Βρετανία: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο επίκεντρο ντιμπέιτ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

 Βρετανία: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο επίκεντρο ντιμπέιτ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Με θέμα «Τα βρετανικά μουσεία δεν είναι πολύ βρετανικά» πραγματοποιήθηκε το ντιμπέιτ της Ένωσης φοιτητών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τηρώντας μία παράδοση δύο αιώνων. Το θέμα αφορούσε την αμφιλεγόμενη συσσώρευση αρχαιοτήτων από όλο τον κόσμο στα βρετανικά μουσεία.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα χρησιμοποίησε ως παράδειγμα ο Λόρδος Βέιζι στην ομιλία του υπέρ της πρότασης στο ντιμπέιτ που προσομοιάζει μία συζήτηση πρότασης με ψηφοφορία στη Βουλή.

«Όταν κανείς αναφέρεται στη ζωφόρο του Παρθενώνα και λέει ότι πρέπει να επανενωθεί-μιλάμε για ένα μοναδικό, μοναδικό και παγκόσμιο έργο τέχνης- πρέπει να πουν όλοι ναι. Όμως εάν πεις ότι το μνημείο πρέπει να επανενωθεί, θα αναρωτηθεί κανείς που θα πρέπει να βρίσκεται. Μου φαίνεται ότι είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να βρίσκεται στην Αθήνα και να έχει θέα στον Παρθενώνα, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά» ανέφερε ο Λόρδος Βέιζι.

Στην αντίθετη πλευρά, ο πολιτικός της Νέας Ζηλανδία και ηγέτης φυλής των Μαορί Γουίλις Τζάκσον είχε ένα απροσδόκητο επιχείρημα: «Τα βρετανικά μουσεία είναι πολύ, πολύ βρετανικά γιατί είναι πολύ, πολύ, πολύ βρετανικό να παίρνει κανείς (τα έργα τέχνης) από αυτόχθονες λαούς και να μην τα δίνει ποτέ πίσω». Στην υποστήριξη της πρότασης τέθηκε το επιχείρημα των ιερών κειμηλίων της Αιθιοπίας που δεν εκτίθενται διότι απαγορεύεται να τα δει κάποιος σύμφωνα με την παράδοση της χώρας. Για πατρονάρισμα μίλησε η πρωτοετής φοιτητής Νομικής Κάρμα Γκαντ.

Στην ίδια γραμμή με τον Νεοζηλανδό βουλευτή ο δευτεροετής φοιτητής πολιτικής και φιλοσοφίας Σέρμαρ Πράις υποστήριξε τα μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διηγούνται την αποικιακή ιστορία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Τέλος, ο πρώην διευθυντής του Μουσείου Τέχνης Walters Γκάρι Βίκαν, υποστήριξε ότι το παγκόσμιο μουσείο ήταν εφεύρεση των Βρετανών και ότι συλλέγοντας την τέχνη του κόσμου, μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο είναι «ουσιαστικά βρετανικά». Τα μέλη της Ένωσης καταψήφισαν κατά πλειοψηφία την πρόταση. Το παράδοξο είναι ότι η καταψήφιση έγινε με το βασικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο βρετανικό από το να εκθέτουν στα μουσεία τους αρχαιότητες που έχουν πάρει από άλλες χώρες. Ακόμη και η πρόσφατη κλοπή από το βρετανικό μουσείο χαρακτηρίστηκε απόλυτα βρετανική.  Το ντιμπέιτ της Ένωσης φοιτητών Οξφόρδης αποτελεί παράδοση που μετράει τουλάχιστον 2 αιώνες.

Related post