Το βιολογικό μας ρολόι μπορεί να ενισχύσει ορισμένες αντικαρκινικές θεραπείες, υποστηρίζει νέα μελέτη
Ο κιρκάδιος ρυθμός– ο βιολογικός βηματοδότης που ρυθμίζει τους ημερήσιους ρυθμούς των φυσιολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων των ανοσολογικών λειτουργιών, θα μπορούσε να ενισχύσει ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Οι αναστολείς σημείων ελέγχου είναι φάρμακα ανοσοθεραπείας που εμποδίζουν τη δέσμευση κρίσιμων πρωτεϊνών με καρκινικούς όγκους, που σημαίνει ότι τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν πιο εύκολα να αναγνωρίσουν και να σκοτώσουν τον καρκίνο. Είναι μια καλή ιδέα θεωρητικά, ειδικά καθώς τα φάρμακα είναι λιγότερο τοξικά από τη χημειοθεραπεία, αλλά οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους να αυξήσουν τον αντίκτυπο αυτής της προσέγγισης στην πράξη. Στις ΗΠΑ, έχουν εγκριθεί αρκετές θεραπείες αναστολέων σημείων ελέγχου. Ωστόσο, αν και τα φάρμακα αυτά μπορούν να θεραπεύσουν μια μεγάλη ποικιλία καρκίνων, είναι αποτελεσματικά μόνο σε ορισμένους ασθενείς.
Τώρα, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ιρβάιν διαπίστωσε σε πειράματα με μοντέλα ποντικιών με καρκίνο του παχέος εντέρου, ο κιρκάδιος ρυθμός επηρέαζε τόσο την ισχύ της άμυνας των όγκων όσο και την ικανότητα των αναστολέων των σημείων ελέγχου να τους καταπολεμούν. Επιπλέον, όταν διαταράχθηκε ο κιρκάδιος ρυθμός, μειώθηκε και η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.
«Η κατανόηση του πώς ακριβώς η διαταραχή του κιρκάδιου προάγει την εξέλιξη της νόσου θα μπορούσε να οδηγήσει σε τροποποίηση της συμπεριφοράς για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου», δήλωσε η Σέλμα Μάσρι, βιολογική χημικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ιρβάιν.
Στον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι καρκινικοί όγκοι παράγουν ανοσοκατασταλτικά κύτταρα προκειμένου να απενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το πρώτο εύρημα της μελέτης ήταν ότι η αφθονία αυτών των κυττάρων αλλάζει ανάλογα με τους κιρκάδιους ρυθμούς. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η διαταραχή του βιολογικού ρολογιού αύξησε ακόμη περισσότερο αυτά τα κύτταρα, βοηθώντας τον καρκίνο να εξαπλωθεί. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι οι θεραπείες με αναστολείς σημείων ελέγχου ήταν πιο αποτελεσματικές όταν τα επίπεδα ανοσοκατασταλτικών κυττάρων ήταν στο αποκορύφωμά τους.
Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τους άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο και να επιβεβαιώσουμε τους ίδιους βιολογικούς μηχανισμούς και στους ανθρώπους, είπαν οι ερευνητές.
«Βρήκαμε ότι η σωστή ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών είναι απαραίτητη για την καταστολή της φλεγμονής και την υποστήριξη της μέγιστης ανοσολογικής λειτουεγίας», συμπλήρωσε η Μάσρι.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ του βιολογικού ρολογιού και των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Immunology.