«Κέα η αρίστη»: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Τζια
Στην πανέμορφη Κέα, το αγαπημένο νησί των Κυκλάδων, είναι αφιερωμένη η ομαδική εικαστική έκθεση «Κέα η αρίστη», που εγκαινιάζεται το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 στο κτίριο Γεωργίας Μαρτίνου στο Βουρκάρι της Τζιας, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη. Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το όνομα αρχαίου Έλληνα περιπατητικού φιλοσόφου, που καταγόταν από το νησί και ονομαζόταν Αρίστων ο Κείος, όπως αναφέρουν και οι διοργανωτές.
Την έκθεση διοργανώνει ο δραστήριος Σύλλογος Φίλων Κέας, πρόεδρος του οποίου είναι η εικαστικός Γεωργία Μπλιάτσου. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2007 και έχει στο ενεργητικό του 17 γόνιμα χρόνια δράσεων και εκθέσεων, που συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής, ιστορικής, κληρονομιάς του νησιού, με την υποστήριξη της Αιγέας ΑΜΚΕ, Πολιτιστικού Κοινωφελούς Έργου. Συμμετέχουν εικαστικοί που έχουν σχέση με την Κέα και γνωστοί καλλιτέχνες που αγαπούν το νησί. Σκοπός της έκθεσης είναι μέσα από τα έργα που φιλοξενεί να αναδείξει τη φυσιογνωμία του νησιού, τον χαρακτήρα του και να λειτουργήσει ως ένας ακόμα πόλος έλξης επισκεπτών.
Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης, μέλος της AICA, Λουίζα Καραπιδάκη:
«Η ομαδική εικαστική έκθεση ”ΚΕΑ, η αρίστη” αφηγείται, μέσα από τις σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, ποικίλες πτυχές της ιστορίας και της διαχρονικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Τζιας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει την τοπιογραφία και εμβληματικά πρόσωπα της νήσου. Η Κέα χαρακτηρίζεται από τις φυσικές ομορφιές της, φημίζεται για τον αρχαιολογικό πλούτο και την ιστορία της αλλά πολλές πλευρές της πλούσιας άυλης αλλά και υλικής πολιτιστικής της παράδοσης παραμένουν άγνωστες. Με αυτή την έκθεση σκοπεύουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του επισκέπτη για το νησί, να αναδείξουμε τη δύναμη και την αξία της καλλιτεχνικής αφήγησης και να συμβάλλουμε στην πολιτιστική εμπειρία των επισκεπτών. Ευελπιστούμε έτσι ότι αυτή η δράση θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ένα ευρύ κοινό και στον πολιτιστικό τουρισμό του νησιού».
Τα έργα θα παρουσιαστούν διαρθρωμένα στις εξής θεματικές ενότητες:
- Αρχαιότητες και Μυθολογία
- Νεότερη πολιτιστική και βιομηχανική κληρονομιά (Άνθρωπος, ανθρώπινες δραστηριότητες, εργοστάσιο Εμαγιέ, ορυχεία Μεταλλεύματος…)
- Φύση: τοπία της θάλασσας και της υπαίθρου
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά):
Ζωγραφική:
- Χρήστος Αλατσάκης
- Μάγδα Αποστόλου
- Άννα Αχιλλέως
- Μαρία Βασιλάκη
- Κάτια Βαρβάκη
- Robert Brewster
- Αθανάσιος Γιαννούκος
- Ελένη Γραφάκου
- Αλέξανδρος Ζούλιας
- Μηνάς Καμπιτάκης
- Μάριος Καμχής
- Βίκυ Κανταρτζή
- Αντώνης Καστρινάκης
- Γιώργος Κεβρεκίδης
- Ανδρέας Κοντέλλης
- Φίλιππος Κούτρικας
- Μαρία Κτιστοπούλου
- Γεωργία Μπλιάτσου
- Νίκη Νικολαΐδη
- Μαριλένα Παλαιοκρασά
- Άννα Παππά
- Βασίλης Σολιδάκης
- Έφη Σούτογλου
- Βαρβάρα Σπυρούλη
- Θεοδώρα Χάρτμαν
- Αθηνά Χατζή
- Έφη Φουνκ
Φωτογραφία: Γιάγκος Αθανασόπουλος, Αλέκος Βαλαβάνης, Μαρία Κολυβάκη, Μαργαρίτα Σταθοπούλου.
Κεραμική: Μητρόπουλος Αλέξης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ertnews.gr