Είδος πολυτελείας οι χυμοί πορτοκαλιών – Ο «πληθωρισμός της απληστίας» και ο ρόλος της Βραζιλίας
Νέες ανατιμήσεις στον χυμό πορτοκαλιού αναμένονται τους επόμενους μήνες, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, η Βραζιλία, θα έχει φέτος τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 36 ετών. Για πληθωρισμό της απληστίας κάνουν λόγο εκπρόσωποι του αγροτικού κλάδου, οι οποίοι καταγγέλλουν αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών από χώρες της Αφρικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος ρίχνοντας τις τιμές παραγωγού αλλά διατηρώντας ψηλά τις τιμές στο ράφι.
Τα εσπεριδοειδή είναι ευαίσθητα στην ξηρασία, άρα οι προοπτικές της παραγωγής για τη φετινή χρονιά είναι πολύ κακές. Αυτό έδινε την ευκαιρία στο να σταθμιστούν κάπως οι τιμές στην Ευρώπη και αλλού και να είναι ικανοποιητικές για τους παραγωγούς, είπε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Μόσχος Κορασίδης.
Η διεθνής τιμή του χυμού πορτοκαλιού καταγράφει αύξηση κατά 48,4% μέσα σε έναν χρόνο. Ωστόσο, έχει υποχωρήσει κατά 14,2% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου., τόνισε ο ειδικός σύμβουλος Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Γιώργος Πολυχρονάκης.
Ήδη οι τιμές των χυμών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, δεδομένου ότι η Βραζιλία την περυσινή εμπορική περίοδο είχε μια μείωση γύρω στο 60%-65% της παραγωγής και παράλληλη μείωση είχε και η παραγωγή της Φλοριντα. Στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί την τελευταία διετία κατά 39,2% από τα 1,2 ευρώ στα 1,67 ευρώ το λίτρο.
Κατακλύζουν την ΕΕ αιγυπτιακά πορτοκάλια
Αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως από την Αίγυπτο, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καταγγέλλουν εκπρόσωποι της αγοράς, σημειώνοντας ότι οδηγούν σε μείωση των τιμών του εγχώριου προϊόντος.
Με αυτό τον τρόπο πίεσε την προσφορά και τις τιμές προς τα κάτω στην Ευρωπαϊκή Ένωση με συνέπεια τα δικά μας πορτοκάλια να μην καθίστανται ανταγωνιστικά και να έχουμε μειωμένη ροή στις εξαγωγές μας και έναντι του περυσινού επιπέδου, είπε ο Γιώργος Πολυχρονάκης.
Οι ελληνικές εξαγωγές πορτοκαλιών από 351.000 τόνους πέρυσι εκτιμάται ότι φέτος θα μειωθούν στους 271.000 τόνους, ενώ οι 80.000 τόνοι που θα μείνουν αδιάθετοι θα κατευθυνθούν στη χυμοποίηση. Εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών.
Πηγή: ertnews.gr