Ιμάμογλου: Ο Κεμάλ έσωσε την Κωνσταντινούπολη από την κατοχή
“Ο Μωάμεθ ο Πορθητής με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453 άνοιξε μια νέα εποχή”, υποστήριξε ο Εκρέμ Ιμάμογλου σε σόου που διοργάνωσε με αναπαράσταση της άλωσης της Κωνσταντινούπολης κατά την οποία παρέλασαν γενίτσαροι.
Ο Ιμάμογλου είπε ακόμη για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ότι “έσωσε την Κωνσταντινούπολη από την κατοχή και την έδωσε πίσω στο τουρκικό έθνος”.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είπε ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την πόλη σε παγκόσμια πρωτεύουσα όπου συναντώνται οι ανατολικοί και δυτικοί πολιτισμοί.
«Η Κωνσταντινούπολη έγινε το σύμβολο της δικαιοσύνης και της ανεκτικότητας ακόμη και τότε. Το να προστατεύεις αυτή την πόλη, να προστατεύεις κάθε πνεύμα αυτής της πόλης, σημαίνει να προστατεύεις τις αξίες του Μωάμεθ του Πορθητή, ο οποίος άνοιξε μια νέα εποχή. Το να προστατεύεις αυτή την πόλη σημαίνει να προστατεύεις τις αξίες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος έσωσε την Κωνσταντινούπολη από την κατοχή και την έδωσε πίσω στο έθνος μας», ανέφερε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.
Ο Ιμάμογλου είπε ότι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατάκτηση που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, κλείνοντας μια εποχή και ανοίγοντας μια νέα, αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.
«Νιώστε ότι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης είναι πολύ ιδιαίτερη. Γιατί έχει μια άλλη πτυχή. Γιατί ο κατακτητής της κατάκτησης είναι πολύ ιδιαίτερος. Όταν ο Σουλτάνος ??Μεχμέτ ο Πορθητής ξεκίνησε να κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη σε ηλικία μόλις 21 ετών, όρισε τους στόχους του ως κατάκτηση καρδιών και όχι εδαφών. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά. Ένας μεγάλος πολιτικός» ανέφερε.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είπε ακόμη ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής ίδρυσε μια δίκαιη και ανεκτική διοίκηση στην Κωνσταντινούπολη που προστάτευε τις πεποιθήσεις και τις παραδόσεις όλων. «Δεν επέτρεπε κανένα φανατισμό. Ασπάστηκε την ουσία του Ισλάμ που βασίζεται στην αγάπη και την ανεκτικότητα. Εξύψωσε τις πνευματικές μας αξίες. Πρόσθεσε μεγάλη δύναμη και αξία στον πολιτισμό μας. Έδωσε παράδειγμα για τον δυτικό κόσμο στο σκοτάδι του Μεσαίωνα. Μετέτρεψε την Κωνσταντινούπολη, αυτή την αρχαία πόλη, σε παγκόσμια πρωτεύουσα όπου συναντώνται ανατολικοί και δυτικοί πολιτισμοί».