Η πρόταση του αμερικανού προέδρου «δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται» ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης
Σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί μία συμφωνία πλαίσιο για την σταδιακή άμβλυνση του πολέμου στην Γάζα που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το σχέδιο έχει προβλήματα και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη.
Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής , δήλωσε ότι η πρόταση του αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε – δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή των ομήρων. Ολων τους».
«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν επεξεργασίας», είπε προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί όροι, συμπεριλαμβανομένης «της απελευθέρωσης των ομήρων και της καταστροφής της Χαμάς ως γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης δεν έχουν αλλάξει».
Ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την Παρασκευή σχέδιο από τρεις φάσεις που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση του Νετανιάχου για τον τερματισμό του πολέμου.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει ανακωχή και την επιστροφή ορισμένων ομήρων. Στην συνέχεια, οι πλευρές θα διαπραγματευθούν ανοικτή κατάπαυση των εχθροπραξιών για την δεύτερη φάση κατά την οποία θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Η αλληλούχηση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στις σταδιακές διευθετήσεις που θα συμφωνηθούν με την μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου. Ομως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον διατυπωμένο στόχο του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς.
Ο Τζο Μπάιντεν έχει χαιρετίσει σειρά προτάσεων για κατάπαυση του πυρός τους τελευταίους μήνες, κάθε μία με παρόμοιο με αυτό που παρουσιάσθηκε την Παρασκευή πλαίσιο. Αλλά η μία μετά την άλλη κατέρρευσαν.
Το κύριο σημείο τριβής ήταν η επιμονή του Ισραήλ ότι θα συζητήσει μόνο προσωρινές παύσεις στις εχθροπραξίες μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς. Η Χαμάς, που δεν δείχνει σημάδια ότι παραμερίζει, δηλώνει ότι θα απελευθερώσει ομήρους μόνο στο πλαίσιο μόνιμου τερματισμού του πολέμου.
Στην ομιλία του ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες για την Γάζα χωρίς την Χαμάς στην εξουσία. Δεν επεκτάθηκε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτευχθεί και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες για διαπραγμάτευση ώστε να περάσουν από την φάση ένα στην φάση δύο».
Ο Φαλκ επανέλαβε την θέση του Νετανιάχου ότι «δεν θα υπάρξει μόνιμη εκεχειρία μέχρι την εκπλήρωση όλων των στόχων» του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου βρίσκεται υπό ακραία πίεση. Οι δύο ακροδεξιοί κυβερνητικοί του εταίροι απειλούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για οποιαδήποτε συμφωνία αφήνει ανέπαφη την Χαμάς. Ο κεντρώος σύμμαχός του και μέλος του πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντς θέλει την εξέταση της συμφωνίας.
Οι διαθέσεις της Χαμάς προς το σχέδιο είναι ευνοϊκές.
«Η ομιλία του Μπάιντεν περιλάμβανε θετικές ιδέες, αλλά θέλουμε αυτές να υλοποιηθούν εντός του πλαισίου μίας συνολικής συμφωνίας που ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας», δήλωσε χθες στο Al Jazeera ο Οσάμα Χαμντάν, στέλεχος της Χαμάς.
Η Χαμάς ζητεί εγγυημένο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στην Γάζα, την απόσυρση όλων των δυνάμεων εισβολής, ελευθερία κινήσεων για τους Παλαιστίνιους και βοήθεια για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει όλους αυτούς τους όρους διότι σημαίνουν επιστροφή στο προ της 7ης Οκτωβρίου status quo.