Κηφισιά: Τοξική η ατμόσφαιρα από τη φωτιά, τι πρέπει να προσέχουμε – Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων στο ΕΡΤNews

 Κηφισιά: Τοξική η ατμόσφαιρα από τη φωτιά, τι πρέπει να προσέχουμε – Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων στο ΕΡΤNews

Τον κώδωνα του κινδύνου «κρούει» η Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, κ. Σταματούλα Τσικρικά μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Update», για τον μαύρο τοξικό καπνό ύστερα από τη μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στη Κάτω Κηφισιά. «Oι εικόνες που βλέπουμε μπορεί να είναι εντυπωσιακές αλλά κυρίως είναι τοξικές για την ατμόσφαιρα» τόνισε.

Τι πρέπει να προσέχουμε

«Πολύ σημαντικό είναι αυτές τις ώρες όπου υπάρχει έντονη καύση αφού η φωτιά οφείλεται σε καύσεις ανόργανων και οργανικών χημικών ουσιών, οι πολίτες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον εσωτερικό αέρα των σπιτιών καθαρό με τη χρήση κλιματισμού που κυρίως να διαθέτει ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα» είπε η κ. Τσικρικά.

«Τα παράθυρα και οι πόρτες να είναι κλειστά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις τώρα, ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, τα μικρά παιδιά. Δεν είναι ώρα τώρα να βγουν να παίξουν στην παιδική χαρά, ούτε οι ηλικιωμένοι, οι θηλάζουσες και οι έγκυες. Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα οποία δρουν αυτή τη στιγμή στο πεδίο – γιατί μην ξεχνάμε ότι εκτός από τους πυροσβέστες που πολλές φορές έχουν και τους ειδικούς εξοπλισμούς – οι υπόλοιποι, ακόμη και οι δημοσιογράφοι είναι και αυτοί στο πεδίο θα πρέπει να φορούν τη μάσκα της υψηλής προστασίας».

Σχετικά με τον ανακυκλούμενο αέρα στα αυτοκίνητα, η κα Τσικρικά υπογράμμισε: «Κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου. Να έχουμε νερό κοντά μας. Αν υπάρχει λόγος να κινούμαστε σε αυτές τις περιοχές, να υπάρχει νερό, να βρέχουμε λίγο τα ματάκια και τη μύτη μας γιατί είναι σημαντικό αν έρθουμε σε έκθεση και κυρίως αν αισθανθούμε συμπτώματα όπως είναι πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, έντονο βήχα ή ταχυκαρδία, ζάλη, κόπωση, αμέσως να επικοινωνήσουμε με γιατρό».

 

Related post