωποι αυτοί και η οποία θα είναι πολύ σημαντική και κυρίως εκείνη την περίοδο των γιορτών για να κάνουν τα ψώνια τους και να στηρίξουν την οικογένειά τους.
Αυτό μπορεί να κάνει οι άνθρωποι δηλαδή, αλλά το κάνει με έναν τρόπο ανώδυνο και δίκαιο».
Αναφερόμενος στα αιτήματα για επιστροφή των δώρων και του 13ου 14ου μισθού, είπε πως: «Το καταλαβαίνω και θυμάμαι τα αιτήματα αυτά τον καιρό που ήμουν και στον ΕΦΚΑ. Δυστυχώς απεριόριστα χρήματα δεν υπάρχουν για να γίνουν τέτοιου είδους επιστροφές.
Αυτά τα οποία υπάρχουν τα διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό, θεωρώ, τρόπο και κάθε φορά που υπάρχει κάποιο δημοσιονομικό περιθώριο, αμέσως βρίσκουμε τρόπους να τα επιστρέψουμε».
Στο ερώτημα γιατί η κίνηση αυτή γίνεται τώρα και αν σχετίζεται με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Τσάπαλος ανέφερε πως: «είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανακοινώσουμε αυτό το ποσό, γιατί τώρα έχουμε τα δεδομένα.
Τα δεδομένα δεν τα είχαμε πριν από 1 – 2 μήνες ούτως ώστε να βγει ο πρωθυπουργός και να πει δίνω 300 εκατομμύρια στους πολίτες, ουσιαστικά φορολογώντας τα διυλιστήρια.
Δεν μπορούμε να φορολογήσουμε υπερκέρδη τα οποία δεν έχουν με κάποιον τρόπο εντοπιστεί και εκτιμηθεί.
Τώρα είναι ουσιαστικά η χρονική στιγμή που ολοκληρώνονται οι δηλώσεις εισοδήματος και γι αυτές τις επιχειρήσεις τώρα υπάρχει μια ασφαλής εκτίμηση του τι υπερκέρδη υπάρχουν και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή από μια σοβαρή κυβέρνηση που δεν κάνει λαϊκισμό.
Κι εδώ θα συμφωνήσω με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να την ανακοινώσει. Δεν ήταν ο στόχος μας να κερδίσουμε ψήφους, γιατί αν το κάναμε αυτό θα ανακοινώνουμε το συγκεκριμένο μέτρο πριν από 15 μέρες και ενδεχομένως να κερδίζαμε κάποιους, κάποιους ψηφοφόρους.
Αλλά επειδή θέλουμε να είμαστε σοβαροί και έντιμοι απέναντι στους πολίτες, επιλέξαμε να το κάνουμε όταν έχουμε χειροπιαστά στοιχεία στα χέρια μας».
Eπίσης σχολίασε ότι: «Συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα φωνές οι οποίες πιστεύουν ότι μια κυβέρνηση, ένα κράτος, μπορεί ανά πάσα στιγμή, με το χέρι του κρατισμού να πηγαίνει και να υπερφορολογεί εκτάκτως μονίμως ή οτιδήποτε τον πλούτο μιας μικρής ή μεγάλης επιχείρησης, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν, ούτε προφανώς ούτε στον ίδιο τον επιχειρηματία. Ξέρετε, ζούμε σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων το οποίο το απαγορεύει κάτι τέτοιο.
Και αν μας επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα να προχωράμε και να ανακοινώνουμε την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών, είναι γιατί έχει βγάλει μια απόφαση η Ευρωπαϊκή Ένωση που το επιτρέπει λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Αυτό που πρέπει να γίνεται κάθε φορά, είναι να μην φοβίζουμε κανέναν παίκτη ή καμία επιχείρηση εντός της χώρας με έκτακτες φορολογήσεις, οι οποίες πολλές από αυτές δεν προβλέπονται ή μπορεί να δημιουργούν τετελεσμένα.
Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να εκτιμούμε κάθε φορά την κατάσταση. Να δούμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, χωρίς, ξαναλέω, να δημιουργούμε βεβιασμένες καταστάσεις και κινήσεις και να μην δημιουργούμε κάποιο ψυχολογικό σοκ στην αγορά.
Από τις εταιρείες ενέργειας έχουμε πάρει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο διάστημα.
Έχουμε τους έχουμε επιβάλει συγκεκριμένους κανόνες ούτως ώστε να κρατούν σταθερά και μειωμένα όσο γίνεται τα τιμολόγια τους.
Είδατε τους τελευταίους μήνες πόσο σημαντική αποκλιμάκωση είχαμε στις τιμές του ρεύματος και αυτό πέρασε και στον τελικό καταναλωτή.
Δεν αφήνουμε κανέναν στο απυρόβλητο, ούτε τις τράπεζες.
Οι τράπεζες είναι εκείνες που πριν από λίγο χρονικό διάστημα έφαγαν το μεγαλύτερο πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν έχει ποτέ επιβληθεί σε καμία άλλη, σε κανένα άλλο κλάδο στη χώρα μας .
Μας νομοθετική ρύθμιση και τους μειώνουμε και τις προμήθειες στα POS και προχωρούμε και σε άλλες πολιτικές προκειμένου να διευρύνουμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα.
Δεν υπάρχει κάποιος χαϊδεμένος κλάδος από την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, της οικονομίας».
Τέλος, ο κ. Τσάπαλος τόνισε πως: «Δεν υπάρχει κάποια σκέψη η συζήτηση αυτό το μέτρο για τα διυλιστήρια να διευρυνθεί σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ξαναλέω, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.
Είδατε σήμερα ένα πάρα πολύ θετικό γεγονός. Μια πολύ μεγάλη εταιρία από το εξωτερικό η mazda ήρθε και επένδυσε στην Ελλάδα πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σκεφτείτε να στέλνουμε μηνύματα έκτακτης υπερφορολόγησης αριστερά και δεξιά ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Τι μηνύματα θα στέλνουμε στο εξωτερικό για έναν υποψήφιο επενδυτή, ο οποίος θέλει να έρθει να επενδύσει τα χρήματά του στην Ελλάδα. Και επενδυτές είναι και στις τράπεζες, επενδυτές είναι και στις τράπεζες και πολλοί από αυτούς είναι από το εξωτερικό.