Δημογλίδου για ενεργοποίηση panic button από τη σύζυγο Λύτρα: Ένιωσε ότι απειλείται από επισκέπτη στο σπίτι της
«Η γυναίκα αυτή ένιωσε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Δεν ήταν ο δράστης αυτός που την πλησίασε, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, γιατί αν ήταν ο δράστης θα έπρεπε να έχει συλληφθεί, καθώς υπάρχουν κάποιοι περιοριστικοί όροι, δεν μπορεί να πλησιάσει αυτή τη γυναίκα με απόφαση άλλωστε του ανακριτή. Ήταν κάποια οικεία πρόσωπα. Η γυναίκα ένιωσε ότι απειλείται κάποια πρόσωπα» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την ενεργοποίηση του panic button από την σύζυγο του κ. Λύτρα χθες.
«Το panic button είναι μια εφαρμογή που δίνεται στα θύματα για να ενεργοποιηθεί και να κληθεί η αστυνομία άμεσα στο σημείο που βρίσκονται τα θύματα όταν νιώσουν να βρίσκονται σε κίνδυνο. Η γυναίκα αισθάνθηκε προφανώς απειλή από κάποιο επισκέπτη που δέχτηκε. Και ξαναλέω, καλά έκανε και το ενεργοποίησε εφόσον ένιωσε ότι απειλείται. Όμως το περιστατικό έληξε εκεί. Έφτασε φυσικά η αστυνομία σε ένα λεπτό στο σπίτι της άλλωστε υπάρχει και περιπολικό έξω από την οικία της, σε συνεννόηση που έγινε και με το θύμα αφού κατέθεσε στον ανακριτή και ζήτησε την προστασία της από την αστυνομία, έληξε εκεί το περιστατικό» επισήμανε η κ. Δημογλίδου.
Ερωτηθείσα αν έχει κατατεθεί μήνυση, σημείωσε δεν υπάρχει μήνυση, όπως δεν έχει γίνει ούτε στην αρχική κατάθεση.
«Η προανακριτική δικογραφία που σχηματίστηκε από την Αστυνομία περιλαμβάνει την κατάθεση του γιατρού, ο οποίος λέει αυτά που έχουμε δει νομίζω και όλοι μας ότι το πρόσωπο αυτό είναι χτυπημένο και δεν μπορεί τα τραύματά της να έχουν προέλθει από πτώση, αλλά από ανθρώπινο χέρι ουσιαστικά, αλλά και η ίδια, το ίδιο το θύμα αλλά και ο κατηγορούμενος που συνελήφθη καθώς μιλάμε για αυτεπάγγελτα αδικήματα, δεν αποδέχονται αυτόν τον ισχυρισμό. Μιλούν για ένα ατύχημα. Στη συνέχεια, κατά την ανάκριση προέκυψε η αποδοχή του ξυλοδαρμού και από τις δύο πλευρές. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε» εξήγησε η κ. Δημογλίδου.
«Από τη στιγμή που γνωστοποιείται από τον γιατρό ή από τρίτο πρόσωπο ή από αστυνομικό, ο οποίος διαπιστώνει κάτι άμεσα, κινείται η διαδικασία. Δεν χρειάζεται το θύμα να ζητά την ποινική δίωξη» συμπλήρωσε.
Σχετικά με πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι επισκέπτες στο σπίτι της συζύγου του κ. Λύτρα ήταν η πρώην σύζυγος με ένα δικηγόρο, η κ. Δημογλίδου δεν το επιβεβαίωσε.
«Εγώ δε μπορώ να σας δώσω πολλές λεπτομέρειες και αυτό το κάνουμε για να προστατεύσουμε το θύμα. Υπήρξαν κάποια πρόσωπα από το περιβάλλον του δράστη που έπρεπε για κάποιο λόγο να μεταβούν στην οικία, όμως η γυναίκα αυτή ένιωσε να απειλείται και θέλησε να ενεργοποιήσει το κουμπί» απάντησε συγκεκριμένα.
Όσο αφορά στο βίντεο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και εμφανίζεται ο ποινικολόγος να οδηγείται στα δικαστήρια συνοδεία αστυνομικού για να απολογηθεί έχοντας καλύψει τα χέρια του με ένα σακάκι υποδυόμενος ότι φοράει χειροπέδες, ερωτηθείσα τι ακριβώς ορίζει το πρωτόκολλο και γιατί δεν έφερε χειροπέδες ο κατηγορούμενος, η κ. Δημογλίδου είπε τα εξής.
«Αρχικά να πούμε ότι ο άνθρωπος αυτός έφυγε από το αστυνομικό τμήμα κανονικά με χειροπέδες και μπήκε στο περιπολικό. Θα μπορούσε να φύγει και χωρίς χειροπέδες και αυτό γιατί από τη στιγμή που ένας αστυνομικός παραλαμβάνει έναν κρατούμενο για να πραγματοποιήσει τη μεταγωγή, υπάρχει ένα ΠΔ το οποίο ακολουθούμε στην Ελληνική Αστυνομία, το 141 του 91 συγκεκριμένα, είναι ένα παλιό ΠΔ το οποίο ορίζει κάποιες αρμοδιότητες των αστυνομικών οργάνων, ανάμεσα σε αυτές αναφέρει και κάποια πράγματα για τις μεταγωγές. Δίνει λοιπόν τη δυνατότητα σε αυτόν που πραγματοποιεί τη μεταγωγή, το ΠΔ αυτό, ένα συγκεκριμένο άρθρο να μην φέρει χειροπέδες ο άνθρωπος που μετακινείται γιατί υπάρχουν κάποιες κατηγορίες όταν είναι έγκυος, όταν είναι κληρικός ή όταν δεν τον θεωρεί ύποπτο απόδρασης. Άρα δεν υπάρχει καμία παραβίαση. (…) Μέσα στο αυτοκίνητο καταλαβαίνετε ότι ο αστυνομικός δεν έχει επαφή με τον κρατούμενο, όπως έχει για παράδειγμα στο βίντεο στο οποίο αναφέρεστε. Όταν εισέρχονται στο κτίριο του ανακριτή όπου έχει επαφή και σωματική επαφή, όπως βλέπουμε με τον κατηγορούμενο. Έχει συνεχώς επαφή μαζί του επειδή ακριβώς του αφαίρεσε τις χειροπέδες λοιπόν, όταν έφτασαν έξω από το γραφείο του ανακριτή, έξω από το κτίριο συγκεκριμένα και εισήλθαν χωρίς χειροπέδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στο ερώτημα, γιατί ο κ. Λύτρας έχει καλύψει τα χέρια του με το σακάκι, η κ. Δημογλίδου είπε «αυτό πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο τον κύριο Λύτρα, γιατί χρησιμοποιεί το σακάκι του, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος. Δεν ξέρω αν ο ίδιος θεωρεί ότι παραβιάζεται κάποιο πρωτόκολλο. Ξαναλέω εγώ σας αναφέρω το συγκεκριμένο ΠΔ στο οποίο μπορείτε να ανατρέξετε όπου φαίνεται κανονικά η διαδικασία με την οποία γίνεται η μεταγωγή. Δεν παραβιάζεται κανένα πρωτόκολλο».