Οι διαστημικές υπηρεσίες ξεκινούν την αντίστροφη μέτρηση για την αναζήτηση ενός κλώνου της Γης

 Οι διαστημικές υπηρεσίες ξεκινούν την αντίστροφη μέτρηση για την αναζήτηση ενός κλώνου της Γης

Οι κύριες διαστημικές υπηρεσίες του κόσμου έχουν ξεκινήσει το φιλόδοξο έργο για να προσπαθήσουν να βρουν κατοικήσιμους κόσμους και μια ομάδα περισσότερων των 1.000 επιστημόνων και μηχανικών εργάζεται ήδη σε μια αποστολή που επικεντρώνεται στην αναζήτηση σημαδιών της ζωής σε πλανήτες που περιφέρονται γύρω από άλλα αστέρια. Ψάχνουν για έναν κλώνο της Γης.

Το Παρατηρητήριο Habitable Worlds (HWO) θα είναι ένα γιγάντιο τηλεσκόπιο

σχεδιασμένο για να αναζητά αυτά τα σημάδια ζωής, και παρόλο που η εκτόξευση του προς το μέρος από όπου θα σαρώσει τον κόσμο έχει προγραμματιστεί για το τέλος της επόμενης δεκαετίας, η εξελιγμένη επιστημονική και τεχνολογική  υποδομή που είναι απαραίτητη για μια αποστολή αυτών των χαρακτηριστικών έχει ήδη αρχίσει να χτίζεται.

Το αστεροσκοπείο, σύμφωνα με τη NASA, θα παρέχει ισχυρές δυνατότητες για αστροφυσικές ανακαλύψεις, από την «πίσω αυλή» του Ηλιακού Συστήματος μέχρι το πιο μακρινό Σύμπαν, και με βάση τη γνώση πολλών προηγούμενων διαστημικών αποστολών, έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον εντοπισμό πιθανών πλανήτων γύρω από άλλα αστέρια, εξετάζοντας προσεκτικά την ατμόσφαιρά τους για να καθορίσουν εάν είναι δυνατή η ζωή.

Ο στόχος είναι να εντοπιστούν και να απεικονιστούν άμεσα τουλάχιστον 25 δυνητικά κατοικήσιμοι κόσμοι και να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες – της η φασματοσκοπία – για να προσπαθήσουν να βρουν χημικές «βιολογικές υπογραφές» στην ατμόσφαιρά της, συμπεριλαμβανομένων αερίων της το οξυγόνο ή το μεθάνιο, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν στοιχεία θεμελιώδη για την ύπαρξη ζωής.

Το πρώτο βήμα ήταν η έναρξη της Ομάδας Επιθεώρησης Επιστήμης, Τεχνολογίας και Αρχιτεκτονικής (START), στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 ερευνητές και μηχανικοί από όλο τον κόσμο.

Η ιαπωνική JAXA, η καναδική CSA και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) εντάχθηκαν στην αποστολή υπό την ηγεσία της NASA, η οποία έχει ήδη διορίσει τους τρεις ερευνητές που θα ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα, από την οποία θα συντονίσουν τις προσπάθειες του ακαδημαϊκού κόσμου και της βιομηχανίας στο ένα έργο που ακολουθεί στον απόηχο άλλων πολύ εμβληματικών – όπως τα τηλεσκόπια Hubble ή James Webb –

Η αποστολή HWO θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια να προσπαθεί να εντοπίσει τους καλύτερους υποψηφίους για να φιλοξενήσουν κάποιο σημάδι ζωής, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα επιστημονικά και τεχνολογικά έργα των τελευταίων δεκαετιών, αλλά το διαστημικό παρατηρητήριο θα περιλαμβάνει επίσης όργανα για τη μελέτη της χημικής εξέλιξης του Σύμπαντος και τον σχηματισμό πλανητικών συστημάτων με πρωτοφανή ανάλυση και ευαισθησία.

Ο Γκόμεζ ντε Κάστρο εξήγησε στην EFE ότι πρόκειται για την αναζήτηση «κλώνου της Γης» και τον εντοπισμό πλανητών που από άποψη ατμόσφαιρας, βλάστησης ή ωκεανών θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή, δηλαδή ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό της Γης.

Τα επόμενα χρόνια, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο θα καθορίσουν τη συγκεκριμένη επιστήμη που θέλουν να μάθουν και να μετρήσουν πριν προσδιορίσουν τα εργαλεία που χρειάζονται και η βιομηχανία αρχίσει να εργάζεται για την κατασκευή τους.

Ως εκ τούτου, θα είναι μια αποστολή που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια, καθώς σχεδιάστηκε από την Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών και ανέλαβε η NASA μέχρι την εκτόξευσή της στα τέλη της επόμενης δεκαετίας.

Μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων της αποστολής αναφέρουν την ανάγκη ανάπτυξης ενός οπτικού συστήματος ικανού της «κάλυψης» ενός αστεριού που μπορεί να είναι έως και 100 εκατομμύρια φορές φωτεινότερο από ένα άλλο αντικείμενο δίπλα του.

Πηγή: EFE

 

Related post