ΟΗΕ: «Παγιδευμένος στην κόλαση» της βίας ο πληθυσμός του Σουδάν – Στα πρόθυρα του λιμού 4 εκατ. κάτοικοι
Ο πληθυσμός του Σουδάν παραμένει «παγιδευμένος» σε επίγεια «κόλαση» βίας, στην οποία οποία προστίθεται ο αυξανόμενος κίνδυνος λιμού εν μέσω της περιόδου των βροχών και των περιορισμών στην πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, συνόψισε χθες Τετάρτη η συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη χώρα της Αφρικής.
«Έπειτα από έναν χρόνο και πλέον πολέμου, ο πληθυσμός του Σουδάν είναι παγιδευμένος σε κόλαση βάρβαρης βίας, ο λιμός τον πλησιάζει, οι ασθένειες τον πλησιάζουν, οι μάχες τον πλησιάζουν και δεν υπάρχει τέλος ενόψει», είπε η Κλεμεντίν Νκουέτα-Σαλάμι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Έχουμε μόλις έξι εβδομάδες προτού (…) τα τρόφιμα γίνουν πιο δυσεύρετα και πιο ακριβά», προειδοποίησε, υπενθυμίζοντας πως πάνω από 4 εκατομμύρια Σουδανοί βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.
«Κι αυτό συμπίπτει με άλλα δυο ορόσημα: την έναρξη της περιόδου των βροχών, όταν το να φθάσουμε σε πληθυσμούς που χρειάζονται βοήθεια θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο, και το τέλος της περιόδου της σποράς, που μπορεί να αποτύχει αν δεν μπορέσουμε να διανείμουμε σπόρους σε αγρότες», επέμεινε.
«Εν συντομία, ο πληθυσμός του Σουδάν οδεύει να αντιμετωπίσει ‘τέλεια καταιγίδα’, ολοένα πιο φονική καθημερινά».
Κατήγγειλε τα «απαράδεκτα εμπόδια» που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Αναφέρθηκε για παράδειγμα σε οχηματοπομπή του ΟΗΕ, αποτελούμενη από φορτηγά με ιατρικό υλικό και τρόφιμα, που έφυγε την 3η Απριλίου από το Πορτ Σουδάν και ακόμη δεν έχει φθάσει στον προορισμό της, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Βόρειου Νταρφούρ, την Ελ Φάσερ, εξαιτίας «της ανασφάλειας και των καθυστερήσεων στην εξασφάλιση αδειών για τη διέλευση από σημεία ελέγχου».
Η πόλη Ελ Φάσερ, ως πρότινος κόμβος της δραστηριότητας των ανθρωπιστικών οργανώσεων και συγκριτικά αλώβητη από τον πόλεμο, έχει μετατραπεί τελευταία σε θέατρο εχθροπραξιών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον μέχρι τότε δεύτερο τη τάξει της χούντας που μετατράπηκε σε εχθρό του, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.
«Όλη η πόλη κινδυνεύει», επέμεινε η κυρία Νκουέτα-Σαλάμι, εκφράζοντας ανησυχία για την τύχη των 800.000 αμάχων εκεί.
Αν δεν μαινόταν ο πόλεμος, που ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023, ο ΟΗΕ θα μπορούσε να είχε στείλει εγκαίρως βοήθεια, προτού αρχίσει η περίοδος των βροχών.
Όμως «τα αποθέματα λεηλατήθηκαν και ουδέποτε μπορέσαμε να τα επαναφέρουμε στο επίπεδο που απαιτείται» αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες».