Εκλογές στο Μεξικό: Αναστολή της ψηφοφορίας σε δυο πόλεις εξαιτίας «της βίας»

 Εκλογές στο Μεξικό: Αναστολή της ψηφοφορίας σε δυο πόλεις εξαιτίας «της βίας»

Οι αρχές του Μεξικού ανακοίνωσαν χθες ότι ανεστάλησαν οι εκλογές που θα διεξάγονταν σήμερα σε δυο πόλεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, εξαιτίας βίαιων επεισοδίων που εμπόδισαν να ετοιμαστούν εκλογικά τμήματα.

Σχεδόν εκατό εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες στο Μεξικό για να εκλέξουν πρόεδρο —θεωρείται βέβαιο πως, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, στο ύπατο αξίωμα του κράτους θα αναδειχθεί γυναίκα— και να αναδείξουν άλλους σχεδόν 20.000 αιρετούς, σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

Η αναστολή των ψηφοφοριών αφορά δυο πόλεις στην πολιτεία Τσιάπας, την Παντελό (22.000 κάτοικοι) και την Τσικομουσέλο (34.000 κάτοικοι)· το μέτρο αποφασίστηκε εξαιτίας της «βίας» και της «ακυβερνησίας», εξήγησε το εκλογικό ινστιτούτο (IEPC) της πολιτείας, που γειτονεύει με τη Γουατεμάλα.

Η εκλογική αρχή επικαλέστηκε «βίαιες ενέργειες», ιδίως την εισβολή προχθές Παρασκευή το πρωί αγνώστων σε εκλογικό τμήμα στην Τσικομουσέλο, όπου κάηκαν έγγραφα.

Δημόσιοι λειτουργοί που είχαν σταλεί για τις εκλογές σε αυτή την πόλη, τον έλεγχο της οποίας διεκδικούν αντίπαλα καρτέλ των ναρκωτικών, κατήγγειλαν πως δέχθηκαν απειλές.

Τη 14η Μαΐου, στον τομέα όπου βρίσκεται η Τσικομουσέλο εντοπίστηκαν τα πτώματα 11 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δυο κατηχητών της καθολικής εκκλησίας.

Στην Παντελό, οι αρχές δικαιολόγησαν την αναστολή της εκλογικής διαδικασίας επικαλούμενες την παρουσία ενόπλων οι οποίοι εμπόδισαν συγκέντρωση ψηφοφόρων.

Η βία είχε ήδη κλιμακωθεί στην Τσιάπας προτού καν αρχίσει η προεκλογική περίοδος στη χώρα, εξαιτίας της σύγκρουσης ανάμεσα στα καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο και Σιναλόα, των δυο ισχυρότερων συμμοριών στη χώρα.

Τουλάχιστον 25 υποψήφιοι σε τοπικές εκλογές έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό αφότου άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η μη κυβερνητική οργάνωση Data Cívica καταμετρά περίπου τριάντα θανάτους υποψηφίων· η εταιρεία συμβούλων Integralia, ειδικευμένη σε ζητήματα ασφαλείας, κάνει λόγο από την πλευρά της για ακόμη πιο βαρύ απολογισμό, 37 νεκρούς.

Η βία που αποδίδεται στα καρτέλ έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 450.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 100.000 και πλέον έχουν εξαφανιστεί και χαρακτηρίζονται αγνοούμενοι, από το 2006, όταν η τότε κυβέρνηση του προέδρου Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) κήρυξε τον αμφιλεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας.

Related post