Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου- Συναντάται με τον Γεραπετρίτη
«Μετά από αίτημα του Ιράν για βοήθεια, ενεργοποιούμε την υπηρεσία χαρτογράφησης ταχείας ανταπόκρισης «Κοπέρνικο» μετά το ατύχημα του ελικοπτέρου που φέρεται να μετέφερε τον Πρόεδρο του Ιράν και τον Υπουργό Εξωτερικών του» ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο επίτροπος διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.
Το ταξίδι του κ. Σούκρι στην ελληνική πρωτεύουσα πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, με τις ισραηλινές δυνάμεις να συνεχίζουν τα χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ την ίδια ώρα στο εσωτερικό υπάρχουν σαφείς διχογνωμίες μεταξύ του πρωθυπουργού Μπέντζαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Πολέμου Μπένι Γκαντζ όσον αφορά το πιθανό σχέδιο για την επόμενη μέρα στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος πρωταγωνιστεί εδώ και μήνες στις διαπραγματευτικές διαδικασίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Αθήνα και Κάιρο συμφωνούν στην άμεση ανάγκη αποκλιμάκωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω μεγέθυνση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και ο περιορισμός ενός νέο προσφυγικού κύματος, ειδικά σε περίπτωση που το Ισραήλ αποφασίσει να εισβάλει στη Ράφα.
Τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και του μεταναστευτικού, σε ένα βαθμό αλληλένδετα για την Αθήνα και το Κάιρο, θα απασχολήσουν τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, με την ελληνική πρωτεύουσα να θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στις μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο στη Λιβύη και από εκεί στα νότια παράλια της Κρήτης. Η Ελλάδα, άλλωστε, συμμετείχε ενεργά στην εκπόνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη στήριξη της αιγυπτιακής οικονομίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ταξιδεύει πρόσφατα στην αραβική μαζί με τους ηγέτες του νότου, αλλά και τους επικεφαλής των θεσμών της Ένωσης, προκειμένου να συνομιλήσουν εκ του σύνεγγυς με τον πρόεδρο Σίσι.
Εν μέσω της ευρύτερης αστάθειας που επικρατεί εξαιτίας των δύο πολέμων σε Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας, η στρατηγική σχέση και η σύμπλευση Ελλάδας- Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο καθίσταται εξαιρετικής σημασίας, με τις δύο πλευρές να έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια δια της υπογραφής σειράς συμφωνιών ότι κινούνται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας στο καίριο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των κ. Γεραπετρίτη και Σούκρι, ενώ θα εξεταστεί και η πρόοδος του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το οποίο και θα συμβάλλει στην πολυπόθητη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το καλώδιο Gregy ξεκινά από την Αίγυπτο, περνά από την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί για την Ευρώπη, με τον κ. Σούκρι να αναμένεται να επισκεφθεί και τον επικεφαλής της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου.
Τέλος, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα επιδιώξουν να οριστικοποιήσουν την τελική ημερομηνία διεξαγωγής του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, παρουσία του προέδρου Σίσι, αλλά και σειράς Αιγύπτιων υπουργών, εντός των επόμενων μηνών στην Αθήνα.