Κίνα: Επιστήμονες θεράπευσαν ασθενή με διαβήτη τύπου 2 χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα
Μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων και κλινικών γιατρών θεράπευσε έναν ασθενή ο οποίος έπασχε από διαβήτη, με τη χρήση κυτταρικής θεραπείας. Ο ασθενής, ένας 59χρονος άνδρας που έπασχε από διαβήτη τύπου 2 για 25 χρόνια, αντιμετώπιζε σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο. Παρά το μόσχευμα νεφρού που έλαβε το 2017, ο ασθενής είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας των νησιδίων του παγκρέατος– τα οποία ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα- και ήταν αναγκασμένος να κάνει καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης.
«Νομίζω ότι η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο στον τομέα της κυτταρικής θεραπείας για τον διαβήτη», δήλωσε ο Τίμοθι Κίφερ, καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικών και Φυσιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.
Ωστόσο, τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες με τη συμμετοχή περισσότερων ασθενών.
Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του διαβήτη με βλαστοκύτταρα
Οι ερευνητές διερευνούν τις μεταμοσχεύσεις νησιδίων του παγκρέατος ως μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική θεραπεία, εστιάζοντας κυρίως στη δημιουργία κυττάρων που μοιάζουν με νησίδια, από καλλιέργειες ανθρώπινων βλαστοκυττάρων. Έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία, η κινεζική ομάδα δείχνει να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Τον Ιούλιο του 2021, οι γιατροί απομόνωσαν τα βλαστοκύτταρα του ασθενούς και τα μετέτρεψαν σε νησίδια στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, τα ενέχυσαν πίσω στον οργανισμό του. Μέσα σε 11 εβδομάδες, ο ασθενής δεν χρειαζόταν πλέον ενέσεις ινσουλίνης και μέσα σε ένα χρόνο σταμάτησε να παίρνει και τα φάρμακα για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Ο Γιν Χάο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δήλωσε ότι αυτό το επίτευγμα αποτελεί άλλη μια πρόοδο στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία αξιοποιεί τις αναγεννητικές ικανότητες του ίδιου του οργανισμού για τη θεραπεία ασθενειών.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Stem Cell Research & Therapy» νωρίτερα φέτος, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Κίφερ, διερεύνησε μεθόδους για την ενίσχυση της παραγωγής των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Τα ευρήματά τους προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την παραγωγή παγκρεατικών κυττάρων που προέρχονται από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (hPSC).
Η μελέτη των Κινέζων ερευνητών δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Discovery.