Ε. Μεϊμαράκης: Υπάρχει μια αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραγωγή ευρωπαϊκών προτάσεων (audio)
Με αφορμή τις επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Ναι, μεν αλλά» και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρώην πρόεδρος της ΝΔ, πρώην υπουργός Άμυνας, πρώην πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στην αρχή της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο «έχουμε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία και στη δημοκρατία πρέπει να υπάρχει συμμετοχή των πολιτών και έκφραση γνώμης, αφού βεβαίως δουν τα πρόσωπα και τα προγράμματα, γιατί αλλιώς αφήνουν την τύχη τους για το μέλλον τους σε εκείνους που θα συμμετέχουν και πολλές φορές δημιουργούνται πλασματικές πλειοψηφίες και δεν υπάρχει και η απαραίτητη νομιμοποίηση από τους πολίτες. Βεβαίως είναι δικαίωμα, αλλά ταυτόχρονα θα έλεγα είναι και υποχρέωση να έρθουν οι πολίτες να ψηφίσουν. Όμως, και η Πολιτεία θα πρέπει να τους διευκολύνει. Και για αυτό ακριβώς τότε που το συζητάγαμε παλιά είχαμε φέρει το νόμο ώστε να γίνονται ταυτόχρονα οι αυτοδιοικητικές-που έχουν μεγάλη συμμετοχή, γιατί μετέχουν πάρα πολλά πρόσωπα-με τις ευρωεκλογές και θυμάμαι ότι υπήρχε μια πολύ ικανοποιητική συμμετοχή».
«Όμως, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε πάλι το νόμο και ενώ και τότε πάλι εγώ επέμενα ότι δεν πρέπει να το αλλάξει για πάρα πολλούς λόγους, εντούτοις τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλοι μαζί κλαίμε γιατί θα υπάρχει αποχή» επισήμανε εν συνεχεία ο κ. Μεϊμαράκης. Και συμπλήρωσε: «Προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε τη συμμετοχή με την επιστολική. Νομίζω ότι είχε κάποια αποτελέσματα, αν και θα περιμέναμε να πάει ακόμα καλύτερα. Εν τούτοις όμως, θεωρώ ότι οι πολίτες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, επειδή ίσως δεν έχουν καταλάβει ακόμα τις μεγάλες αρμοδιότητες που έχει το Ευρωκοινοβούλιο μετά τη Λισαβόνα, γιατί το Ευρωκοινοβούλιο πλέον είναι συν νομοθέτης. Αν δεν ψηφίσουμε εμείς, τα θέματα δεν πάνε στη Σύνοδο Κορυφής-τα περισσότερα, εννοώ- και να καταλάβουν οι πολίτες ότι το 70% των νόμων που ψηφίζουν τα εθνικά κοινοβούλια είναι νόμοι ευρωκοινοβουλίου. Άρα, το Ευρωκοινοβούλιο έχει μπει στην καθημερινότητά μας, είναι μέσα στη ζωή μας και για αυτό οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τι λένε τα ελληνικά κόμματα, αλλά τι λένε και τα ευρωπαϊκά μας κόμματα».
«Βλέπω ότι υπάρχει μια αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραγωγή ευρωπαϊκών προτάσεων» τόνισε έπειτα στη δημοσιογράφο συμπληρώνοντας το εξής «η κυβέρνηση είχε ένα στόχο να μιλήσουμε ευρωπαϊκά, γιατί και οι εκλογές είναι μετά τις εθνικές. Μιλάμε για την εθνική εσωτερική ατζέντα όταν προηγούνται οι ευρωεκλογές και ο στόχος ήταν να στείλουμε μήνυμα για να οδηγήσουμε τις κυβερνήσεις σε εθνικές εκλογές, όπως έγινε το ‘19 και το ‘9 και πάει λέγοντας. Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει οι εθνικές εκλογές και εγώ θα σας πω ότι υπάρχει μια αδυναμία προτάσεων για ευρωπαϊκή πολιτική, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρέπει να μας εξηγήσει κιόλας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει αδυναμία έκφρασης ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ ο Κασσελάκης έχει έναν πολιτικό λόγο σοσιαλδημοκρατικό, βάζει και λίγο άρωμα από τις άλλες μεριές, αλλά το κόμμα στο οποίο βρίσκεται και δεν το ξεκαθαρίζει και εδώ δεν είναι το πόθεν έσχες που έχει πει ότι θα καταθέσει πριν τις ευρωεκλογές και δεν το καταθέτει. Εδώ πρέπει να μας πει τι προτάσεις έχει στην ευρωπαϊκή πολιτική (…)».
Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση στην ελληνική ακρίβεια, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ανέφερε «η ακρίβεια έχει πολλές παραμέτρους και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με το Φ.Π.Α. Διότι, είπαμε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια σε όλα τα επίπεδα αλλά πρέπει να δούμε σε ποιο επίπεδο υπάρχει. Διότι, η τιμή από τον παραγωγό στο ράφι πράγματι παρουσιάζει μια πολύ μεγάλη διαφορά. Δεύτερον, ότι οι πολυεθνικές δεν μπορούν το ίδιο προϊόν να το πωλούν εδώ 10 και εκεί 1. Αυτά μπορείς να τα επιλύσεις με διαφορετικούς τρόπους: Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος είχε μειωθεί πάρα πολύ και να αυξήσεις το εισόδημα και των πολιτών και των αδυνάμων. Δεύτερον, μπορείς πράγματι να πάρεις διάφορα μέτρα. Αυτά όμως πρέπει να πιστοποιηθούν, να έχεις τα επιχειρήματα και να κάνεις και την επιστολή. Διότι η επιστολή έγινε με συγκεκριμένα επιχειρήματα των κανόνων της ενιαίας αγοράς, οι οποίοι κανόνες καταπατούνται σε ορισμένα προϊόντα, όχι σε όλα, στα οποία εκεί συναντάμε την αύξηση από τις πολυεθνικές. Σε κάποια άλλα προϊόντα συναντάμε αισχροκέρδεια. Σε κάποια άλλα προϊόντα συναντάμε την μεγάλη αύξηση της παραγωγής των πρώτων υλών πχ ενέργεια. Άρα, λοιπόν εδώ πρέπει να δούμε και συγκεκριμένα πώς θα τα χτυπήσουμε. Διότι να λέει ο Κασσελάκης μειώστε το ΦΠΑ, είναι σαν να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια».