Διεθνείς αντιδράσεις για το θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι

 Διεθνείς αντιδράσεις για το θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι

Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι σκοτώθηκε σε δυστύχημα, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλα εννέα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στα βορειοδυτικά της χώρας, καθώς επέστρεφε στην Τεχεράνη μετά από τα εγκαίνια φράγματος στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο άρχισαν να στέλνουν στην Τεχεράνη συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Ραΐσι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του των χωρών της ΕΕ για τον θάνατο του Ραΐσι, του Αμπντολαχιάν και των άλλων Ιρανών αξιωματούχων που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή.

Άμεση η αντίδραση και των γειτονικών χωρών, με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Σία αλ-Σουντάνι να δηλώνει ότι «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αδελφό ιρανικό λαό και στους αξιωματούχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια αυτής της οδυνηρής τραγωδίας», ενώ ο Πακιστανός ομόλογός του Σεχμπάζ Σαρίφ κήρυξε ημέρα πένθους στη χώρα του, σημειώνοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «είθε οι μαρτυρικές ψυχές να αναπαυθούν εν ουράνια ειρήνη. Το μεγάλο ιρανικό έθνος θα ξεπεράσει αυτή την τραγωδία με συνηθισμένο θάρρος».

Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον λαό του Ιράν και στις πλατφόρμες επικοινωνίας στο Διαδίκτυο ανέφερε ότι «ζητάμε από τον Παντοδύναμο Θεό έλεος και συγχώρεση για όσους σκοτώθηκαν, και υπομονή και παρηγοριά για τις οικογένειές τους».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του είπε ότι η Άγκυρα ήταν σε επαφή με το Ιράν από τη στιγμή που έγινε γνωστό το δυστύχημα, με τους αρμόδιους θεσμούς της Τουρκίας να συμβάλλουν στις προσπάθειες εντοπισμού του ελικοπτέρου, όμως «δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να ακούσουμε καλά νέα», όπως ανέφερε.

Όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε επιστολή στον Ιρανό θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στην οποία τονίζει ότι «ο Ραΐσι ήταν ένας εξαιρετικός πολιτικός του οποίου όλη η ζωή ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία της πατρίδας του», για να εκφράσει στη συνέχεια «ειλικρινά τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, καθώς και σε ολόκληρο τον φιλικό λαό του Ιράν».

«Βαθιά λυπημένος και σοκαρισμένος» από τον θάνατο του Ραΐσι δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και εξήρε τη συνεισφορά του στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ινδίας-Ιράν . «Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον λαό του Ιράν. Η Ινδία στέκεται στο πλευρό του Ιράν σε αυτήν την περίοδο θλίψης», έγραψε στα διαδικτυακά μέσα δικτύωσης, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε δήλωση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ που χαρακτηρίζει «τραγικό» το θάνατο του Ραΐσι και «μια μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό, όμως και ο κινεζικός λαός έχασε έναν καλό φίλο».

Βέβαια, και οι φιλικές προς το Ιράν οργανώσεις στη Μέση Ανατολή εξέδωσαν άμεσα συλλυπητήριες  ανακοινώσεις, με τη Χαμάς να επαινεί τον Ραΐσι και τον Αμπντολαχιάν για την υποστήριξή τους απέναντι στο Ισραήλ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι βαθιά ριζωμένοι θεσμοί του Ιράν θα βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν «οι επιπτώσεις αυτής της μεγάλης απώλειας».

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που συνεχώς ανταλλάσσει διασυνοριακά πυρά με το Ισραήλ από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, επαίνεσε τον Ραΐσι ως “ισχυρό υποστηρικτή και σταθερό υπερασπιστή των σκοπών μας… και προστάτη των κινημάτων αντίστασης”.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για το θάνατο Ραΐσι και των υπόλοιπων αξιωματούχων και δήλωσε αλληλέγγυος με τη σύμμαχη χώρα του Ιράν, η οποία τον στήριξε κατά τη διάρκεια του 10ετούς εμφυλίου πολέμου.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, επικεφαλής της Ανώτατης Επαναστατικής Επιτροπής των Χούθι της Υεμένης εξέφρασε τα «θερμά του συλλυπητήρια» στον ιρανικό λαό και στις οικογένειες των αξιωματούχων που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή, προσθέτοντας με βεβαιότητα ότι «με το θέλημα του Θεού, οι Ιρανοί σταθούν στο πλάι των πιστών ηγετών τους».

Τέλος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η χώρα τους δεν είχε σχέση με το συμβάν.

Πηγή: Reuters, AFP, Al Jazeera

 

Related post